News Flash:

Fabrica de miliarde la care cotizam cu totii fara sa primim nimic: Podul de Aur de la Fetesti

7 Februarie 2018
1001 Vizualizari | 0 Comentarii
pod

Putine sunt fabricile de bani mai profitabile ca Podul de la Fetesti. O adevarata comoara pentru bugetul statului care scoate din buzunarele noastre aproximativ 20.000.000 de Euro anual. Dar ce se intampla cu acesti bani?

In perioada ianuarie-iulie 2017, mai bine de 3.300.000 de vehicule au tranzitat podul de la Fetesti, achitand taxa impusa de CNAIR. Aceasta taxa este de la 13 lei pana la 91 de lei, in functie de tipul vehiculului. Daca ar fi sa calculam la cel mai mic tarif, cel de 13 lei, o sa avem o suma totala incasata pe primele 6 luni de aproximativ 10.000.000 de Euro. Evident, aceasta e mult mai mare, deoarece au trecut si zeci de mii de utilitare, care platesc intre 47 si 91 de lei pentru o singura trecere, dar haideti sa fim optimisti…

Deci, avem pe primele 6 luni cam 10.000.000 de Euro incasati de CNAIR doar din taxa de pod de la Fetesti. Fara sa luam in calcul si alte poduri cu taxa, cum ar fi Giurgiu, Calafat sau Giurgieni. Inmultim cu doi si ne dam seama ca, anual se incaseaza circa 20.000.000 de Euro numai din banii pe care soferii in platesc la podul Fetesti.

Numele acestei taxe platite de toti soferii se numeste „TARIF TRECERE POD”. Si orice om normal s-ar gandi ca banii pe care el ii plateste vor fi investiti in intretinerea si modernizarea podului, fiind o taxa punctuala, astfel incat sa mai poata trece si la anul pe acelasi pod in siguranta. Dar orice sofer sau pasager al masinilor care trece peste pod isi da seama ca cele doua poduri peste Dunare din zona Fetesti-Cernavoda, sunt intr-o stare jalnica. Vopseaua care trebuie sa protejeze otelul s-a cojit si rugina s-a instalat peste tot. Multe suruburi lipsesc, iar carucioarele suspendate pe sine folosite candva la intretinerea, inspectarea si vopsirea podului, sunt total neutilizabile.

Asadar, incepi sa te intrebi: pe ce se duc 20.000.000 de Euro pe care soferii ii platesc in fiecare an? Cu acesti bani s-ar putea construi cate un pod peste Dunare in fiecare sezon, s-ar putea realiza inca un segment de autostrada, s-ar putea largi anumite drumuri aglomerate… S-ar putea face multe lucruri care sa faciliteze drumul catre litoral. Dar nu se doreste nimic.

Conform declaratiei oficialilor CNAIR, tariful de pod platit de noi se foloseste, de fapt, la altceva. Banii sunt folositi pentru „proiectarea, repararea, administrarea, intretinerea, exploatarea si modernizarea drumurilor de interes national, precum si pentru garantarea si rambursarea creditelor externe si interne contractate in acest scop”.

Mai pe romaneste, aceasta taxa de pod este doar o alta rovinieta. Este, de fapt, a 3-a taxa de drum pe care o plateste fiecare sofer fara sa comenteze, fara sa aiba alta varianta. Avem taxa de drum inclusa in pretul carburantului. Avem taxa oficiala de drum numita rovinieta, pe care trebuie sa o aiba achitata orice vehicul. Si avem si aceasta taxa de drum pe care o platim de fiecare data cand trecem peste podul Fetesti.

Credeti ca degeaba, ani la randul, era o lupta pe viata si pe moarte ca sa lucrezi la statia de taxare Fetesti, iar spaga de angajare acolo era de 5000 de Euro? Mai tineti minte cand, in 2015, a fost in sfarsit sparta mafia angajatilor CNAIR de la statia de taxare? Pana atunci, multi ani la rand, angajatii de acolo bagau milioane de Euro in buzunare. Mai precis, in loc sa bage banii platiti de soferi in casierie, ii bagau in buzunar. Asa aveau loc pierderi de 10.000 de Euro in fiecare zi… Acum, banii nu se mai duc la angajatii hoti care incasau banii, ci in bugetul CNAIR, plata facandu-se electronic in mare parte. Conform CNAIR, in primele 6 luni din 2017, aproximativ 72% au apelat la plata electronica.

Podul de la Fetesti produce multi bani, face miliarde de lei si milioane de Euro anual. Insa nu este corect ca acesti bani sa fie investiti in alte proiecte de infrastructura, deoarece se transforma astfel intr-o alta taxa de drum. A treia pe care soferul o plateste! Nu este corect ca omul care plateste taxa de pod de la Fetesti sa achite 13 lei, iar acesti bani sa fie investiti intr-un drum judetean din Teleorman, acolo unde are primarul blat si unde cel mai probabil soferul nu va ajunge niciodata.

Aceasta taxa de pod ar trebui redenumita in TAXA DE DRUM. Sau, cel mai bine, ar trebui sa ramana taxa de pod, suma micsorata cu mult, astfel incat sa fie un buget suficient pentru intretinerea si modernizarea acelui pod. Pentru autostrazi si alte sosele platim deja rovinieta si taxa inclusa in pretul carburantului. Dar daca romanul este bun platnic si nu comenteaza nimic, niciodata, de ce sa nu-l mulgem ca pe oaie?

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1437 (s) | 32 queries | Mysql time :0.010045 (s)