News Flash:

SOC! Cele mai multe locuri contaminate din tara se regasesc in judetele Caras-Severin si Hunedoara

20 August 2015
1121 Vizualizari | 0 Comentarii
contaminare
Peste 200 de locuri din Romania sunt contaminate si aproximativ 2.000, potential contaminate, costul pentru evaluarea riscurilor si remedierea lor fiind de 8,5 miliarde euro, a anuntat Guvernul, cele mai multe zone afectate fiind in Hunedoara, Caras-Severin, respectiv Giurgiu, Arges si Maramures.
Guvernul a aprobat, miercuri, prin hotarare, Strategia Nationala si Planul National pentru Gestionarea Siturilor Contaminate, documente ale caror prevederi au in vedere diminuarea problemelor generate de contaminarea solului si a apelor subterane, precum si a riscurilor provocate de acestea pentru sanatatea umana si pentru mediu. Ele constituie punctul de plecare pentru viitoare initiative legislative care vor trebui sa asigure aplicarea proceselor de remediere durabila a siturilor contaminate.
Strategia isi propune sa stabileasca liniile de actiune pentru investigarea terenurilor afectate de poluare si a zonelor limitrofe, in vederea stabilirii statutului de ”sit contaminat”, precum si a modului de implementare a actiunilor corective si, ulterior, de validare a terenului remediat. Pe termen scurt, pana la sfarsitul anului 2015, scopul strategiei este de a trasa principiile gestionarii siturilor contaminate; pe termen mediu, pana in 2020, strategia isi propune sa rezolve problema siturilor contaminate ce necesita actiune urgenta, iar pe termen lung, pana in 2050, finalizarea actiunii.
Inventarul national al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului a fost actualizat in noiembrie 2013, iar pe baza datelor obtinute de la autoritatile publice locale s-a constatat un total de 1183 de situri potential contaminate, judetele cu cele mai multe astfel de situri fiind Giurgiu (223), Arges (111) si Maramures (109). Numarul de situri contaminate a inregistrat un total de 210, cele mai afectate judete fiind Hunedoara si Caras-Severin. Judetele in care se afla cele mai putine zone poluate sunt Iasi, Tulcea si Satu-Mare.
Costurile estimative pentru evaluarea riscurilor si remedierea celor 1.183 de situri potential contaminate se ridica la 7,145 de miliarde de euro, iar in cazul celor 210 situri contaminate, la un total de 1,264 miliarde de euro, fonduri ce vor fi asigurate prin accesarea de fonduri structurale UE, prin finantare de stat, dar si prin finantari externe si investitii din sectorul privat.
Conform primului inventar realizat la nivelul anilor 2007-2008 de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe teritoriul Romaniei au fost identificate 1.393 de situri contaminate/potential contaminate. Acestea reprezinta zone in care s-au desfasurat in principal activitati din industria miniera si metalurgica, unde procesarea si depozitarea deseurilor s-a facut fara masuri preventive, iar impactul cel mai mare asupra mediului provine de la iazurile de decantare si de la haldele de steril, precum si de la instalatiile de prelucrare. De asemenea, industria chimica, prin ansamblul de combinate chimice, petrochimice si fabrici de medicamente, abandonate sau desfasurand inca activitati, a constituit un alt sector economic cu impact asupra mediului. Siturile contaminate aferente industriei petroliere variaza de la cele mai mici (campuri de extractie) la cele mari si complexe (rafinarii sau instalatii mari de depozitare - distributie a produselor petroliere), iar o alta cauza a aparitiei acestor situri sunt depozitele vechi de pesticide, care contin substante periculoase. In plus, alte activitati industriale la scara mare si la scara mica, precum industria de prelucrare a metalelor, depozitele de deseuri menajere neconforme, siturile militare, industria de prelucrare a lemnului, centralele electrice pe carbune ori activitati de transport, au afectat semnificativ mediul.

hunedoara guvernul a
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1340 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006994 (s)