News Flash:

Curtea Constitutionala a decis: Alegerile locale se vor desfasura intr-un singur tur

4 Mai 2016
1310 Vizualizari | 0 Comentarii
alegeri prezidentiale 2014 2
Judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei au respins miercuri in unanimitate sesizarea jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, a anuntat presedintele CCR, Augustin Zegrean.
Anterior, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, dupa ce procurorul desemnat a cerut respingerea cererii jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale, ca CCR ramane in pronuntare si va anunta decizia in cursul zilei.
''Doamna procuror, ramanem in pronuntare si ne pronuntam astazi", a anuntat presedintele CCR dupa ce procurorul desemnat a cerut respingerea cererii jurnalistului Liviu Avram.
Procurorul desemnat a afirmat ca autorul exceptiei doreste modificarea solutiei legislative cuprinsa in acest articol, ceea ce excede controlul CCR.
''Cu privire la dispozitiile articolului 101, alineatele 2 si 3 din lege, noi considera ca acestea nu au legatura cu cauza avand in vedere obiectul dosarului in care a fost invocata execeptia cu privire la acest articol. De asemenea, autorul exceptie motiveaza extinderea controlului prin legatura (…) pe care ar avea-o cu cele prevazute de articolul 50, alineatul 2, in sensul ca impreuna ar forma un sistem de manipulare a legislatiei electorale in favoarea partidelor aflate la putere. Domnule presedinte, in opinia noastra nu sunt intrunite cerintele prevazute de articolul 31, alineatul 2 din legea 47/1992, in schimb daca veti trece peste aceste sustineri, pe fond exceptia pare ca fiind neintemeiata si in acest sens invederam cele retinute de CCR prin decizia din 2008 in care se arata ca legiuitorul este suveran in determinarea modalitatilor de exercitare a drepturilor electorale, prin stabilirea sistemului electoral cu limitele sale. De fapt, autorul exceptiei doreste modificarea solutiei legislative cuprinsa in acest articol, ceea ce in opinia noastra excede controlul CCR'', a declarat procurorul desemnat, in sedinta CCR.
Procurorul desemnat a mai afirmat ca legiuitorul ordinar este sigurul suveran in a stabili sistemul electoral si limitele sale.
''Astfel ca adaugarea prin legea a unor conditii suplimentare pentru ca o persoana sa poata ocupa o functie publica electiva este data de importanta acestei functii, de ideea unei reprezentari responsabile si eficiente, ca o garantie a reprezentativitatii. In acelasi sens Curte Europeana a Drepturilor Omului a aratat ca dreptul la alegeri libere (…) prevede ca acest drept nu este un drept absolut si lasa statelor membre o marja larga de apreciere de stabilire a sistemului electoral, insa, cu conditia de a nu limita intr-atat drepturile in discutie incat sa le goleasca de continut. Impunerea prin lege a unui minim de reprezentativitate de 1% din totalul alegatorilor inscrisi pe listele electorale, conditie ceruta atat candidatului sustinut de o formatiune politica, cat si candidatului independent este de acord si cu sarcinile trasate de Comisia de la Venetia (…) si in opinia noastra nu este de natura sa afecteze dreptul de a fi ales'', a mai sustinut procurorul.
In cadrul sedintei CCR presedintele Augustin Zegrean a intrerupt pledoaria jurnalistului Liviu Avram afirmand ca ''riscam sa declaram neconstitutional sistemul de vot din America''.
Jurnalistul Liviu Avram a justificat trimiterile la sistemele de vot din marea Britanie si SUA, afirmand ca face acest lucru pentru ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a afirmat ca nu exista o tara in care sa functioneze un astfel de sistem de vot precum cel propus de Avram.
"Pai, pe Zgonea l-au dat afara din partid", a comentat Zegrean, in sedinta CCR. 

curtea constitutionala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1212 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006112 (s)