News Flash:

ECHINOCTIUL DE PRIMAVARA 2018I Dupa 20 martie, durata zilei va fi in continua crestere fata de cea a noptii. Datini, obiceiuri si mituri

20 Martie 2018
903 Vizualizari | 0 Comentarii
echinoctiu 2

Marti, 20 martie 2018, la ora 18:15, va avea loc echinoctiul de primavara, ziua care marcheaza inceputul primaverii astronomice.


Termenul "echinoctiu" provine din cuvantul latin "æquinoctium", rezultat din combinarea cuvintelor "æquus" (egal) cu "nox, noctis" (noapte), potrivit Descopera.

La momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza ecuatorul ceresc trecand din emisfera sudica a sferei ceresti in cea nordica, dupa cum informeaza Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Parvan” din Barlad. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal (in dreptul constalatiei Pestii), el descrie miscarea diurna in lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determina, la data respectiva, egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine.

La latitudinile tarii noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, aceasta cifra reprezinta si valoarea medie a inaltimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodata, la data respectiva, Soarele rasare in punctul cardinal est si apune in punctul cardinal vest.


Cu ocazia echinoctiului de primavara ziua si noaptea vor fi egale. Incepand de la aceasta data, durata zilei, fata de cea a noptii, va fi in continua crestere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc solstitiul de vara.

Descrierea de mai sus este valabila doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. In emisfera sudica a Pamantului, fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca in regiunile respective acest moment marcheaza inceputul toamnei astronomice.

Totodata, in regiunile polare, in emisfera nordica incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, care vor dura, fiecare, sase luni.

Echinoctiul de primavara coincide cu Ziua Internationala a Fericirii, sarbatorita pe 20 martie. 

In aceasta zi incepe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pamantul cu betele sau ciomegele, alungand frigul: „Intra frig si iesi caldura/ Sa se faca vreme buna/ Pe la noi pe batatura”.

Traditiile spirituale ale Echinoctiului de primavara spun ca orice forma de evolutie are trei etape distincte: creatia, mentinerea si resorbtia sau distrugerea. La toate acestea se adauga si momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinoctiul de primavara simbolizeaza creatia, solstitiul de vara apogeul, echinoctiul de toamna inceperea perioadei de resorbtie si solstitiul de iarna perioada de conservare, care echivaleaza cu momentul de pregatire pentru un nou ciclu temporal.

Conform traditiei crestine, Pastele este serbat intotdeauna in prima duminica dupa Luna Plina de dupa echinoctiu.

Oamenii recunosc echinoctiul de primavara de mii de ani. Pentru multe civilizatii antice evenimentul marca reintoarcerea la belsug - adica hrana incepea sa fie procurata mai usor. Mai mult, vechii egipteni au construit Sfinxul in asa fel incat acesta „priveste” exact in punctul in care soarele rasare cu ocazia echinoctiului de primavara. Totodata, prima zi de primavara astronomica coincidea cu prima zi a anului persan si era marcata prin 13 zile de petreceri.

In cultura amerindiana se tineau ritualuri si dansuri in onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau in aceasta zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legatura intre Cer si Pamant.

In fiecare an, in aceasta zi sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turisti dornici sa celebreze echinoctiul de primavara. 

Chinezii credeau ca in ziua in care cade echinoctiul de primavara ouale (simboluri ale fertilitatii) pot sa stea in echilibru, deoarece gravitatia este egala in toate partile. Stiinta a aratat ca acest lucru nu este adevarat. 

Astrologii sustin ca momentul cand ziua devine egala cu noaptea simbolizeaza o stare de armonie, de transformare profunda atat a naturii exterioare, cat si o transformare benefica a naturii noastre umane. In perioada echinoctiului de primavara totul se trezeste la viata, tinde sa iasa la suprafata, sa se bucure de energiile profunde ale primaverii.

Starea meditativa si contemplativa a Pestilor este acum inlocuita cu spontaneitatea si dorinta de afirmare a Berbecului.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1335 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004875 (s)