News Flash:

E oficial: Timisoara cumpara cel putin 7 tramvaie noi cu fonduri europene. S-a semnat un prim contract

24 Iulie 2019
780 Vizualizari | 0 Comentarii
tramvai

Reprezentantii Primariei Timisoara si cei ai ADR Vest au semnat, marti, un prim contract pe fonduri europene, pentru achizitia de tramvaie noi. UE ne da bani pentru 7 garnituri, care vor circula, conform primariei, pe liniile 1 si 6B. Au mai fost depuse cereri de finantare pentru alte 14 mijloace de transport pe sine.

Este cat se poate de oficial! Uniunea Europeana ne da aproape 80 de milioane de lei nerambursabili pentru a cumpara tramvaie noi, valoarea totala a proiectului semnat marti de primarie fiind de 96,3 milioane de lei. Noile garnituri, care vor fi produse in Turcia, erau estimate la 2,9 milioane de euro, dar vor costa aproape 2,5 milioane de euro bucata, conform contractului dintre primarie si firma care a castigat licitatia, contract care va fi semnat vineri, potrivit primarului Nicolae Robu.

Fiecare garnitura va avea o capacitate de minimum 170 de calatori, va fi eficienta energetic si va fi adaptata nevoilor persoanelor cu mobilitate redusa. Specialistii PMT au scris in proiect ca ele vor circula pe liniile 1 si 6B.

„Cele sapte tramvaie vor inlocui si suplimenta sapte tramvaie vechi, care circula pe liniile 1 si 6b, linii modernizate. Tramvaiele vor fi echipate suplimentar cu un sistem de alimentare care va permite o autonomie de minim 20 km, in cazul unor incidente de circulatie. Tramvaiele vor fi echipate cu instalatii de aer conditionat, rezistente de incalzire prin conversie si incalzire prin conductie termica in scaune, sisteme de informare a calatorilor atat in interior, cat si in exterior, sisteme audio si video pentru publicitate si sisteme de supraveghere video pentru siguranta calatorilor, sisteme de monitorizare si de e-ticketing compatibile cu restul flotei de vehicule aflate in exploatarea STPT”, sustin reprezentantii Primariei Timisoara.

Municipalitatea a mai depus alte doua cereri de finantare, pentru cate sapte tramvaie, cu o valoare de 96,3 milioane de lei fiecare, ambele fiind trimise deja la Autoritatea de Management POR.

Va reamintim, licitatia primariei pentru innoirea flotei de tramvaie a fost castigata de turcii de la BOZANKAYA OTOMOTIV MAK. İML. İTH. VE İHR. A.S., care au depus o oferta de 185,3 milioane de lei cu tot cu TVA pentru 16 garnituri, aproape 2,5 milioane de euro tramvaiul. Primarul Nicolae Robu a anuntat deja ca vrea mai multe, cel putin 21 la numar, dupa ce municipalitatea a depus trei proiecte pe fonduri europene pentru cate sapte tramvaie.

Turcii de la Bozankaya au anuntat oficial ca sunt mandri de contractul care va fi semnat vineri cu Primaria Timisoara pentru cele cel putin 16 tramvaie, care costa 33 de milioane de euro. Municipalitatea poate achizitiona de la turci maximum 40 de tramvaie, ceea ce inseamna ca valoarea contractului poate ajunge chiar la 80 de milioane de euro.

„Primele livrari sunt asteptate la 18 luni de la semnarea contractului, care are o durata de 48 de luni. Bozankaya va produce tramvaie cu podea joasa, cu cinci module si o lungime de 30 de metri. Viteza maxima va fi de 70 km/h, fiecare garnitura oferind spatiu pentru 170 de pasageri. Garniturile pot functiona pe baterie pe o distanta de peste 60 km, oferind mai multa flexibilitate in cazul unor lucrari de reparatii sau avarii ale retelelor electrice. Aceasta facilitate permite Timisoarei, Capitala Europeana a Culturii in 2021, sa-si extinda liniile de tramvai, fara a fi nevoita sa construiasca retele catenare aditionale – o optiune atractiva pentru centrele oraselor istorice”, anunta turcii.

Tramvaiele Timisoarei sunt expirate cam de aproape zece ani, indeplinind conditiile de casare inca din 2010. Au fost produse intre anii 1962 si 1973, varsta medie a parcului de tramvaie utilizat de STPT fiind de 41,5 ani. Garniturile vechi ale Timisoarei sunt dificil de operat si au nevoie de mentenanta preventiva, care costa foarte mult.

Potrivit lui Robu, Primaria Timisoara este campioana la atragerea de fonduri europene.

„Am depus 66 de proiecte care totalizeaza peste 490 de milioane de euro. Nu ne intrece nimeni, dupa cate am vazut nimeni nu a trecut de 400 de milioane de euro, noi suntem aproape de 500”, a spus Robu, marti.

Banii de la UE pentru cele sapte mijloace de transport pe sine vin pe Axa Prioritara 4: Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, Prioritatea de investitii 4e, Obiectiv specific 4.1. Durata de implementare este de 49 de luni.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1139 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006515 (s)