News Flash:

CANICULA. Insolatia si epuizarea. Recunoaste simptomele si acorda primul ajutor

8 Iulie 2015
1202 Vizualizari | 0 Comentarii
Insolatia si epuizarea generata de canicula sunt doua notiuni diferite. Ambele pot afecta sanatatea si, netratate, pot cauza inclusiv moartea. Insolatia apare cand temperatura corpului creste rapid, iar organismul nu se mai poate racori. Poate produce leziuni cerebrale si afecteaza organele vitale, astfel ca este considerata periculoasa. Cei care lucreaza in aer liber sunt predispusi la insolatie. Uneori, bebelusii si copiii lasati in masini, pentru ca dorm, pot muri din cauza caldurii. Copiii sunt de cinci ori mai sensibili, intrucat organismul lor se incalzeste mai rapid decat cel al unui adult. Aceeasi situatie este valabila si in cazul batranilor, care nu-si pot ajusta temperatura corpului la fel ca adultii tineri. Acest lucru se datoreaza fie unor boli cronice, fie unor medicamente prescrise de medici care impiedica organismul sa-si regleze temperatura.
Epuizarea generata de caldura - Persoana se simte extrem de obosita din cauza scaderii tensiunii, generata de pierderea de fluide corporale si saruri prin transpiratie, dupa expunere indelungata la soare.
Insolatia - Apare cand temperatura corpului creste excesiv in urma expunerii la soare. Organismul nu se mai poate racori si atunci se supraincalzeste. Temperatura corpului sare de 40 de grade in 15 - 20 de minute. Poate afecta permanent anumite organe sau cauza moartea.
Simptome
Temperatura ridicata, de peste 40 de grade, este principalul semn al insolatiei
Pielea este fierbinte si uscata la atingere
Apar dureri de cap violente
Insolatia genereaza o stare de ameteala si greata
Comportament modificat - Persoana poate manifesta stare de confuzie, poate vorbi neclar, devine agitata, irascibila, ajungandu-se pana la delir, convulsii si coma.
Pielea devine rosie pe masura ce temperatura corpului creste
Respiratia devine sacadata, iar pulsul creste pentru ca inima depune efort suplimentar pentru a racori organismul.
Interventie
Cand realizezi ca o persoana sufera de insolatie, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa suni la 112 si sa soliciti interventia unui echipaj medical. Asta nu inseamna ca nu poti acorda primul ajutor. Poti duce persoana intr-o zona racoroasa. Ii vei indeparta hainele de care nu are nevoie si vei ventila incaperea folosind un ventilator si deschizand mai multe geamuri. Ofera-i apa, daca este constienta, insa nu-i da medicamente, cum ar fi aspirina si paracetamol. Pune-i comprese cu apa racoroasa, nu rece, care sa nu depaseasca temperatura de 15 - 18 grade Celsius. Alternativ, acopera-i corpul cu prosoape imbibate in apa racoroasa. Foloseste un evantai in timp ce pulverizezi apa racoroasa. Pune-i prosoape umede sau pachete cu gheata (nu este indicat de fiecare data) sub ceafa, in zona axilelor si a vintrelor. Monitorizeaza-i temperatura si continua sa o racoresti pana cand sesizezi ca pielea nu mai este fierbinte. Daca medicii intarzie, suna la un spital pentru a primi instructiuni suplimentare.
Daca te deplasezi prin caldura
Limiteaza durata expunerii la soare, deplasandu-te doar dimineata si seara. Renunta la exercitii fizice, iar daca acest lucru nu este posibil incearca sa bei cate doua pana la patru pahare de lichide racoroase (a se evita alcoolul) la fiecare ora. Lichidele folosite de sportivi sunt bune pentru refacerea nivelului de minerale pierdut prin transpiratie. Incearca sa te deplasezi pe la umbra si protejeaza-te cu palarii, ochelari de soare si crema cu factor de protectie solara de minimum 15. Cele mai eficiente produse au "spectru larg" sau "protectie UVA/UVB" inscrise pe eticheta. Nu lasa pe nimeni in masini parcate si evita efortul fizic extrem.
Cea mai buna metoda de a evita insolatia este preventia, acest lucru fiind posibil foarte usor. Poti purta haine usoare si confortabile, in culori deschise, care permit pielii sa respire si organismului sa se racoreasca. Te poti proteja de arsuri solare, intrucat afecteaza capacitatea organismului de a se racori. Aplica un strat generos de crema cu protectie solara o data la doua ore sau mai des daca mergi la piscina sau transpiri excesiv. Bea lichide si nu astepta sa-ti fie sete pentru a bea apa. Mentine un nivel optim de hidratare, in acest mod corpul tau reusind sa mentina o temperatura normala, chiar daca transpira.Nu consuma alcool sau bauturi cu zahar, pentru ca provoaca o pierdere masiva de lichid prin transpiratie.
Este indicat sa eviti anumite medicamente sau sa le administrezi sub atenta supraveghere a medicului. Exista produse farmaceutice care afecteaza abilitatea organismului de a ramane hidratat si a disipa caldura. De precizat ca nu este recomandat sa lasi pe nimeni in masina, chiar daca este parcata la umbra, mai ales daca vorbim de copii. Daca este la soare, temperatura din masina creste cu peste sase grade Celsius in zece minute. In cele mai fierbinti momente ale zilei invata sa te menajezi. Daca nu poti evita deplasarile cauta sa te racoresti in magazine cu aer conditionat, intrand in incinta lor ori de cate ori ai nevoie. Fa-ti un program de deplasare si un program pentru indeplinirea unor sarcini, fie dimineata, fie seara. Asigura-te ca ai acces imediat la servicii medicale, daca stii ca intri in categoria persoanelor cu risc ridicat de a face insolatie. Ventilatoarele ofera confort, insa cand temperaturile sunt caniculare acestea nu impiedica aparitia problemelor generate de caldura. Fa un dus racoros sau mergi intr-un spatiu unde exista aer conditionat. Ai grija de copii, persoane cu varsta de peste 65 de ani, persoane cu boli psihice sau persoane care sufera de boli de inima sau au tensiune mare.

insolatia epuizarea canicula simptome interventie
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1296 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006597 (s)