News Flash:

Dominic Fritz și Alin Nica, discuții cu proprietarii de hoteluri și cafenele

11 Martie 2021
818 Vizualizari | 0 Comentarii

Atât conducătorul Primăriei Timișoara, cât și cel al Consiliului Județean Timiș, vor să fie aproape de reprezentanții domeniului HoReCa, așa că fiecare, separat, a purtat discuții cu cei care activează în acest domeniu. Oferta-concluzie a discuțiilor a fost generoasă, Dominic Fritz vrea să facă o asociație care să ofere ”ștampilă” a calității, în timp ce Alin Nica spune că vorbește cu prim-ministrul, la București, și îi spune ce probleme au patronii de hoteluri și restaurante la Timișoara.

Unul dintre domeniile care au intrat de câteva zile în atenția șefilor actuali ai administrației timișorene și a celei județene este HoReCa. Devenit laitmotiv în ”războiul carantinei”, în care cei doi lideri se ”împung” de câteva zile, subiectul problemelor din acest domeniu a fost abordat în discuții cu oamenii din industria ospitalității.

„Am avut marți o întâlnire cu reprezentanții HoReCa, cu 30 de oameni care au terase, restaurante și baruri în Timișoara, inclusiv cu Horetim. Am avut o discuție foarte sinceră, le-am ascultat toate doleanțele. Există un sentiment de frustrare, mulți spun că ei sunt cei care trebuie să suporte consecințele în această pandemie. I-am asigurat că noi, din partea primăriei, vom face tot posibilul să îi ajutăm cu tot ce putem din punct de vedere legal, fiscal. Am dat anul trecut 50 la sută scutire din impozitul pe clădiri. Dacă guvernul va permite, vom face, și în acest an, acest lucru”, a anunțat miercuri Dominic Fritz.

El are și soluția pe care o crede salvatoare pentru acest sector, o nouă asociație în care să intre acești operatori și care să ofere o ”siglă de calitate” pentru cei din domeniu.

”Turismul și domeniul ospitalității au nevoie de un nou impuls în Timișoara. Am discutat despre o asociație de promovare a Timișoarei, pe care o vom înființa în curând. Am discutat și despre un eventul program la care să adere terasele, restaurantele, hotelurile din Timișoara, prin care putem să exprimăm că se respectă toate măsurile de siguranță și așa să fie un fel de siglă de calitate pentru condiții în siguranță, ca să avem un program de autorăspundere care să clarifice că ei respect toate măsurile de siguranță sanitară”, mai spune Fritz.

Proiectul său ar urma să poarte denumitea de…”Asociație de Management al Destinației” și ar urma să ajute la promovarea Timișoarei ca brand, marcă, nu doar pentru turism, ci și pentru atragerea de studenți mai mulți care să urmeze cursuri aici.

Nica are soluțiile lui

Nici Alin Nica nu a ratat o întâlnire cu cei din HoReCa, a făcut-o în mediul virtual și a cules durerile oamenilor care ne cazează și ne oferă meniul zilei sau o cafea la terasă.

“HORECA a fost unul dintre cele mai afectate sectoare economice în această nefericită perioadă dată de pandemie. O analiză realizată la nivelul județului Timiș ne arată că scăderea numărului de înnoptări în 2020 este mai accentuată decât evoluțiile de la nivelul național, respectiv 59,9% (scădere de la 396.000 înnoptări în 2019, la 158.000 în 2020). Mai mult, scăderea s-a accentuat în luna ianuarie a anului curent, cu un minus de 61,3% față de aceeași lună a lui 2020. În cursul discuțiilor, reprezentanții industriei hoteliere au subliniat nevoia de kurzarbeit, a șomaj tehnic, cu atât mai mult în zonele afectate de carantină. O altă propunere a celor din domeniu a fost dezvoltarea de noi clase de învățământ dual în domeniul industriei ospitalității, subliniindu-se faptul că după repornirea activității HORECA, următoarea criză în domeniu va fi dată de lipsa personalului specializat. Închiderile repetate i-a forțat pe mulți dintre angajați să se reprofileze. Cei din HoReca au solicitat chiar și eliminarea restricțiilor de deplasare și de adunare în grupuri pentru persoanele vaccinate”, a arătat liderul CJ Timiş

Printre soluțiile de ajutorare al celor din domeniu, Nica a vorbit despre reducerea TVA de la 9% la 5% pentru activitățile de livrare a mâncării la domiciliu. Șeful CJT i-a asigurat pe cei prezenți de deschidere și de eforturile sale în a face cunoscute problemele și soluțiile abordate la nivel decizional. Acestea vor fi prezentare încă de astăzi prim-ministrului României, în cadrul unei discuții care va avea loc în această seară:

„Consiliul Județean este un partener loial și corect care sprijină toate ramurile și sectoarele socio-economice ale comunității noastre. Rolul HORECA este cu atât mai important, cu cât va juca un rol major în succesul programului Capitală Europeană a Culturii în 2023. Întreaga economie a județului are de suferit de pe urma restricțiilor din domeniu. Va trebui să facem tot posibilul ca această carantină să nu se prelungească dincolo de cele două săptămâni deja stabilite. Am preluat toate problemele și soluțiile ridicate și le voi discuta chiar astăzi cu dl prim-ministru”, a mai spus Nica

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1264 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004889 (s)