News Flash:

Buget pentru reabilitarea cladirilor de patrimoniu in Oradea

3 Iunie 2015
1175 Vizualizari | 0 Comentarii
oradea
Viceprimarul municipiului Oradea, Huszar Istvan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca reabilitarea cladirilor monumente istorice din centrul orasului este o prioritate pentru primarie, bugetul alocat investitiilor in acest an fiind cu 34% mai mare decat in anul 2014. 

"Valoarea totala a bugetului pentru investitii din cadrul Administratiei Imobiliare Oradea se ridica la 21,235 milioane de lei. Fata de 2013, in 2014 a fost alocat un fond cu 24% mai mare, iar fata de 2014, in anul 2015, avem o suma cu 34% mai mare, datorita faptului ca avem mai multe cladiri monumente istorice din zona centrala care se vor reabilita anul acesta, majoritatea urmand sa fie finalizate in termen de executie de 18 luni, pana la sfarsitul anului 2016", a precizat viceprimarul Huszar. 
Primaria deruleaza Programul multianual pentru reabilitarea cladirilor cu valoare istorica situate in "Ansamblul urban - Centrul istoric Oradea", in cadrul caruia sunt prevazute, in anul 2015, lucrari la sapte cladiri de patrimoniu din oras: imobilul din strada Eminescu nr. 5, cladirea din Republicii nr. 13, Casa Poynar (str. Nicolae Grigorescu nr. 6), Palatul Stern (str. Republicii nr. 10A), Palatul Moskovits Miksa (Parcul Traian nr. 2), fostul Cinema Transilvania (Piata Ferdinand) si restaurarea interioara a Pasajului Vulturul Negru (ziduri si cupola). 
La Palatul Stern, lucrarile vor fi reabilitate pe cheltuiala Primariei Oradea, urmand ca proprietarii sa plateasca in timp partea ce le revine. Masura a fost luata deoarece nu toti proprietarii de apartamente au fost de acord cu efectuarea lucrarilor de reparatii, in conditii in care cladirea se afla in stare avansata de degradare si constituie pericol public. Consiliul Local a aprobat recent notificarea proprietarilor de apartamente din cladire cu privire la demararea de catre municipalitate a lucrarilor de reparatii in numele si pe cheltuiala acestora. Cei care nu vor dori sa plateasca vor fi executati silit. 
O lucrare de mare valoare, 4,5 milioane de lei, se va realiza la cladirea monument istoric "Vulturul Negru", unde sunt in derulare lucrarile de reabilitare a acoperisului si fatadelor la aripa dinspre Piata Unirii. Pasajul interior, ce leaga trei strazi, in forma de Y, este acoperit cu sticla fiind principala atractie turistica a cladirii, de altfel reprezentativa pentru stilul Secession. 
Confectia metalica a pasajului este degradata, iar infiltratiile de apa de pe acoperis au degradat tencuielile. Lucrarile complexe vor porni de la consolidarea structurii acoperisului, la interventii arhitecturale, se va inlocui integral invelitoarea din placi de sticla, cu sticla laminata securizata, se va reface integral sistemul de colectare al apelor pluviale si hidroizolatiile. Se vor desface toate lucrarile parazitare, se vor stramuta cablurile si se va reveni la forma initiala a cladirii. 
Pe partea de invatamant, vor intra in lucrari, pe perioada vacantei, cinci unitati scolare. Viceprimarul Huszar a precizat ca, in premiera, o gradinita din oras va fi dotata cu panouri fotovoltaice, in valoare de 113.000 de lei, cu o putere de 14 Mw. 
"Este o noutate, fiind primul imobil al AIO care este dotat cu o asemenea instalatie. Intentia noastra este ca, dupa ce vom trage concluziile privind economiile facute si de rentabilitate, sa amplasam si pe celelalte institutii de invatamant. In prezent, numai regia locala de transport OTL are panouri fotovoltaice montate pe laboratorul mecatronic", a mai declarat Huszar. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1498 (s) | 43 queries | Mysql time :0.023859 (s)