News Flash:

Crimeea: Aeroportul din Simferopol a fost ocupat de persoane inarmate

28 Februarie 2014
1167 Vizualizari | 0 Comentarii
Persoane înarmate neidentificate au preluat controlul, în cursul noptii de joi spre vineri, asupra aeroportului din Simferopol, în Crimeea, o regiune autonoma a Ucrainei, potrivit agentiei Interfax. Aeroportul ucrainean din Simferopol ramâne deschis.
Aproximativ 50 de persoane înarmate au preluat controlul, în cursul noptii, asupra aeroportului, în fata caruia o multime care flutura steaguri ale flotei ruse la Marea Neaga s-a reunit ulterior, conform agentiei Interfax-Ucraina.
Aceste persoane au sosit la aeroport la bordul a trei camioane fara numere de înmatriculare, potrivit unor martori citati de Interfax.
Vineri, la ora 01.50 GMT (03.50, ora României), ei detineau în continuare controlul asupra aeroportului, potrivit unui martor intervievat de o jurnalista a AFP.

Aeroportul din Simferopol ramâne deschis
Aeroportul ucrainean din Simferopol, în Crimeea, ramâne deschis, în timp ce persoane înarmate, îmbracate în uniforma, patruleaza în exterior, într-o regiune afectata de tensiuni separatiste, a constatat un jurnalist al AFP.
Aproximativ 50 de persoane înarmate au patruns, în cursul noptii, în aeroport, potrivit agentiei Interfax-Ucraina.
"Aeroportul functioneaza în regim normal", a declarat un oficial administrativ.
Aproximativ zece militari, îmbracati în uniforma si purtând ecusoane de culoare neagra, patruleaza la intrarea în aeroport, potrivit unui jurnalist al AFP prezent la fata locului.
Civili, militanti prorusi, sunt de asemenea prezenti în incinta aeroportului. Ei afirma ca sunt prezenti pentru a mentine ordinea.
"Suntem cu totii voluntari, prezenti pentru a nu permite aterizarea fascistilor sau radicalilor din vestul Ucrainei", a declarat purtatorul lor de cuvânt improvizat, care s-a prezentat ca un fost ofiter de politie.
La rândul sau, Vadim, un tânar inginer, ofera asigurari ca nu este un "extremist". "Însa, daca banditii nationalisti vor veni, ne vom bate cu ei. Vom gasi arme daca vom avea nevoie de ele", a dat asigurari el.
Populata în majoritate de rusofoni, Crimeea este regiunea uraineana cea mai susceptibila de a se opune noilor autoritati de la Kiev, dupa înlaturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici saptamâna trecuta.
Primele zboruri, cu plecare spre Moscova si Kiev, sunt mentinute, iar pasagerii, care nu se arata îngrijorati, se înregistreaza si trec controalele de securitate.
Joi dimineata, un comando prorus a preluat controlul asupra sediilor Parlamentului si Guvernului din Crimeea, situate în Simferopol. Ei au arborat steagul Rusiei pe fatada Parlamentului.
Câteva ore mai târziu, Parlamentul reunit cu usile închise în aceasta cladire a votat demiterea Guvernului si organizarea la 25 mai a unui referendum pe tema statutului regiunii.
Crimeea, în sudul Ucrainei, unde stationeaza flota rusa la Marea Neagra, este afectata de tensiuni separatiste.
Populata în majoritate de rusofoni, Crimeea este regiunea uraineana cel mai susceptibila de a se opune noilor autoritati de la Kiev, dupa înlaturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici saptamâna trecuta.
În cadrul Uniunii Sovietice, aceasta regiune a apartinut initial Rusiei, dupa care a fost alipita Ucrainei în 1954.
Actiunea comandoului prorus, care a preluat controlul asupra unor cladiri oficiale, a fost calificata drept "periculoasa si iresponsabila" de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care s-a declarat "extrem de îngrijorat în legatura cu evolutiile recente din Crimeea" si a cerut Rusiei sa "sa nu întreprinda nimic care sa poata provoca o escaladare a tensiunii" în criza ucraineana.
Secretarul de Stat american, John Kerry, care a avut o discutie telefonica joi dimineata cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, a afirmat ca Rusia s-a angajat sa "respecte integritatea teritoriala a Ucrainei".
În cursul acestei discutii, Moscova a mai oferit asigurari ca nu se afla în spatele tulburarilor din Crimeea, potrivit lui Kerry.
Ministrul ucrainean interimar de Interne, Arsen Avakov, a anuntat joi ca politia si fortele speciale au fost plasate în stare de alerta, "cu scopul de a evita o baie de sânge în rândul populatiei civile".
La Kiev, presedintele interimar, Oleksandr Turcinov, a avertizat joi Moscova în privinta unei eventuale încercari de a da ordin de interventie în Ucraina flotei sale de la Sevastopol, în Crimeea. "Ma adresez liderilor militari ai flotei Marii Negre: toti militarii trebuie sa ramâna pe teritoriul prevazut în acorduri. Orice miscare de trupe armate va fi considerata o agresiune militara", a declarat el.
Rusia a afirmat joi ca va respecta acordurile semnate cu Ucraina. "În prezent, toate diviziile si unitatile asigura activitatea lor cotidiana, inclusiv cea legata de pregatirea pentru lupte. Aceste acte nu prezinta nicio amenintare. Nu exista nicio limitare juridica în acest sens", a declarat ministrul adjunct al Apararii, Anatoli Antonov. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1135 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007222 (s)