News Flash:

De ce nu isi pot cumpara chiriasii locuintele ANL?

19 Iunie 2014
1858 Vizualizari | 0 Comentarii
Chiriasii din blocurile ANL care vor sa isi cumpere locuintele nu pot, desi din punct de vedere legal au acest drept, pentru ca imobilele in care stau au fost ridicate fara autorizatie de construire si nu sunt intabulate. Blocurile au fost realizate de ANL, iar Primaria Timisoara le-a preluat asa si a impartit apartamentele tinerilor in 2009. In curand se fac 5 ani de atunci, iar autoritatile… nu au reusit sa intre in legalitate! Chiriasii sunt obligati insa sa plateasca chirii majorate daca au trecut de 35 de ani. Institutiile implicate isi paseaza raspunderea…
Blocurile ANL B8-B12 din zona Ioachim Miloia din Timisoara au fost edificate fara autorizatie, potrivit reprezentantilor municipalitatii, care spun ca au fost construite in oglinda cu alte imobile din zona, pentru care exista autorizatie…
Vorbim despre un numar de 80 de apartamente, locuinte predate tinerilor cu taieri de panglica in timpul fostei administratii, in 2009, chiar de Ziua Timisoarei. S-au incheiat contracte pe 5 ani cu chiriasii, acestea urmand sa expire in curand.
Multi chiriasi si-au manifestat dorinta sa cumpere apartamentele – legea le da acest drept -, dar nu pot… Au primit urmatorul raspuns de la Primaria Timisoara, printr-o hartie semnata de viceprimarul Traian Stoia: „Vanzarea apartamentelor situate in blocurile ANL B8-B12 din Timisoara, str I. Miloia, edificate in etapa IIIB, va fi posibila doar dupa finalizarea tuturor procedurilor administrative, respectiv dezmembrarea terenului, apartamentarea blocurilor, intabularea acestora, emiterea unei hotarari de Guvern privind trecerea lor in domeniul privat al Statului Roman si emiterea unei hotarari a Consiliului Local privind aprobarea pretului de vanzare al acestor apartamente. Am luat in considerare cererea dvs.”.
Locuintele pot fi cumparate, dar… nu se pot vinde
Oamenii sunt nemultumiti de faptul ca nu pot sa cumpere locuintele si sunt obligati la plata unor chirii majorate odata ce au implinit 35 de ani.
„Noi, potrivit legii, putem sa cumparam apartamentele daca am stat un an in ele neintrerupt. Noi le putem cumpara, dar ei, primaria si ANL-ul, nu au autorizatie de construire pentru blocuri… Nu putem cumpara, desi noi am indeplinit conditiile. Trec 5 ani de cand ne-am mutat in ele. Noi am depus cereri de cumparare, majoritatea dintre noi, care am depasit sau depasim 35 de ani, si ne vor mari chiria. Noi, cei mai multi, vrem sa ramanem: am investit bani aici, avem copii, avem copii care s-au nascut aici, ne-am amenajat si spatiul verde, vrem sa cumparam… Nu mi se pare in regula sa platim chiria marita in conditiile in care nu suntem de vina”, a reclamat unul dintre chiriasii ANL.
Cum s-au putut construi blocuri fara autorizatie si cum au putut semna functionarii municipalitatii pentru aceste imobile sunt deocamdata intrebari fara raspuns. Problema este pasata de la Agentia Nationala pentru Locuinte, cea care le-a realizat, la primarie, care le-a receptionat si le are acum in administrare.
„In aceasta situatie sunt blocurile B8-B12, sunt 5 scari de bloc, 80 de apartamente, construite fara autorizatie. Cel putin la noi in scara, in proportie de 80% s-au depus cereri de cumparare. Din 16 apartamente patru beneficiari nu implinesc 35 de ani si cei patru n-au depus cereri. Eu sunt convinsa ca reprezentanti ai primariei, ai ANL, cineva a semnat acel proces verbal de primire a cladirii. Contractele se incheie in 31 iulie. Intreb acum… cum s-au facut contractele la curent, la Aquatim, la gaz, daca cladirea nu exista si nu are autorizatie? Sa se vada cine a semnat si sa fie trasi la raspundere!”, cere o alta chiriasa din blocurile ANL.
Locatarii se intreaba cum s-a incasat si pana acum chiria, daca blocurile nu exista in acte. Cer sa nu li se majoreze chiria sau, si daca se majoreaza, pentru ca nu mai este subventionata odata ce trec de 35 de ani, sa nu se mareasca de zece ori, mai ales ca in alte municipii nu s-a intamplat acest lucru…
„In celelalte blocuri, blocurile verzi (n.r. – tot din zona Miloia), s-a marit de zece ori. Noi, avand dreptul legal sa cumparam, nu-i vina noastra ca actele nu sunt in regula…”, spune chiriasa. Unii dintre ei s-au si aratat dispusi sa puna bani pentru realizarea documentatiilor necesare in vederea intrarii in legalitate, pana cand institutiile implicate in aceasta poveste vor ajunge la un acord, sa poata cumpara locuintele, iar sumele sa se scada apoi un pretul de vanzare. Ar fi nevoie de aproximativ 30.000 de euro, din estimarile autoritatilor.
Stoia ameninta ANL
Cert este ca locuintele nu pot fi vandute in acest moment. „E problema lor. Cu asta trebuie sa ajungem in instanta, primaria cu ANL-ul, pentru ca ANL-ul are o vina si primaria are vreo trei. Deci nu se poate sa receptionezi o cladire care a fost facuta fara autorizatie de construire. Si eu nu-s dispus sa incalc legea ca sa fie cineva multumit, pentru ca, peste 2 ani, peste 5 ani, vine cineva si intreaba <<cum ati semnat asa ceva?>>. Am purtat o corespondenta cu cei de la ANL, i-am spus si astuia ca nu mai are viata lunga aici, lui Horga (n.r. – Constantin Horga, reprezentant Oficiul Teritorial 5 Vest ANL) de la ANL… E un om care e vinovat, dar el vede numai in curtea primariei intreaga vina, ceea ce nu-i real. Este vinovat si el. El se cramponeaza ca <<de ce ati receptionat>>. Dar voi de ce ati construit fara autorizatie. Ei (n.r. – chiriasii) potrivit legii au dreptul sa cumpere daca constructia este facuta conform normelor. Asta e treaba Guvernului cu chiriile. E pe lege, au implinit 35 de ani, buna ziua. In niciun caz nu se poate incalca o lege doar pentru ca cineva e in necaz. Eu ii inteleg, ca de un an incerc sa rezolv treaba asta. Pentru intrarea in legalitate este de platit, pentru ca trebuie facute niste expertize”, spune viceprimarul Traian Stoia.
Constructia locuintelor pentru tineri este finantata de la bugetul de stat si, dupa finalizarea lucrarilor, acestea sunt predate de catre ANL autoritatilor publice locale in vederea repartizarii si vanzarii catre chiriasi, conform Legii 152/1998 privind infiintarea ANL.
Contractele de inchiriere se incheie pe o durata de 5 ani de la data repartizarii locuintei. Dupa expirarea acestei perioade prelungirea contractului de inchiriere se face pe o perioada de un an, in urmatoarele conditii: prin recalcularea chiriei, pentru titularii de contract care au implinit varsta de 35 de ani – chiria va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, impozitele pe cladiri si pe teren, precum si recuperarea investitiei, in functie de durata normata stabilita potrivit prevederilor legale, precum si un profit supus negocierii intre parti -, prin pastrarea conditiilor contractuale initiale referitoare la cuantumul chiriei, pentru titularii de contract care nu au implinit 35 de ani, potrivit ANL.
Robu vrea chirii diferentiate in functie de dorinta de cumparare
Chiriile sunt calculate practic de autoritatile locale, in baza unor formule stabilite de Guvern.
„Chiriile difera de la bloc la bloc. In cazul chiriasilor care au depasit 35 de ani, cel mai ieftin, de exemplu, pe Miloia B1, la o camera, este 251,46 lei pe luna, la doua camere 399,16 lei. Cel mai scump este pe Miloia B2 – la o camera 437,78 lei, la doua camere 695,11 lei. Sunt diferente si de suprafata. Potrivit Legii 152 din 1998 si a Hotararii de Guvern 962 din 2001 se calculeaza conform valorii de inventar a mijlocului fix. B1, fiind un bloc mai vechi, are o valoare de inventar mai mica. Se calculeaza in functie de valoarea de inventar a unui metru patrat de suprafata utila din fiecare imobil. Difera valoarea de inventar”, spune Mihai Boncea, seful Biroului Locuinte al Primariei Timisoara.
Primarul Nicolae Robu propune chirii diferentiate dupa un alt criteriu in cazul chiriasilor din blocurile-problema.
„Eu as dori sa facem in felul urmator: sa-i tratam diferit pe cei care vor sa ramana in chirie si nu vor sa cumpere fata de cei care sunt dispusi sa cumpere, au depus cereri, dar nu pot din cauza acestor probleme. Sa fie chiria mai mica pentru cei din a doua categorie pana cand vor putea sa cumpere. Dar trebuie sa vedem daca exista suport legal pentru asta. Cei de la ANL au spus ca ei nu mai au nicio responsabilitate, le-au predat si cu asta basta. Ii vom invita la o discutie, sa vedem. S-a ocupat dl Stoia pana acum, dar problema devine critica, ma voi implica personal, trebuie rezolvata. O anumita majorare trebuie aplicata, dar eu as vrea sa fie diferita”, a concluzionat Robu. Tion.ro

primaria timisoara blocurile anl
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1345 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006361 (s)