News Flash:

Cum sa gatesti orezul pentru a nu te ingrasa. Iti reduci caloriile la jumatate

22 Aprilie 2016
6385 Vizualizari | 0 Comentarii
orez gatit
In cazul in care iti place orezul dar te ingrijoreaza caloriile aduse de acest aliment, afla ca oamenii de stiinta au descoperit cum poti manca orez fara sa te ingrasi. Cercetatorii de la Colegiul de Stiinte Chimice, Colombo, Western, Sri Lanka au descoperit ca orezul gatit cu ulei de nuca de cocos poate reduce la jumatate caloriile furnizate de orez. In plus, reduce si rata obezitatii. 

Descoperirea va fi prezentata in cadrul celei de-a 249-a editii a National Meeting & Exposition of the American Chemical Society.

Orezul este un aliment extrem de popular la scara planetara, iar 90% din productia totala se consuma doar in Asia. Este ieftin, usor de gatit si se asorteaza bine cu o multime de alte alimente, dar nu este foarte nutritiv si a fost chiarasociat cu riscul crescut de a face diabet, fiind relativ bogat in amidon si in calorii.

Amidonul este cea mai intalnita forma de carbohidrat din dieta noastra, dar consumarea in exces duce la cresterea glicemiei ca rezultat al metabolizarii lui. Acest zahar suplimentar este apoi transformat in tesut adipos. 

Dar asta se intampla doar in cazul unui anumit tip de amidon, cel digerabil, pe care corpul il descompune in intestinul subtire. In cazul celuilalt tip, amidonul rezistent, organismul are nevoie de mult mai mult timp pentru procesare deoarece nu il putem digera si deci nu il putem transforma in zahar.

Prin urmare, cercetatorii au teoretizat ca, daca ar fi posibila transformarea amidonului digerabil din alimente in amidon rezistent, acest lucru ar reduce caloriile asimilate de organism. In cazul orezului, au descoperit ca sunt necesare doua transformari simple: adaugarea unei lingurite de ulei de cocos in apa care fierbe inainte de a introduce orezul in ea si racirea orezului timp de 12 ore inainte de a-l consuma.

Sudhair A. James, autorul studiului, spune ca procesul de racire este esential pentru ca transforma boabele intr-un amidon rezistent. El a adaugat ca acest procedeu de gatire poate creste cantitatea de amidon rezistent din orez de peste 10 ori. In plus, amidonul rezistent se pastreaza si dupa reincalzirea orezului. 

Cum au procedat cercetatorii

Intai, au adaugat o lingurita de ulei de cocos in apa fiarta, apoi au pus 105 g de orez si au lasat la fiert 25 de minute. L-au lasat sa se raceasca si l-au pus la frigider timp de 12 ore. 

Procedeul functioneaza prin aceea ca uleiul de cocos adauga grasimi in apa, care intra in moleculele de amidon, alterandu-le arhitectura interna si transformandu-le intr-o versiune mai rezistenta la digestie. 

Echipa a ales uleiul de cocos deoarece acesta este predominant in bucataria asiatica, dar probabil ca si alte uleiuri ar avea un efect similar.

Cercetatorii au testat metoda doar pe varietatile mai putin nutritive de orez, observand o reducere a caloriilor cu circa 10%. Daca s-ar folosi varietati mai calitative, ei cred ca tehnica ar reduce caloriile cu pana la 60%.

orezul amidonul rezistent
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1266 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006201 (s)