News Flash:

Ce regim alimentar este recomandat in ciroza hepatica

12 August 2018
1797 Vizualizari | 0 Comentarii
ficat

Ciroza hepatica este o afectiune cronica a ficatului, care consta în fibrozarea tesutului hepatic si in aparitia de noduli de
regenerare. Este o afectiune grava, cu prognostic rezervat. Ciroza hepatica este produsa în principal de virusurile
hepatitice, consumul cronic de alcool însa mai sunt si alte boli precum hemocromatoza, Boala Wilson sau poate fi
determinata de medicamente precum – metotrexatul, amiodarona, rifampicina.

Tratamentul cirozei hepatice este unul strict monitorizat si consta în: Repaus fizic ( poate ajunge si la un repaus la pat de
14-16 ore/zi); Regim alimentar strict; Tratament medicamentos de sustinere a functiilor ficatului; Regimul alimentar în
ciroza hepatica, fara ascita (lichid în burta), fara icter (galbinare): 4-6 mese/zi, în cantitate mica, ultima masa servita cu 2
ore înainte de culcare; Sodiu – sarea 2g/zi ( fara adaos de sare în mancare); Regim proteic 1g/kg corp/zi; 

ALIMENTE PERMISE: carne slaba de pasare sau vita, curcan, pestele alb, proaspat (preparate ca rasol, friptura,
înabusite); branza slaba de vaca, cas, urda dulce, lapte dulce sau batut, iaurt; ouale numai in preparate (1-2 pe
saptamana); grasimi în cantitate mica (unt fara sare, ulei proaspat in preparate); paine alba, veche de o zi;
paste fainoase fara ou, orez decorticat (alb), gris; legume: dovlecei, rosii,ardei, fasole verde tanara, pregatite ca
soteuri, piureuri, mancaruri de legume, supe creme sau salate (rase marunt, la care se poate adauga zeama de
lamaie); fructe: crude daca sunt foarte bine parguite, coapte, sub forma de piureuri, sucuri de fructe;
aluaturi fara bicarbonat sau praf de copt; condimente aromate: patrunjel, cimbru, marar, leustean, dafin; sarea maxim 2
gr. pe zi. 

ALIMENTE INTERZISE: carnea grasa (porc, oaie, gasca, rata), mezelurile de orice fel, chiar si cele dietetice, pestele
gras (pestele oceanic), conservele din carne sau din peste, afumaturile, viscerele, icrele; branzeturile fermentate si
framantate, branza topita, cascavalul; untura, margarina, slanina, untul sarat; painea neagra, orezul integral, fainoasele
cu ou; legume: telina, varza, sfecla, spanacul, ridichile; leguminoasele uscate (fasolea, lintea); nuci, alune, arahide,
masline; apele minerale bogate in clorura de sodium (NaCl); sosurile pregatite nedietetic, rantasurile, sosurile pregatite
cu ou; condimentele iuti, picante (piper, boia de ardei, curry) ; supele sau ciorbele în cantitate mare; cacao, cafea,
alcool (strict interzis). 

Regimul alimentar în ciroza hepatica decompensata – asemanator cu cel din ciroza hepatica compensata, cu
urmatoarele mentiuni: regim desodat ( 0,5 g/zi), hipoproteic – proteine reduse, hipolipidic lipide reduse,
normoglucidic – glucide normal. 

Exemplu de continut proteic al alimentelor: carnea de vita – 20-25 g proteine/ 100 g carne (permisa în cantitatea de
200g x 2-3 ori/saptamana/cele 200 gr fractionate pe parcursul zilei); carne de pasare – 22-28 g de proteine/ 100 grame
carne ; peste – 20-28 g proteine/ 100 grame carne; oua – un ou / 7 g proteine; iaurt – 5 g proteine ( o cana de iaurt/
lapte la 2 zile); branza de vaci – permisa 200gr x 2/ saptamana; In momentul in care apar edemele si ascita (lichidul în
burta) se va renunta la consumul de sare.


alcool regimul alimentar ciroza hepatica regim hipolipidic lipide
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1125 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005482 (s)