News Flash:

Cum se trateaza alergia la ceapa

17 Ianuarie 2017
1276 Vizualizari | 0 Comentarii
ceapa la gat
Ceapa este o leguma utilizata intr-o multime de retete, dar sunt putini oameni cae sa dezvolte o reactie alergica imediat ce consuma acest aliment. De cele mai multe ori, reactia este usoara, dar in anumite situatii, poate fi severa daca nu e tratata cu seriozitate. 

Alergia la ceapa este cauzata de o proteina din leguma, care poate fi distrusa atunci cand ceapa este gatita. Daca esti alergic la ceapa trebuie sa stai departe de ea, mai ales daca esti foarte sensibil, pentru ca si vaporii emanati de aceasta leguma pot crea unele reactii in organism.

Cauzele alergiei la ceapa
Alergia la ceapa apare in acelasi mod ca si alte alergii alimentare. In cazul alergiei la ceapa, sistemul imunitar reactioneaza anormal la proteinele continute de aceasta. Astfel percepe aceste proteine ca si substante daunatoare si incearca sa le distruga, producand anticorpi, cum ar fi IgE care vine in contact cu proteina si incearca sa o anihileze. Ca urmare, este secretata excesiv histamina, iar timpul de producerea a reactiei alergice variaza in functie de sensibilitatea persoanei.

De obicei, poate dura de la cateva minute pana la o ora, iar uneori oamenii nu pot intelege daca este alergie la ceapa sau orice altceva. Daca nu sunteti sigur, incercati sa evitati preparatele care contin ceapa si observati modul in care reactioneaza organismul.

Alergie sau intoleranta?
Desi simptomele alergiei la ceapa si ale intolerantei la ceapa sunt aproximativ asemanatoare, de obicei cele ale alergiei sunt observate imediat dupa consum, reactia putand fi uneori grava si prezentand chiar un risc vital. 

Cand vorbim de intoleranta la ceapa, efectul este unul mai bland. Poate sa treaca si o zi pana sa apara simptomele, iar reactia este una usoara. Unii oameni nu pot tolera sulful din ceapa. Deci, atunci cand vor ingera ceala vor putea experimenta simptome precum: urticarie, deranjamente stomacale, crampe, balonare, umflarea fetei, diaree etc.

Simptomele alergiei la ceapa
Simptomele obisnuite ale alergiei la ceapa sunt: scurgeri nazale, stranut, durere la nivelul sinusurilor, tuse si gat uscat, probleme cu somnu, iritatii, piele rosie, mancarimi ale pielii si la nivelul ochilor, usturimea ochilor, dureri de cap, inflamatii ale pielii, balonare, gaze, diaree, reflux acid si arsuri. 

Simptomele mai grave sunt reprezentate de stari de ameteala, greata, voma, umflarea buzelor si limbii, besici in gura, pe limba si gingii, tumefierea si umflarea gatului, dificultati in inghitire si respiratie si un gust metalic, foarte rar chiar anafilaxie.

Diagnostic, tratament si prevenire
Testarea alergenica este singura modalitate de a afla daca aveti o hipersensibilitate la ceapa sau nu. Se recolteaza sange si testeaza nivelul anticorpilor IgE, care este de departe cel mai eficient mod de a detecta alergia la ceapa.

Tratamentul in majoritatea cazurilor se face cu substante antihistaminice, care usureaza simptomele. Alergia la ceapa poate agrava simptomele astmului. 

Evitarea cepei este insa cel mai bun tratament, inlaturand de la radacina cauza. Nu aveti incontro si va trebui sa evitati toate preparatele care o contin. De asemenea, stati intr-un mediu in care nu este cultivata ceapa, pentru a nu veni in contact cu mirosul acestei legume. 

ceapa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005761 (s)