News Flash:

Ce sfinti sarbatorim luni 25 ianuarie 2016, in calendarul Ortodox

25 Ianuarie 2016
1461 Vizualizari | 0 Comentarii
calendar ortodox
Ortodoxe
Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Ier. Bretanion, episcopul Tomisului

Greco-catolice
Sf. aep. Grigore din Nazianz; ep. m. Bretanion din Tomis

Romano-catolice
Convertirea Sf. Paul, ap.; Sf. Bretanion, ep. de Tomis

Sfantul Ierarh Grigorie Teologul este pomenit de Biserica Ortodoxa in 25 ianuarie.

Sfantul Grigorie a primit numele de Teologul pentru marea sa pricepere in formularea clara si fara echivoc a adevarurilor de credinta, recunoscut ca atare la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, din anul 451.

S-a nascut in apropierea Naziansului, o cetate din Capadocia, in jurul anului 330. Studiile le-a facut in Cezareea Capadociei, unde l-a intalnit pe Sfantul Vasile cel Mare, de care il va lega o stransa prietenie tot restul vietii. Si-a desavarsit pregatirea intelectuala la scolile din Cezareea Palestinei, Alexandria si apoi la Atena, avand parte de profesori de mare faima. Dupa aproape noua ani de studiu in cetatea "de aur" a grecilor, Grigorie s-a intors la Nazians (in anul 360), unde a primit botezul crestin.

Mare teolog, autor al celor cinci "Cuvantari Teologice", Sfantul Grigorie de Nazians avea o profunda gandire teologica si un talent oratoric deosebit, fapt ce l-a facut un luptator impotriva ereziei ariene care producea tulburari in Biserica.

Sfantul Grigorie Teologul a fost hirotonit preot in anul 361. La insistentele Sfantului Vasile cel Mare a fost hirotonit episcop de Sasima, in 371, instalat in scaunul de episcop de Constantinopol la 27 noiembrie 380, la ceremonie fiind de fata si imparatul Teodosie. Intronizarea a fost confirmata de Sinodul al II-lea Ecumenic, din anul 381, care a avut loc in capitala imperiala, Sfantul Grigorie fiind chemat sa prezideze lucrarile adunarii bisericesti. Contestat insa de anumiti ierarhi, sositi mai tarziu la lucrari, Sfantul Grigorie a renuntat la aceasta functie clericala.

Ultimii ani de viata i-a petrecut in locurile natale, dedicandu-se rugaciunii, studiului si scrisului. A murit in preajma anului 390.

Tot astazi este pomenit si Sfantul Ierarh Bretanion, episcopul Tomisului.

Este primul episcop de pe teritoriul tarii noastre despre care avem date exacte. Sfantul Bretanion, originar din Capadocia, a fost unul dintre ucenicii Sfantului Vasile cel Mare si a slujit ca episcop al cetatii Tomis intre anii 360-381.

Episcopul din Tomis era renumit pentru barbatia si curajul sau de a marturisi dreapta credinta inaintea oricui. Istoricul bisericesc Sozomen vorbeste de vizita imparatului arian Valens (364-378) la Tomis, in anul 369, pe cand se intorcea dintr-o expeditie impotriva gotilor. Cand Valens a cerut episcopului Bretanion sa intre in comuniune cu arienii, episcopul Bretanion a aparat dreapta credinta si a vorbit imparatului cu indrazneala despre hotararile celor 318 Sfinti Parinti de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), tinut impotriva lui Arie, pe care nu le putea calca. Plecand din biserica episcopala, intr-o alta biserica din oras, impreuna cu credinciosii ortodocsi, Sfantul Bretanion l-a suparat pe imparat, care a incercat mai apoi sa-l exileze.

Intr-o scrisoarea adresata de Sfantul Vasile cel Mare, episcopului Bretanion de la Tomis, acesta este numit "un cetatean al patriei sale, care intocmai ca o creanga inflorita din radacina nobila a umplut cu fructele Duhului o tara indepartata".

Sfantul Bretanion este considerat autorul scrisorii care a insotit moastele Sfantului Sava Gotul, in drumul lor spre Capadocia. Din scrisoarea amintita reiese si faptul ca Sfantul Bretanion este cel care a redactat actul martiric al Sfantului Sava Gotul si tot el este cel care s-a ingrijit de mutarea cinstitelor lui moaste in Capadocia, la cererea Sfantului Vasile cel Mare.

A dus o viata ascetica, aparand dreapta credinta cu mult curaj. Sinaxarele bizantine nu-l pomenesc pe Sfantul Bretanion, insa "Martirologiul roman" l-a inscris pe acesta in data de 25 ianuarie; de aici, Biserica Ortodoxa Romana a preluat sarbatoarea lui, inscriindu-l in sinaxarele locale, pe aceeasi data.

Din dragoste fata de sfantul tomitan, in localitatea constanteana "23 August" a fost intemeiata Manastirea Sf. Ierarhi Nicolae si Bretanion.

ortodoxe greco-catolice romano-catolice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1266 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007603 (s)