News Flash:

BREAKING NEWS: Update - Mandat de arestare in lipsa pentru Radu Mazare

10 Ianuarie 2018
1177 Vizualizari | 0 Comentarii
radu mazare

Update

Instanta suprema a emis, miercuri, mandat de arestare in lipsa pe numele fostului primar al Constantei Radu Mazare, care in 30 decembrie, cand trebuia sa se prezinte la Politie in cadrul controlului judiciar, a anuntat ca a plecat in Madagascar, unde va cere azil politic.
Decizia instantei supreme nu este definitiva.

Mandatul de arestare pe numele lui Radu Mazare a fost emis la solicitarea DNA, care in cererea trimisa instantei arata: "Constatarile facute de catre organele de politie dovedesc atat conduita generala, guvernata de rea-credinta, a inculpatului in raport cu activitatea de supraveghere exercitata asupra sa, dar si riscul sustragerii acestuia de la raspundere penala prin parasirea teritoriului tarii (faptul ca investigatiile efectuate de catre organele de politie au relevat ca acesta se afla in Republica Madagascar, prezentand relevanta sub acest aspect, al intentiei sustragerii acestuia de la raspundere penala)".

Procurorii spun ca exista suficiente date care arata ca Radu Mazare "s-a ascuns in scopul de a se sustrage de la judecata" si, de asemenea, exista un risc real si serios ca fostul primar sa se sustraga de la raspundere penala. "Acest risc trebuie apreciat inclusiv in raport cu notorietatea politica si anturajul inculpatului, alcatuit din numeroase persoane care au detinut functii publice importante si care au fost sau sunt acuzati (ori condamnati) pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie", mai afirma procurorii.

Fostul primar al Constantei Radu Mazare a plecat in Madagascar la sfarsitul lunii decembrie. Atunci, el trebuia sa se prezinte la Politia Constanta, in cadrul controlului judiciar, dar a transmis ca a plecat in Madagascar, unde face demersuri pentru a obtine azil politic. El sustine, intr-o scrisoare adresata "tuturor autoritatilor interesate din Romania", ca a decis sa ceara azil politic in Madagascar pentru ca este "o tinta politica a statului paralel", iar in Romania nu mai are "nicio sansa sa beneficieze de o justitie corecta, independenta, obiectiva si impartiala". El mai spune ca se va intoarce atunci cand in tara va exista "o justitie reala". 

In acest document, Mazare se refera la toate cele patru noi dosare penale deschise in acest an pe numele sau, in care are calitatea de suspect sau de inculpat pentru abuz in serviciu sau complicitate la abuz in serviciu, dar si la celelalte patru dosare penale mai vechi, el sustinand ca este nevinovat.

Radu Mazare, primar al Constantei timp de trei mandate, este cunoscut pentru vacantele sale in Brazilia si in Madagascar, iar anul trecut el si-a deschis un complex turistic in Madagascar.

In 2012, cand era primar al Constantei, Radu Mazare anunta, la intoarcerea dintr-o vacanta in Madagascar, ca a concesionat de la un trib, pe o perioada de 99 de ani, 1,8 hectare de teren pe malul oceanului, intr-un golf in nordul Madagascarului, pentru care ar fi platit 1 euro pe metru patrat. El spunea atunci ca vrea sa construiasca acolo un complex pentru iubitorii de sporturi nautice.

In noiembrie 2016, fostul primar al Constantei le-a vorbit magistratilor instantei supreme, la unul din termenele in procesul privind finantarea cartierului social Henri Coanda, despre investitiile sale imobiliare in Brazilia si ]n Madagascar, cu banii lui Elan Schwartzenberg. El a vorbit despre doua terenuri in Brazilia, cumparate in 2007 si 2008, si despre "aproximativ doua hectare” intr-o zona turistica din Madagascar. Pe terenul din Madagascar a fost ridicat resortul Mantasaly, format din 16 bungalow-uri amplasate pe plaja, restaurant, bar-lounge, SPA si magazin.

In luna iulie a acestui an, Radu Mazare a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la patru ani de inchisoare cu suspendare in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Mamaia, dar decizia nu este definitiva. In acest dosar au fost judecati fosti angajati din Primarie sau fosti consilieri locali. Instanta a decis achitarea a 26 de inculpati, ceilalti primind pedepse cu suspendare. In acest dosar, Radu Mazare a fost trimis in judecata de DNA in 28 octombrie 2008, alaturi de 36 de persoane, intre care fosti si actuali functionari din Primaria Constanta si Oficiul de Cadastru, mandatari si notari publici, pentru atribuirea nelegala a unor intinse suprafete de teren intravilan din municipiul Constanta, Mamaia, plaja si faleza. Prejudiciul in aceasta cauza a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro.

 

Instanta suprema decide, miercuri, daca admite cererea DNA de inlocuire a controlului judiciar in cazul lui Radu Mazare cu un mandat de arestare in lipsa, avand in vedere ca fostul primar a plecat in Madagascar.
DNA sustine ca lipsa nejustificata de la politie, din 30 decembrie 2017, echivaleaza cu incalcarea controlului judiciar, solicitandu-se astfel inlocuirea cu arestarea preventiva.

"Constatarile facute de catre organele de politie dovedesc atat conduita generala, guvernata de rea-credinta, a inculpatului in raport cu activitatea de supraveghere exercitata asupra sa, dar si riscul sustragerii acestuia de la raspundere penala prin parasirea teritoriului tarii (faptul ca investigatiile efectuate de catre organele de politie au relevat ca acesta se afla in Republica Madagascar, prezentand relevanta sub acest aspect, al intentiei sustragerii acestuia de la raspundere penala)", se arata in cererea inaintata de DNA instantei.

"In acest context, consideram ca exista in prezent suficiente date din care rezulta ca inculpatul s-a ascuns in scopul de a se sustrage de la judecata si totodata ca exista un risc real si serios ca inculpatul sa se sustraga de la raspundere penala datorita faptului ca investigatiile organelor de politie au relevat ca a parasit tara. Acest risc trebuie apreciat inclusiv in raport cu notorietatea politica si anturajul inculpatului, alcatuit din numeroase persoane care au detinut functii publice importante si care au fost sau sunt acuzati (ori condamnati) pentru savarsirea unor infractiuni de coruptie", mai explica parchetul.
Procurorii spun ca avand in vedere faptul ca lui Mazare i se aduc mai multe acuzatii, "este neechivoc interesul public ca inculpatul sa fie privat de libertate prin arestare preventiva, in scopul inlaturarii starii de pericol pentru ordinea de drept".

Intr-o scrisoare transmisa prin avocatii sai, Radu Mazare isi motiveaza plecarea prin faptul ca este tinta statului paralel si nu va beneficia in tara de o justitie independenta, motiv pentru care cere azil politic in Madagascar. Mazare sustine ca va reveni doar cand va exista o justitie reala.

„Modalitatea in care statul roman, prin intermediul structurilor de forta si justitie ma cerceteaza abuziv, nu tine cont de legiile in vigoare, incalca cu buna stiinta deciziile Curtii Constitutionale, dovedeste ca sunt in continuare o tinta politica, a statului paralel, care trebuie eliminata prin orice mijloace”, scrie fostul primar.

In dosarul Polaris, Radu Mazare a fost trimis in judecata, in 2015, sub control judiciar, pentru trei infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si conflict de interese in forma continuata (12 acte materiale). Alaturi de el sunt judecate si alte persoane.

Potrivit unui comunicat DNA din 2015, in perioada 2006 - 2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totala de peste 2.000.000 euro si a primit circa 1.000.000 euro si 2.472.303,8 lei de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.


instanta suprema dna radu mazare madagascar
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1119 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006107 (s)