News Flash:

Descoperiri arheologice ale specialistilor timiseni in adancurile Zurobarei, singura cetate dacica de campie

30 Iulie 2015
2260 Vizualizari | 0 Comentarii
descoperiri
 Echipa de arheologi de la Universitatea de vest Timisoara (UVT), care a lucrat in aceasta vara in santierul-scoala de la situl arheologic Unip (langa Buzias), a facut noi descoperiri in adancurile Zurobarei, singura cetate dacica de campie, intre piesele scoase la lumina aflandu-se vestigii datate din prima si cea de-a doua Epoca a Fierului, o locuinta semi-ingropata si vase de ceramica. 
'Noi am identificat doua tipuri de locuiri si anume, una din prima Epoca a Fierului si alta din cea de-a doua Epoca a Fierului, diferenta dintre ele, ca timp, fiind de aproape o mie de ani. Vasele descoperite sunt din cea de-a doua Epoca a Fierului, undeva, in epoca lui Decebal, pana la cucerirea lui Traian. Suntem in etapa de finalizare a cercetarilor, informatiile vor fi publicate atat stiintific, cat si pentru publicul larg. Speram sa le ducem in muzeu', a declarat presei coordonatorul santierului arheologic, Andrei Stavila. 
In anul 2006, bazandu-se pe informatii vechi, pomenite de insusi Ptolemeu in lucrarile sale, arheologii UVT au descoperit la 4 km. de localitatea Unip, urmele Zurobarei, fosta cetate dacica, singura ridicata la acea vreme in zona de campie. Pe masura ce au dat de piese devenite indicii, arheologii timisoreni sunt tot mai siguri ca aceasta este Zurobara, locul transformandu-se in santier-scoala unde studentii de la facultatea de Istorie a UVT vin in fiecare vara si continua sapaturile. 
'Multa lume a spus ca este aproape imposibil de stabilit daca exista sau nu exista Cetatea Zurobara sau a fost doar o fantezie. Dar, existenta unei astfel de fortificatii, ne atrage atentia ca este posibil ca ceea ce am descoperit noi aici sa fie antica Zurobara, cea mai importanta fortificatie dacica din zona de campie. Analizele cartografice indica exact locul acesta', explica prof. univ. Dorel Micle de la Facultatea de Istorie a UVT. 
Situl arheologic de la Unip (Dealul Cetatuica, apartinator de comuna Sacosu Turcesc) este situat in inima judetului Timis, langa padurea Unip. AGERPRES

zurobarei andrei stavila
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1242 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004670 (s)