News Flash:

Calendar ortodox iunie 2021. Cinci mari sărbători religioase marcate cu roșu în Calendar

25 Mai 2021
1045 Vizualizari | 0 Comentarii
inaltarea domnului

Calendarul ortodox al lunii iunie 2021 ne aduce în atenție cinci sărbători marcate cu o cruce roșie. Sunt sărbători de maximă importanță pentru creștinii ortodocși, care pică atât în zilele de duminică, dar și în zilele din cursul săptămânii de lucru. Cinci sărbători mari, începând cu Înălțarea Domnului, au loc în luna iunie din 2021.

Calendar ortodox iunie 2021. Cinci sărbători cu cruce roșie

În luna iunie 2021 Biserica Ortodoxă marchează cinci mari sărbători cu cruce roșie. Prima sărbătoare din această lună este Înălțarea Domnului, care pică joi, 10 iunie. Următoarea sărbătoare este Pogorârea Sfântului Duh, Cincizecimea sau Rusaliile, care pică duminică, 20 iunie. A treia sărbătoare din iunie este Lunea Sfântului Duh, Lăsatul Secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel, pe 21 iunie. Urmează apoi, joi, 24 iunie, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, după care, următoarea și ultima mare sărbătoare din iunie este Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care pică pe data de 29 iunie, într-o zi de marți.

Înălțarea Domnului, Ziua Eroilor – 10 iunie 

În fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Paști, Biserica Ortodoxă sărbătorește praznicul Înălțării Domnului. Sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească.

Potrivit Faptelor Apostolilor (1, 1-11), Isus, după Înviere, s-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer, de față cu ei.

Rusaliile – 20 iunie

Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

Citește și: Calendar ortodox mai 2021

Lunea Sfântului Duh – 21 iunie

A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – 24 iunie

Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica. Nașterea prorocului Ioan s-a petrecut cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu.

Sfinții Apostoli Petru și Pavel – 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți pe 29 iunie, după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcție de data Sfintelor Paști.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1192 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005166 (s)