News Flash:

CAZUL femeii ucise in fata gradinitei: Ordinul de restrictie, ignorat

28 Ianuarie 2018
1129 Vizualizari | 0 Comentarii
crima coafor iasi

Directoarea unei gradinite a fost injunghiata mortal vineri, faptasul fiind sotul acesteia, fata de care avea un ordin de restrictie. Liderul Sindicatului National al Politistilor, Dumitru Coarna, crede ca acest ordin ar trebui sa devina responsabilitatea Politiei, nu a instantei.
    Ordinul de restrictie emis in 24 noiembrie 2017 de catre magistratii Judecatoriei Sectorului 2 din Bucuresti prevede ca Marius Cristian Botan, sotul Nicoletei Botan, directoarea gradinitei din Sectorul 2, trebuie sa pastreze o distanta minima de 200 metri fata de femeie, fata de domiciliul acesteia si fata de locul sau de munca, situat tot in sectorul 2, dar si fata de copiii celor doi.

Totodata, barbatului i-a fost interzis de catre instanta orice contact cu sotia sa, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod. El a fost nevoie sa paraseasca locuinta comuna, copiii ramanand in custodia exclusiva a femeii.

Insa acest ordin nu a fost respectat de catre Marius Cristian Botan. Vineri, el s-a deplasat la locul de munca al femeii, la gradinita, si a injunghiat-o mortal.
Acesta nu este insa un caz izolat. De exemplu, in octombrie 2015, o femeie din Vaslui a fost ucisa cu o baioneta de fostul sot pe care il acuzase de violenta si impotriva caruia ceruse un ordin de restrictie.

Dumitru Coarna, liderul Sindicatului National al Politistilor si Personalului Contractual, este de acord ca ordinul de restrictie nu reprezinta o protectie reala a victimei si considera ca finantarea si reglementarea ar putea fi parghiile care ar elimina astfel de tragedii.

„E o forma fara fond. Putem discuta de o custodie a politistilor, dar asta inseamna sa finantezi corect un program, sa reglementezi astfel incat politistul sa aiba, prin lege, competenta sa il retina 72 de ore pe un nenorocit de genul acesta, dar si sa aiba infrastructura necesara - sectiile de politie sa-l poata retine pe o perioada de 48-72 de ore. Asta presupune si personal de specialitate. Asa functioneaza in America: il iau pe nebun, il introduc acolo, politistul semneaza ordinul si exista personal specializat - medic, psiholog, tot ce e nevoie. Apoi acolo se aplica o procedura pentru a elimina starea conflictuala. Or, la noi, uitati-va ce e. El facea ce voia. E vorba de reglementare si finantare. Din lege se da o competenta directa politistului, ca sa nu ma mai duc la judecatorie, sa ard timp”, a declarat pentru agentia de presa MEDIAFAX, Dumitru Coarna.

Acesta mai considera ca ordinul de protectie ar trebui sa devina responsabilitatea Politiei, nu a instantei.

„La instanta se da ordinul, dar ordinul acesta ar trebui sa fie dat in competenta exclusiva a politiei, a sefului de post, de politie. Acela sa emita ordinul, sa il puna in executare tot el, dar sa aiba si infrastructura, personal si spatii adecvate unde sa fie tinuti oamenii acestia, adica sa ramana in custodia politiei pana la 72 de ore”, a mai spus liderul sindicatului.

In prezent, legislatia in vigoare prevede faptul ca ordinul de protectie se elibereaza in baza Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, printr-o cerere adresata judecatoriei din raza domiciliului solicitantului.

Dumitru Coarna a mai explicat ca victima se adreseaza Politiei in cazul in care ordinul de protectie este incalcat.

„Este indreptatita sa solicite protectie orice persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui subiect activ calificat-membru de familie. Protectia oferita de catre instanta se incadreaza in prevederile art. 23 alin. 1 lit. a-h in functie de nevoia victimei de protectie. Daca se incalca ordinul de protectie, sanctiunea este cea prevazuta de dispozitiile articolului 32 din Lege, inchisoare de la o luna la un an pentru nerespectarea hotararilor judecatoresti”, a mai explicat acesta litera legii.

Tot legea mai arata ca impacarea inlatura raspunderea penala.

Presedintele PMP, Traian Basescu, a sfatuit-o public, vineri, pe ministrul de Interne, Carmen Dan, sa achizitioneze ”rapid” bratari electronice dupa acest caz, nu bastoane pentru jandarmi.

”Militarul (care si-a ucis sotia-n.r.) nu avea, dar cetateanul de azi (vineri-n.r.) avea ordin de restrictie. (...) sa stiti ca bratarile electonice sunt ieftine si doamna Carmen Dan pare preocupata sa achizitioneze bastoane pentru jandarmi. Eu ii dau un sfat public: in loc de bastoane, sa achizitioneze rapid bratari”,a declarat presedintele PMP, Traian Basescu, la Romania TV.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, sambata, arestarea preventiva pentru 30 de zile a barbatului care si-a injunghiat mortal sotia, directoare a unei gradinite private din Sectorul 2 al Capitalei. Femeia in varsta de 38 de ani a murit, vineri, la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Ea avea certuri dese cu sotul sau, cel care ar fi atacat-o de altfel, iar in unele nopti dormea in sediul gradinitei de frica sa nu mearga acasa, potrivit marturiilor unei vecine.

"Eu stiu ca sunt casatoriti, dar aveau probleme, se certau, sunt doi copii la mijloc, erau nopti cand ea ramanea sa doarma in gradinita de frica sa nu se duca acasa. Sa fie vreo 5-6 ani de cand functioneaza gradinita", a declarat o vecina.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006230 (s)