News Flash:

Cimitirele din Timisoara, „o rusine pentru noi si o carte de vizita neonoranta”

26 Noiembrie 2021
388 Vizualizari | 0 Comentarii
cimitir

Cimitirele din Timisoara sunt „o rusine pentru noi si o carte de vizita neonoranta in fata celor care vin din alte parti”, este de parere preotul Ionel Popescu. Imaginea mormintelor inghesuite si neingrijite, a gunoiului care troneaza peste tot, dar si a capelelor funerare mizerabile este „dezgustatoare si dezolanta”.
 
 
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat, cu mai multi ani in urma, ca fiecare an nou sa fie declarat an omagial, consacrat cinstirii unor momente, evenimente si personalitati clericale si laice care au avut un rol insemnat in viata bisericeasca, culturala si sociala a poporului roman. In 2021 este „Anul omagial al pastoratiei romanilor din afara Romaniei” si „Anul comemorativ al celor adormiti in Domnul; valoarea liturgica si culturala a cimitirelor”, in Patriarhia Romana. Aceste teme au fost tratate de preoti in cadrul conferintelor anuale organizate la sediul celor sase protopopiate. 

„Prima tema, dezbatuta in cadrul conferintei semestriale din primavara a evidentiat grija pastorala a Bisericii Ortodoxe Romane fata de romanii din afara granitelor, atentie deosebita fiind acordata fratilor nostri care vietuiesc in cadrul Episcopiei Ortodoxe din «Dacia Felix», Serbia. La aceasta conferinta a participat si vicarul eparhial al Episcopiei «Dacia Felix», Centrul eparhial ingrijindu-se, intre altele, de organizarea unei colecte pentru parohiile romanesti din Voivodina, Serbia, carora le-au fost donate carti liturgice si obiecte de cult in valore de peste 30.000 lei”, a transmis preotul Ionel Popescu.

Cea de-a doua tema a subliniat valoarea liturgica si culturala a cimitirelor. Au fost sustinute cateheze despre importanta locurilor de veci, despre modul de administrare, de ingrijire si de infrumusetare a cimitirelor si despre problematica incinerarii. Manifestarile dedicate celor adormiti si de punere in valoare a cimitirelor bisericesti s-au derulat in toate parohiile si manastirile eparhiei. Au fost oficiate slujbe de pomenire pentru eroi, ostasi, luptatori, fosti detinuti politic, deportati in Baragan, ierarhi, preoti, monahi si credinciosi care „au contribuit la promovarea spiritului de unitate nationala, la perpetuarea valorilor politice, bisericesti si morale, cu ajutorul carora ne-am pastrat identitatea de romani ortodocsi”.

Slujitorii Bisericii banatene au realizat si un inventar al mormintelor/constructiilor funerare inchinate eroilor si personalitatilor din parohii, filii si manastiri. Au ridicat troite in cinstirea si pomenirea acestora, au construit capele mortuare si au derulat o campanie de renovare a vechilor monumente si de infrumusetare a cimitirelor parohiale. Nu au fost uitati nici eroii din cimitirele orasenesti, aflate in administrarea primariilor.

Situatia cimitirelor din Timisoara
Preotul Ionel Popescu a avut prilejul de a pasi in foarte multe cimitire din Europa si din Orientul apropiat si a ramas „impresionat de buna randuiala, curatenia si modul de sistematizare a acelor cimitire si de bunul gust in alegerea aranjamentelor florale, a amenajarii mormintelor si a monumentelor funerare”. Lucrurile nu stau la fel si in Timisoara.

„Din pacate, constatam, cu durere in suflet, ca lucrurile nu stau in felul acesta si in unele din cimitirele noastre. Exista, de pilda, chiar in Timisoara, viitoare capitala europeana a culturii, cimitire care sunt o rusine pentru noi si o carte de vizita neonoranta in fata celor care vin din alte parti, pentru a participa la inmormantari sau pentru a rosti o rugaciune la mormantul parintilor, al bunicilor…

Imaginea mormintelor inghesuite unul langa celalalt, multe fiind neingrijite si degradate, a locurilor de veci care «apar», mai nou, chiar pe marginea aleilor, a coroanele din plastic, a balariilor si vegetatiei omniprezente, a gunoiului care troneaza peste tot, in cantitati apreciabile, a capelelor funerare mizerabile, este dezgustatoare si dezolanta. Oare asa ne aratam pretuirea, recunostinta si dragostea fata de inaintasi? Cei care administreaza cimitirele sau cei care le-au luat in concesiune se ingrijesc doar de incasarea sumelor pentru locurile de veci si pentru inmormantari sau au si obligatia de a le intretine, a le pastra curate si in buna randuiala?”, conchide preotul Ionel Popescu.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006787 (s)