News Flash:

Calin Popescu Tariceanu, ACHITAT in dosarul in care e acuzat de marturie mincinoasa

23 Mai 2018
932 Vizualizari | 0 Comentarii
tariceanu

Magistratii ICCJ au decis, marti, sa il achite pe presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, in dosarul in care acesta a fost acuzat de marturie mincinoasa. Decizia nu este definitiva.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, marti, sa schimbe incadrarea pentru Calin Popescu Tariceanu din marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului in marturie mincinoasa si sa-l achite pe presedintele Senatului pentru aceasta acuzatie.

Decizia instantei supreme nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in 10 zile de la comunicare.

Hotararea magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) vine in conditiile in care procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului, de la inceputul lunii mai, o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare pentru Calin Popescu Tariceanu.

"Apreciem ca dincolo de orice dubii rezulta savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa pentru care solicitam condamnarea la pedeapsa cu trei ani cu executare. Pedeapsa de trei ani e cea mai potrivita pentru a satisface scopul", a declarat atunci, in instanta, procurorul DNA.

In 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe Calin Popescu Tariceanu pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, dosarul avand legatura cu declaratiile pe care acesta le-a dat in cauza privind retrocedarea presupus nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa.

Este vorba despre declaratia pe care a dat-o la DNA Brasov la data de 15 aprilie 2016, in care "a mentionat in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre: - retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), - implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare, - actele de vanzare–cumparare vizand aceste bunuri", a anuntat, la acea vreme, DNA, printr-un comunicat de presa.

Potrivit procurorilor, Calin Popescu Tariceanu "a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Andronic Dan Catalin si Truica Remus, in contextul mentionat mai sus, intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate mai sus si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate".

UPDATE Tariceanu, dupa achitare: Este lupta unei natiuni de a se elibera de catusele statului paralel

Calin Popescu Tariceanu a spus, marti, dupa ce magistratii ICCJ au decis sa il achite in dosarul in care a fost acuzat de marturie mincinoasa ca "lupta pe care am dus-o este lupta unei natiuni intregi de a se elibera de catusele statului paralel".

"Pana la urma, lupta pe care am dus-o este lupta unei natiuni intregi de a se elibera de catusele statului paralel, e o lupta pe care am dus-o intr-un sistem democratic in care sa prevaleze respectul pentru drepturile si libertatile cetateanului si domnia legii. Acestea au fost valorile au fost valorile an care am crezut de la inceput cand m-am angajat in lupta politica, acestea sunt valorile in care eu cred si eu si colegii mei liberali din ALDE si pe care doresc sa le inapoiez romanilor. ALDE va conduce in continuare aceasta lupta care reprezinta pewntru noi o datorie, o obligatie fata de Romania", a declarat Tariceanu la Antena 3.

Seful Senatului a mai spus ca lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa devina un "paravan pentru lupte politice".

"Sunt oameni care au fost tarati in procese, care au fost acuzati, supusi oprobiului public, unii din ei arestati fara sa fie judecati, tinuti inchisi lungi perioade ca in final sa fie achitati. Sunt oameni care si-au vazut carierele profesionale distruse, reputatia, familia si asa mai departe. Trebuie sa acceptam cu totii ca nu putem deroga de la normele statului de drept in numele unui tel care este, onest, combaterea coruptiei. Combaterea coruptiei nu poate sa fie un paravan pentru lupte politice", a mai spus Calin Popescu Tariceanu.


magistratii iccj presedintele senatului calin popescu tariceanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005620 (s)