News Flash:

Cand cade Pastele anul viitor. Vestile nu sunt prea bune pentru bugetari

20 August 2015
1184 Vizualizari | 0 Comentarii
pastele3
Catolicii din lumea intreaga au sarbatorit in acest anla alta data decat Pastele Ortodox. Cum s-a ajuns la aceste diferente in calendar care pot ajunge chiar si la cinci saptamani?
Diferenta calendaristica dintre Pastele occidentalilor si Pastele orientalilor a aparut ca urmare a unor evolutii istorice complexe si indelungate, precum si coroborarii calendarului solar cu cel lunar.
In Antichitate, au existat foarte multe diferente in praznuirea Pastelui in lumea crestina. Astfel, in primele secole, crestinii din partile Siriei si Asiei Mici celebrau Pastele Crucii (moartea lui Hristos) la data de 14 Nisan, apoi Pastele Invierii (Invierea) la 16 Nisan. Deoarece serbau Pastele odata cu iudeii, adica la 14 Nisan, acestia se numeau Quartodecimani. De precizat ca Nisan (nume de origine babiloniana) este cea de-a saptea luna a anului ecleziastic si prima luna a anului civil in calendarul ebraic. Nisan este o luna de primavara de 30 de zile. Totodata, in limba turca este numele lunii aprilie.
Protopashiti, alti crestini din zona Antiohiei, serbau Pastele duminica, dar aveau grija ca acea duminica sa cada totdeauna in saptamana azimilor iudaice.
Totodata, cei mai multi crestini din Egipt, Grecia si Apus sarbatoreau Pastele in aceeasi zi din saptamana in care a murit si a inviat Hristos. In vinerea cea mai apropiata de 14 Nisan era comemorata moartea lui Hristos, fiind numita Pastele Crucii. Duminica urmatoare era sarbatorita Invierea si cadea totdeauna dupa 14 Nisan sau dupa prima luna plina care urma echinoctiului de primavara. Sarbatoarea se numea Pastile Invierii.

Regulile Pastilor, stabilite la Niceea
Pentru a elimina controversele legate de satrbatoarea Pastilor, in cadrul primului sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, s-a stabilit ca Pastile vor fi serbate totdeauna in prima duminica ce cade dupa prima noapte cu Luna plina de dupa echinoctiul de primavara. In acest caz este vorba de coroborarea calendarului solar, in functie de care este stabilit echinoctiul de primavara, cu calendarul lunar, stabilit in functie de fazele lunii.
Totododata, daca data Pastelui, calculata dupa prima regula, cade in aceeasi zi ca si Pastele evreiesc, atunci Pastele crestinilor trebuie amanat cu o saptamana.
Sinodul de la Niceea a mai stabilit si ca data Pastelui din fiecare an va fi calculata de catre Patriarhia din Alexandria, iar aceasta o va comunica, la timpul potrivit, si celorlalte Biserici crestine.
Schimbarea aparuta dupa introducerea calendarului gregorian
Invierea Domnului a fost sarbatorita peste tot la aceeasi data pana la introducerea in 1582 a calendarului gregorian in urma reformei efectuate de Papa Grigorie al XIII-lea. Introducerea calendarului gregorian a fost necesara deoarece, in cazul calendarului iulian, anul mediu era mai lung decat anul astronomic, facand ca echinoctiul de primavara sa se mute inapoi in anul calendaristic.
In Orient, din motive religioase ce au aparut odata cu Marea Schisma din 1054, cele mai multe biserici au refuzat sa accepte, sute de ani, calendarul gregorian care este cu 13 zile inaintea celui iulian. Astfel, Rasaritul si Apusul n-au mai serbat Pastele la aceeasi data decat din intamplare. Catolicii calculeaza data Pastelui dupa o formula de calcul a lunii pline de dupa echinoctiul de primavara, in timp ce ortodocsii calculeaza in functie de luna plina astronomica.
In anul 1924 s-a hotarat, la Constantinopol, o adaptare a tuturor Bisericilor Ortodoxe la calendarul gregorian. Nu toate au acceptat, astfel ca Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxa Rusa, Biserica Ortodoxa Sarba pastreaza calendarul neindreptat. Pentru a mentine o unitate ortodoxa in serbarea Pastelui, din anul 1927, s-a decis ca toate bisericile ortodoxe sa sarbatoreasca Pastele dupa calendarul iulian.
Timp de zece ani de la aceasta hotarare, romanii ortodocsii au serbat Pastele o data cu romano-catolicii. Ulterior, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis sa revina asupra deciziei si sa serbeze Pastele o data cu ortodocsii care serbeaza Pastele dupa calendarul vechi. Vaticanul a recomandat minoritatilor catolice din tari cu majoritate ortodoxa sa serbeze Pastele o data cu ortodocsii. In Romania, doar greco-catolicii au respectat aceasta recomandare.
Potrivit calendarelor folosite de Biserica Ortodoxa si cea Catolica, bazate pe miscarea lunii, respectiv a soarelui (legata de echinoctiul de primavara), in urmatorii 11 ani Pastele va fi sarbatorit dupa cum urmeaza:
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1239 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006276 (s)