News Flash:

Federatia Parintilor, dupa incidentele din ultima saptamana: In scoli exista o delasare inadmisibila cu privire la securitatea elevilor

4 Februarie 2018
883 Vizualizari | 0 Comentarii
elevi claasa a 8a

Reprezentantii parintilor si ai elevilor spun ca in scoli exista o "delasare inadmisibila" fata de siguranta elevilor, precizand ca nu se iau masuri la nivelul unitatilor scolare, administratiei locale sau centrale. MEN nu a mai facut de cativa ani o statistica a cazurilor de violenta.
"In scoli sunt multe lucruri care nu se respecta si nu se actioneaza. In unitatile scolare exista o stare de delasare inadmisibila. Sunt profesori care trec pe holurile scolilor si vad elevii care se injura, se imbrancesc si nu au niciun fel de reactie, sa ii intrebe pe copii cine sunt, de la ce clasa, cine este dirigintele. (...) In general, directorii de scoli au obiceiul sa nu sesizeze violentele din scoli astfel incat sa nu se constituie o problema la nivelul unitatii scolare pentru ca ei sunt obligati sa ia niste masuri. Exista o comisie, la nivelul fiecarei unitati scolare, care nu prea functioneaza, din pacate", a declarat, pentru Mediafax, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti.

Federatia Parintilor a avut, de-a lungul anilor, initiative in ceea ce priveste siguranta in scoli, dar nici consiliile locale si nici ministerul Educatiei nu au facut pasi reali in rezolvarea problemelor.

"Conform legii actuale, paza ar trebui sa revina consiliului local, numai ca domnii primari nu vor sa bugeteze posturile de paznici si nu inteleg de ce. Primarul trebuie sa slujeasca comunitatea, nu propriile lui interese. Am facut, acum doi ani, un experiment la Hunedoara, cu un buton de panica, care a fost un succes deplin, cu 80% au scazut cazurile de violenta. Atunci, s-a facut un protocol intre Ministerul de Interne si prefecturi, astfel incat dupa acesti doi ani sa se implementeze la nivel national. Din pacate, a existat aceeasi rea vointa", a adaugat Cristache.
Reprezentantul parintilor a mentionat ca cea mai buna solutie pentru diminunarea cazurilor de violenta in scoli ar fi ca Ministerul Educatiei sa deblocheze posturile de paznici, mentionand ca fiecare unitate scolara ar avea nevoie de doi paznici.

"Ar mai fi o varianta, acolo unde nu sunt deloc posibilitati, scolile sa fie inchise pe perioada cursurilor si sa se deschida dupa ce se termina orele. Dar nici asta nu ar fi o garantie, pentru ca un parinte tampit este tampit si in afara scolii. Il poate astepta pe copil si il bate in afara scolii. Cine are infierata aceasta ura actioneaza violent oriunde, nu numai in cadrul scolii", a subliniat reprezentantul parintilor.

Lipsa implicarii consiliilor locale in ceea ce priveste paza corespunzatoare in scoli este mentionata si de reprezentantii elevilor.

"Aceste evenimente ne arata inca o data cat de slaba este capacitatea scolilor de a asigura securitatea elevilor si lucrul acesta ar trebui sa ne puna pe ganduri. La nivelul municipiului Constanta, vinovatul moral este primarul Dcebal Fagadau si primaria care refuza de doi ani si jumatate sa asigure paza unitatilor de invatamant, care este prinsa in legea educatiei", a explicat, pentru Mediafax, Alexandru Manda, presedintele Asociatiei Elevilor din Constanta.

O alta cauza care duce la acte de violenta in scoli este legata de abuzurile care se petrec asupra copiilor chiar in sanul familiei.

"In Romania, violenta se cultiva inca din familie, iar asta inseamna ca avem o problema de mentalitate per ansamblu. Este nevoie ca institutiile statului sa fie mult mai active in ceea ce tine de violenta la adresa copiilor, in special acasa. Potrivit studiilor, unul din doi copii este victima a violentei in familie si cat timp statul va tolera ideea ca bataia este rupta din rai, vom avea in continuare probleme si acte de violenta in scoli. Ele nu exista de azi, de cand sunt facute publice, ci dintotdeauna, doar ca il ultimul timp sunt aduse mai des in atentia opiniei public", a precizat Manda.

In ultima saptamana, in mai multe scoli din Romania au fost inregistrate incidente.

In Constanta, trei mame au ajuns in arest la domiciliu, dupa ce au batut un elev de 13 ani pe holurile scolii. Incidentul s-a petrecut marti, la Scoala Gimnaziala nr. 28 ”Dan Barbilian” din Constanta, politistii fiind sesizati de directorul unitatii de invatamant.

Directorul scolii a declarat ca mamele venisera la scoala ca sa depuna o plangere impotriva baiatului, care le-ar fi terorizat copiii, dar lucrurile au degenerat.

Imaginile au fost filmate de elevi cu telefoanele mobile si au ajuns astfel si pe retelele de socializare.

Atat politia, cat si conducerea unitatii de invatamant au deschis o ancheta.

Un alt caz asemanator s-a petrecut, luni, intr-o localitate din Timis, unde un elev a fost agresat de tatal unui coleg chiar in sala de clasa. Parintele a fost chemat de fiul sau, care a avut un conflict cu elevul agresat.

“Incidentul s-a petrecut luni, la ora 11.20, cand tatal unui elev a intrat in scoala, avand in vedere ca nu exista paza si elevi de serviciu. Parintele a profitat ca profesorul de Educatie Tehnologica a fost iesit din clasa, se presupune ca a mers pana in cancelarie cu catalogul, iar pentru acest aspect, unitatea de invatamant a constituit o comisie de cercetare disciplinara prealabila, pe motiv ca nu se afla in acel moment in clasa. Acest fapt a inlesnit, intr-un fel, patrunderea parintelui in clasa, iar agresarea fizica a copilului s-a produs in momentul in care colegul nostru ar fi trebuit sa fie in clasa. Tatal i-a aplicat trei lovituri cu pumnul in zona capului, copilul se afla in banca. Dupa ce l-a agresat, parintele a parasit sala, dupa care a ajuns si profesorul in clasa. Directorul scolii a chemat politia. Copilul prezinta o echimoza in zona fetei de la loviturile aplicate”, a afirmat, joi, Aura Danielescu, inspectorul scolar general al judetului Timis.

Tatal elevului agresat a depus o plangere la Politia Timis, fiind deschis un dosar penal pentru loviri si alte violente.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1362 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006469 (s)