News Flash:

DNA a cerut pedeapsa maxima pentru fostul ministru Darius Valcov

9 Ianuarie 2018
1056 Vizualizari | 0 Comentarii
Darius Valcov

Procurorul DNA a cerut, marti, la instanta suprema, la ultimul termen din dosarul in care Darius Valcov, fost ministru al Finantelor, este acuzat de interventii pentru contracte cu statul, pedepse maxime, cu executare, pentru toti inculpatii din aceasta cauza.
„Apreciind ca toate probele de la dosar confirma faptele, va solicitam condamnarea la pedepse privative de libertate orientate spre maximul special in cazul inculpatilor”, a spus procurorul de caz magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), unde s-a judecat, marti, ultimul termen al dosarului in care este cercetat Darius Valcov.

Totodata, DNA a solicitat si confiscarea bunurilor si a sumelor de bani ridicate la perchezitii.

In concluzii, aparatorul fostului primar al municipiului Slatina si fost ministru de Finante a explicat magistratilor ca nu exista probe pentru condamnarea clientului sau si a cerut achitarea acestuia.
Darius Valcov a fost trimis in judecata in anul 2015, de catre procurorii DNA, fiind acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile.

Potrivit rechizitoriului trimis instantei, in 2009, administratorul unei societati comerciale i-ar fi cerut lui Darius Valcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, sa intervina la factori de decizie de la SC Compania de Apa Olt SA, pentru a castiga licitatii de lucrari pentru obiective din Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti. In schimbul interventiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Valcov ca ii da 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara TVA) din contractele de executie a lucrarilor.

"Propunerea a fost facuta in contextul in care, in luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetul Olt», al carui beneficiar final este SC Compania de Apa Olt SA, operator regional, finantarea fiind asigurata, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. In cadrul acestui proiect au fost incheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Scornicesti si Potcoava», «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in municipiul Slatina» si «Reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare in orasele Draganesti-Olt si Piatra-Olt»", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Darius Valcov si omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise in schimbul interventiei fostului ministru sa fie date doar in numerar, in lei si la sediul firmei. Astfel, in perioada ianuarie-martie 2011, Valcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societatii, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totala de 1,2 milioane de lei, in trei transe de cate 400.000 de lei.

Anchetatorii sustin ca Darius Valcov primea cate o transa de bani "ori de cate ori contractantul Compania de Apa Olt efectua plati in contul societatii".

Valcov ar fi primit banii in sediul SC Tehnologica Radion, detinuta de Theodor Berna, sustinea DNA.

Darius Valcov mai este acuzat ca, in perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma totala de 2,5 milioane de lei, in cinci transe a cate 500.000 de lei, banii fiind dati lui Prina, in municipiul Slatina.

Valcov ar mai fi primit, in perioada 2012- 2013, de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

"In scopul disimularii provenientei ilegale a banilor, inculpatul Valcov Bogdan Darius a initiat si derulat, cu ajutorul celorlalti inculpati si a altor persoane interpuse, un mecanism financiar fictiv intre firma omului de afaceri si o alta firma, prin incheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fara ca aceasta societate sa presteze vreun serviciu in virtutea contractelor special incheiate in acest sens", potrivit rechizitoriului.

DNA spune ca, incepand din 2011, Valcov a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu sapte firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi, obtinand astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Valcov ar fi obtinut mai multe bunuri, intre care trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei.

Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif, in casa lui Daniel Barbulescu, prieten al fostului ministru al Finantelor.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe trei lingouri din aur, in valoare de 465.355 de lei, 172 de opere de arta, in valoare de 2.558.658 de lei, 63.010 de lire sterline, 290.334 de euro si 73.077 de dolari. De asemenea, a fost instituit sechestrul asigurator prin poprirea sumelor de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei si 600.000 de lei.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1287 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005278 (s)