News Flash:

Cum sa scapi de insecta care iti distruge crinul

10 Martie 2018
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
crin

Pe cat de mic si inofensiv pare gandacul rosu al crinului (Lilioceris lilii) pe atat de vorace este. Il vedeti in gradini din aprilie pana in iunie si de asemenea in septembrie. Gandacul roade frunzele si petalele florilor, lasand gauri mari.

Frunzele sunt roase de la margine in forma rotunda. Marginile frunzelor atacate se usuca.

Lilioceris lilii este o insecta prolifica, poate avea pana la 3 generatii pe an. Femela depune chiar si 300 de oua rosii, cilindrice. Daca examinati atent planta le gasiti pe partea inferioara a frunzelor. Trebuie sa le distrugeti imediat ce le gasiti pentru ca larvele eclozeaza dupa cateva zile si se hranesc si ele tot cu tesutul frunzelor, producand pagube mari. Cand e suficient de bine dezvoltata, larva de Lilioceris lilii se taraste in pamant, unde se transforma in pupa, iar ulterior, dupa alte doua saptamani, apare gandacul.


Gandacul are o platosa cheratinoasa si este destul de greu de combatut. Cel mai bine este a verificati periodic plantele si sa interveniti imediat ce observati un daunator sau larve pe frunze. Ouale depuse pe planta pot fi inlaturate cu un servetel sau o carpa.

Cand atacul e masiv si nu faceti fata adunandu-i, folositi insecticide. Aveti grija sa respectati doza indicata si sa repetati tratamentul, conform indicatiilor de pe ambalaj.

Combatere. Tiacloprid este o substanta cu rezultate bune pentru a combate gandacul rosu al crinului. Il gasiti ca substanta activa in mai multe produse. Printre ele BISCAYA 240 OD si CALYPSO 480 SC. Insecticidele au o eficacitate ridicata si un spectru larg de activitate atat impotriva insectelor care inteapa si sug sucul celular cat si asupra acelora care rod partile aeriene ale plantei. Sunt produse cu activitate sistemica ridicata in planta, actionand asupra insectelor daunatoare prin contact si ingestie.


frunzele lilioceris lilii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007813 (s)