News Flash:

Facturi triple la apa calda si caldura pentru timisorenii abonati la Colterm. Pretul gigacaloriei creste la 851 lei/MWh, subventia ramane la fel

25 Octombrie 2021
392 Vizualizari | 0 Comentarii
calorifer

Timisorenii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru caldura si apa calda, daca societatea de termoficare reuseste sa gaseasca un furnizor de gaz si sa furnizeze in continuare energie termica. Primaria Timisoara propune dublarea pretului gigacaloriei la peste 800 de lei/MWh, de la peste 400 de lei. Subventia de 207 lei/MWh de la consiliul local nu se modifica, astfel ca timisorenii vor avea facturi triple. Decizia va fi luata in CLT.
 
Pentru ca societatea de termoficare sa poata furniza energie termica celor aproximativ 56.000 de abonati, in contextul cresterii pretului la gaz, Colterm si Primaria Timisoara propun marirea pretului gigacaloriei, crescut ultima data prin hotarare de consiliu local in 10 decembrie 2019, cu incepere din 1 ianuarie 2020.

„Pretul actual al energiei termice livrata consumatorilor casnici din sistemul centralizat este de 415,39/MWh inclusiv TVA (483,10 lei/Gcal inclusiv TVA), iar pentru consumatorii non-casnici este de 429,47 lei/MWh inclusiv TVA (499,48 lei/Gcal inclusiv TVA)”, se arata intr-un proiect de hotarare publicat vineri pe site-ul primariei.

Cererea pentru majorarea tarifului a venit de la Colterm, care sustine ca este nevoie de cresterea pretului la gigacalorie „pentru a nu aduce pierderi societatii de termoficare”. Consiliul de administratie al Colterm a aprobat deja noile tarife.

Potrivit documentatiei, determinarea preturilor de productie si a tarifelor de transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata din sistemul de alimentare centralizata s-a realizat luand in calcul perioada pentru fundamentare iunie 2020 – mai 2021 (12 luni calendaristice), precum si un procent de producere a energiei termice pe gaze naturale de 48,5% in CT Centru si 51,5% produsa la CET Sud, avand la baza o prognoza de consum de 150.000 tone carbune.

„Se propune modificarea/ajustarea pretului local de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrata de Compania Locala de Termoficare COLTERM S.A. la valoarea de 851,27 lei/MWh (respectiv 990,03 lei/Gcal; 1 Gcal = 1,163 MWh), inclusiv TVA, precum si modificarea pretului local al energiei termice facturata populatiei la valoarea de 644 lei/MWh inclusiv TVA”, se arata in referatul de insoteste proiectul de hotarare.

Facturile se tripleaza
Timisorenii n-au simtit pana acum majorarile pretului gigacaloriei pentru ca in acelasi timp a fost crescuta si subventia platita de PMT, care acum ramane la fel.

„Subventia, reprezentand diferenta dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturata populatiei va ramane la valoarea actuala de 207,27 lei/MWh inclusiv TVA”, mai scrie in documentatie.

Practic, daca timisorenii plateau pana acum 208 lei/MWh, de acum inainte vor plati 644 de lei/MWh, explica si Serviciul de Comunicare al PMT.

„In baza calculelor economice si cerintelor legale, acest nou pret este de 851,27 de lei MWh. Intrucat subventia acordata de Primaria Timisoara este la maximum permis de lege, de 207,27 de lei/MWh, inclusiv TVA, pretul local al energiei termice facturata populatiei ar trebui sa creasca de aproape 3 ori, ajungand la 644 lei/MWh, inclusiv TVA”, se arata intr-un comunicat de presa emis de primarie.

Consumatorii non-casnici, adica firmele abonate la Colterm, spitalele, scolile vor plati, de fapt, 851,27 lei/MWh.

„Criza mondiala a energiei, dar si pozitia economica vulnerabila a Colterm, rezultatul anilor de administratie dezastruoasa, obliga compania sa creasca pretul de facturare, care nu poate fi sub cel de productie. Asta este realitatea cifrelor, pe care nu o putem schimba. Este evident ca timisorenii racordati la sistemul centralizat nu pot suporta facturi majorate de 3 ori la energia termica si de aceea pretul final il vom stabili in urma sedintei Consiliului Local Timisoara”, a declarat primarul Dominic Fritz.

In aceeasi situatie cu Timisoara se afla si alte 26 de orase din tara, care au sisteme de termoficare centralizate si care sunt nevoite acum sa adapteze preturile de facturare la noile tarife ale combustibililor, mai explica Serviciul Comunicare al PMT.

Potrivit aceleiasi surse, Asociatia Municipiilor din Romania a transmis o scrisoare de ajutor guvernului, semnata de 27 de primari, prin care cere ajutor.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005784 (s)