News Flash:

Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor a respins interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri

28 Aprilie 2015
1127 Vizualizari | 0 Comentarii
Deputatul Remus Cernea si-a sustinut, marti, la Comisia de agricultura, proiectul privind interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri pe motiv ca animalele sunt infometate si supuse la electrosocuri, in replica, deputatii au spus ca, astfel, s-ar neglija ”partea educativa” a copiilor.

Comisia pentru agricultura din Camera a respins propunerea legislativa care propune ca in circurile din Romania sa nu mai poata sa fie folosite animale salbatice fie nascute in salbaticie, fie nascute in captivitate si acest proiect urmeaza sa intre in dezbaterea plenului.
Remus Cernea a spus proiectul de lege este „moral”, animalele salbatice fiind torturate pentru a invata sa faca numere de circ.
„Este o lege morala, care are legatura cu chinuirea unor animale, care sunt infometate sunt supuse la electrosocuri, sunt torturate in diverse alte forme doar pentru a invata sa faca niste numere de circ. Acele numere de circ sunt rezultatul unei suferinte cumplite, numeroase specii ajung in aceste retele de circuri si sunt victimele unei torturii pe parcursul intregii vieti”, a aratat Cernea.
Reprezentantul Grupului social pentru apararea drepturilor animalelor, Andra Dadau, a sustinut acest proiect, aratand ca Romania a semnat inca din 1992 o declaratie universala a drepturilor animalelor, care trebuie respectata.
Deputatul PNL Stelian Dolha a sustinut, insa, foarte multi copii de la tara nu au alta posibilitate de a vedea animalele salbatice decat la circ.
„Sunt foarte multi copii de la tara care vad animalele salbatice doar acolo, pentru ca nu au alta posibilitate si abia asteapta sa vina circul la oras ca sa ajunga sa vada animalele, sa vada si lei, si tigrii si elefanti. Eu ma intreb atunci ca si tara ca si neam ce punem in loc? Ar trebui sa facem poate, ca in alte tari accidentale civilizate, sa avem gradini zoologice in care acesti copii sa vada animalele respective. Copii trebuie sa cunoasca aceste animale salbatice si trebuie sa punem ceva in loc. Luam si zambetele copiilor si asta este trist”, a adaugat Dolha.
Deputatul PNL Tinel Gheorghe a spus si el ca lumea circului are un caracter educativ. "Ar trebui gandita si partea asta educativa, partea de divertisment cu partea asta de protectie a animalelor", a spus Tinel Gheorghe.
Deputatul PSD Zisu Stanciu a aratat ca Cernea risca sa-si faca dusmani toti copii si interzicerea animalelor in circuri ar fi o imensa greseala.
"Eu zic ca domnul Cernea risca sa intre intr-o zona extrem de sensibila si sa isi faca dusmani toti copiii Romaniei. Interzicerea animalelor in circuri eu zic ca este o imensa greseala. Eu zic ca poate mai important este sa ne aplecam asupra conditiilor de pastrare de detentie a acestor animale, sa le imbunatatim spatiul si hrana, metodele de dresaj”, a adaugat Stanciu.
Deputatul UDMR Kelemen Atilla a sustinut, in schimb, ca ar fi o diferentiere intre animalele salbatice si cele domestice, intreband de ce cainii si anumite pasari sa fie chinuite.
„Sunt pentru protejarea animalelor de cruzimi, atunci, in schimb, nu inteleg aceasta diferentiere. Dupa acest proiect, cainii si anumite pasari pot fi chinuite, ei pot sa fie figuranti in continuare in circuri. Deci tot ce se face in circuri se va face cu caini si anumite specii de pasari. Trebuie spus in aceasta lege ca vrem sa protejam orice animal de aceste cruzimi. As dori foarte tare ca nici caii, nici cainii sa nu fie figuranti in circuri”, a mentionat deputatul UDMR.
Mediafax.ro 

remus cernea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006342 (s)