News Flash:

Cinci sosuri pe care orice gospodina ar trebui sa stie cum sa le pregateasca

15 Mai 2018
1002 Vizualizari | 0 Comentarii
sos

Sosurile pot transforma o mancare anosta intr-un adevarat deliciu. Maestrul gastronom Nicolae Curelea ne prezinta cinci dintre cele mai cunoscute sosuri din bucataria romanilor.

Maioneza Ingrediente: • 4 galbenusuri fierte, tari; • 4 galbenusuri crude; • 800 ml ulei; • 200 g lamaie; • sare – dupa gust; • piper alb – dupa gust; • 1-2 linguri de sifon rece; • 1-2 linguri smantana la temperatura camerei, adaugata la sfarsit

Preparare: Galbenusurile fierte se trec prin sita sau razatoarea fina. Se amesteca bine cu cele crude, sarea necesara si o lingurita de zeama de lamaie, cu ajutorul telului. Se adauga uleiul in picaturi, amestecand ritmic si conbtinuu, pentru incorporarea acestora in galbenusul de ou. Se stropeste sosul cu cateva picaturi de sifon rece pana incepe sa se ingroase, apoi se adauga uleiul in fir subtire, amestecand continuu energic. Din cand in cand se adauga cate o lingura de zeama de lamaie strecurata, alternativ cu cateva picaturi de sifon rece. Se adauga si praful de piper alb. Se continua amestecarea pana ce se mantuie toate ingredientele. La sfarsit se adauga smantana. Se gusta de acreala. Se pastreaza la frigider maxim 48 ore. Nota: Toate ingredientele folosite la prepararea maionezei trebuie sa fie la temperatura camerei.

Sos Tartar (1 kg) Ingrediente: • 600 g maioneza, conform retetei clasice; • 3 oua fierte tare, tocate marunt; • 3 legaturi de ceapa verde, tocata marunt; • 2 legaturi de patrunjel, tocat marunt; • 150 g mustar iute; • sare si piper – dupa gust. Preparare: Maioneza se pune intr-un castron, se stropeste cu putina apa rece si se amesteca cu toate ingredientele pregatite dupa cum am aratat mai sus. Se amesteca usor pana la uniformizarea compozitiei.  

Mujdei ardelenesc Ingrediente: • 2 capatani mari de usturoi; • sare – dupa gust; • 1 ceasca smantana (240 ml); • 2 linguri otet de mere sau de vin; • 1 lingurita miere de albine; • 1 lingura tarhon, tocat fin, proaspat sau din otet. Preparare: Usturoiul se curata, se spala, se taie feliute si se piseaza impreuna cu sarea. Se adauga smantana, otetul, mierea de albine si tarhonul tocat fin. Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena.

Sos de ardei iute Ingrediente: • 2 ardei mari, iuti, cu semintele inlaturate, tocati foarte fin; • 1 lingura ghimbir ras; • 1 lingura coriandru verde, tocat fin; • 10-12 linguri otet din vin de orez; • zahar – dupa gust; • sare – dupa gust. Preparare: Intr-un castron de portelan, se amesteca si se freaca energic, cu o lingura de lemn, toate ingredientele de mai sus. Folositi sosul in ce directie doriti.

Sos de usturoi Ingrediente: • 1 capatana mare de usturoi; • sare – dupa gust; • 1 varf de lingurita boia de ardei iute; • 1 galbenus crud; • cateva linguri de ulei; • zeama de lamaie sau otet – dupa gust. Preparare: Usturoiul se curata, se spala si se piseaza cu sare si un varf de lingurita de boia de ardei iute. Se adauga un galbenus crud si se freaca in continuare pana se obtine o pasta. Se picureaza untdelemul, frecandu-se ca la maioneza, pana se obtine o crema. Se acreste, dupa plac, cu zeama de lamaie sau otet. Se foloseste la rasol, piftii etc.
 


sosurile sos tartar mujdei ardelenesc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1141 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004797 (s)