News Flash:

Elevii se intorc la scoala din 17 ianuarie. Scenariul de functionare se poate schimba de la o saptamana la alta

16 Ianuarie 2022
353 Vizualizari | 0 Comentarii
elevi

Elevi si prescolarii din Romania revin in banci de luni, 17 ianuarie, dupa noile schimbari facute de Ministerul Educatiei si cel al Sanatatii. In tara nu exista vreun judet in care gradul de ocupare a paturilor destinate pacientilor Covid sa treaca de 75%. Directiile de Sanatate Publica judetene vor publica in fiecare joi acest indicator, online.
 
 
Elevii din tara revin fizic in banci de luni dupa noile modificari cuprinse in Ordinul comun al ministrului Educatiei si cel al Sanatatii. Cu cateva zile in urma, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) a adoptat o hotarare prin care abilita ministerele sa modifice ordinul comun care reglementeaza desfasurarea cursurilor scolare. Ordinul a fost modificat si publicat vineri seara. A fost eliminata cerinta conform careia cel putin 60% din angajatii unei unitati de invatamant trebuie sa fie vaccinati pentru ca orele sa se desfasoare fata in fata, in localitatile unde rata de infectare cu coronavirus trece de 3/1000 de locuitori.

Ministrul Educatiei a explicat ca noul indicator, cel al gradului de ocupare a paturilor Covid din judet, a fost introdus din cauza variantei Omicron, care se raspandeste si la persoanele vaccinate. Rata de vaccinare in unitatile de invatamant a stimulat vaccinarea in randul personalului, insa acum, a spus ministrul, „este important sa nu existe presiune asupra sistemului medical si sa nu se creeze blocaje cu privire la capacitatea de spitalizare”.

Scolile vor putea tine cursuri fata in fata in judetele in care rata de ocupare la nivel judetean a paturilor destinate pacientilor Covid-19 este de cel mult 75%. In Romania nu exista in momentul de fata niciun judet care sa aiba o rata peste 75%. Daca se trece de acest prag, toate scolile din judetul respectiv trec in sistem online. Pentru redeschiderea scolilor este necesar ca acest grad de ocupare sa scada sub 70%.

In Timis, conform DSP, aceasta rata era vineri era de 35% la paturile ATI si 27,14% la cele non-ATI. In plus, Directiile de Sanatate Publica din tara vor posta in fiecare joi situatia procentuala pe site-urile oficiale. In functie de situatia raportata in fiecare joi se va decide scenariul de functionare a scolilor pentru urmatoarea saptamana.

Orele se vor suspenda pentru 10 zile la aparitia a trei cazuri confirmate pozitiv intr-o clasa. Toata scoala trece in sistem online, timp de 10 zile, cand cel putin jumatate din totalul de clase fac ore online din cauza cazurilor de Covid-19 din grupe.

Situatii exceptionale
In Timis exista deja unitati de invatamant care au trecut in online, prin hotarare a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, fie din cauza focarelor de Covid-19, fie din cauza lucrarilor de reabilitare. Situatia se prezinta astfel in judet:

Liceul Teoretic Baptist Timisoara – 50% din clase cu cazuri Covid-19
Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” Timisoara – focar Covid
Colegiul National „Constantin Diaconovici-Loga” Timisoara – focar Covid
Scoala Gimnaziala nr. 30 Timisoara – 20 de clase cu cazuri Covid-19 si 19 cadre didactice infectate, cu activitate partial suspendata
Liceul I.C. Bratianu – reabilitare
Colegiul „Emanuil Ungureanu” – cu jumatate din clase online – reabilitare
Scoala Gimnaziala „Rudolf Walter” Timisoara – probleme cu plata facturii la caldura.
Noi teste de saliva pentru testarea elevilor urmeaza sa ajunga in doua saptamani, conform ministrului Educatiei. Stocurile actuale au fost epuizate.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005090 (s)