News Flash:

Decizia Curtii Constitutionale in cazul revocarii lui Kovesi va fi facuta publica joi

6 Iunie 2018
966 Vizualizari | 0 Comentarii
tudorel toader4

Judecatorii Curtii Constitutionale se vor reuni joi in sedinta, pentru a citi, in spatele usilor inchise, decizia CCR care stabileste ca presedintele Klaus Iohannis trebuie sa o revoce pe sefa DNA. Motivarea va fi publicata tot joi, pe site-ul institutiei.
Este o practica obisnuita sau procedura standard pentru orice decizie a CCR ca judecatorii sa citeasca o hotarare, intr-o sedinta nepublica a plenulului Curtii, ulterior aceasta fiind publicata pe site-ul institutiei, au precizat reprezentatii Curtii pentru MEDIAFAX. Astfel, cei noua judecatori vor citi intre ei forma finala a deciziei, iar apoi ea va deveni publica, insa nimeni nu va iesi public sa citeasca decizia CCR.

Motivarea CCR privind conflictul juridic intre Ministrul Justitiei si Presedintie in privinta revocarii procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi,, cat si opiniile separate, vor fi publicate joi pe site-ul Curtii, ulterior citirii de catre judecatori a motivarii in plenul CCR.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca asteapta motivarea CCR referitoare la revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, afirmand insa ca procurorii nu trebuie sa fie ”controlati politic” si ca acestia sunt sub autoritatea, nu in ministrului Justitiei.
"Astept motivarea Curtii, pe care o vom citi pana o intelegem sau pana intelegem ceva din ea, dupa care voi comunica ce trebuie facut sau ce voi face eu mai exact. Insa la momentul acesta pot sa va spun doua-trei lucruri care tin evident de aceasta tema. Aceasta decizie a Curtii aparent vorbeste doar despre o chestiune foarte concreta de revocare sau nerevocare a procurorului sef DNA. In realitate, insa, sunt mult mai multe teme care apar, care sunt readuse in discutie si care merita discutate. Bunaoara, Statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins si voi actiona in consecinta, evident ca procurorii trebuie sa fie independenti. Procurorii in niciun caz nu trebuie sa fie controlati politic. Procurorii nu pot fi in subordinea unui politician, fie el si ministru. In consecinta, orice am face noi, in Romania, ca stat, trebuie sa asigure independenta procurorilor pentru a garanta o justitie independenta”, a declarat Klaus Iohannis.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit, cu majoritate de voturi, existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministrul justitiei si Presedintele Romaniei, generat de refuzul sefului statului de a da curs propunerii de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kövesi.

Curtea Constitutionala a aratat, in comunicatul oficial privind decizia de existenta a conflictului institutional intre presedinte si ministrul Justitiei, ca seful statului urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.

"Presedintele Romaniei urmeaza sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, doamna Laura Codruta Kövesi. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Presedintelui Romaniei, prim-ministrului Guvernului Romaniei si Ministrului Justitiei si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.

NOTA: In varianta initiala a stirii era mentionat faptul ca va fi o premiera, in sensul ca motivarea va fi citita public.


ccr klaus iohannis dna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1201 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005921 (s)