News Flash:

BREAKING NEWS: Fostul presedinte al CJ Cluj, Horea Uioreanu, condamnat definitiv la 6 ani si 4 luni de inchisoare

31 Ianuarie 2018
834 Vizualizari | 0 Comentarii
Horea Uioreanu

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj,Horea Uioreanu,a fost condamnat, miercuri, la 6 ani si 4 luni de inchisoare cu executare pentru pentru luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si tentativa la spalare de bani, sentinta fiind definitiva, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentantii Curtii de Apel Cluj au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX ca in cazul lui Horea Uioreanu a fost schimbata incadrarea unei
fapte, din complicitate la spalare de bani in tentativa de spalare de bani.

”Curtea de Apel Cluj a pronuntat sentinta in cazul recursului formulat de Horea Uioreanu la sentinta data in mai 2016 de Tribunalul Cluj prin care acesta a fost condamnat la 6 ani si 6 luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la spalare de bani. Instanta l-a condamnat la 6 ani si 4 luni de inchisoare si interzicerea unor drepturi si a schimbat incadrarea faptei de complicitate la spalare de bani cu tentativa la spalare de bani. Sentinta este definitiva”, au spus sursele citate.
Tribunalul Cluj l-a condamnat in 17 mai 2016 pe Horea Uioreanu la 6 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, pentru luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la spalare de bani. De asemenea, in acelasi dosar au mai fost condamnati oamenii de afaceri Ioan Bene, la 3 ani si 10 luni de inchisoare cu executare, si Vasile Pogacean, la 3 ani de inchisoare cu executare, iar fostul consilier judetean PNL Ioan Petran la 3 ani de inchisoare cu suspendare. De asemenea, Gabriel Davidescu, director de dezvoltare la o societate comerciala, a fost condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare cu suspendare.

Horea Uioreanu a fost retinut de procurorii DNA in 28 mai 2014 pentru cinci infractiuni de luare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la spalare de bani, si, ulterior, arestat preventiv pe 29 de zile, alaturi de oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean.

Cei trei se afla din 30 martie 2015 sub control judiciar.

In rechizitoriul intocmit la vremea respectiva de procurori se arata ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu “a pretins de la Pogacean Vasile suma totala de 693.224 lei din care, in perioada aprilie 2013 - mai 2014, in mod repetat, a primit in zece transe suma totala de 134.500 lei pentru ca, in exercitarea functiei sale, sa directioneze alocari bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finantare reglementate de OUG nr. 28/2013 catre unitati administrativ teritorial din judetul Cluj, in vederea finantarii contractelor pe care respectivele entitati le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, detinuta de inculpatul Pogacean Vasile”.

Potrivit procurorilor anticoruptie, Uioreanu “a pretins de la inculpatul Ioan Bene suma totala de 300.000 lei, din care in perioada octombrie 2012 -martie 2014, in mod repetat, a primit in sapte transe suma totala de 278.000 lei pentru ca, in exercitarea functiei sale, sa directioneze alocari bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit in vederea platii contractelor derulate de SCC Napoca SA detinuta de inculpatul Ioan Bene”

Potrivit comunicatului citat, Horea Uioreanu si Ioan Bene intocmeau acte in fals, ca sa disimuleze actele de coruptie.

“In incercarea de a disimula adevarata intelegere intre parti, respectiv plata unei sume cu titlu de mita, la data de 13 mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a convenit cu inculpatul Bene Ioan ca acesta sa faca demersuri pentru incheierea in fals a unui contract si a unei facturi fiscale intre una din societatile detinute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercetari si Studii Calitative si Cantitative SRL. Actele respective atesta in fals o conventie comerciala intre cele doua societati, fiind folosite pentru a crea aparenta unei plati licite asupra unui studiu de piata - sondaj de opinie de care a beneficiat presedintele Consiliului Judetan Cluj, in valoare de 5.000 euro”, se arata in rechizitoriul dosarului.

Potrivit anchetatorilor, Uioreanu “a pretins, impreuna cu inculpatul Ioan Petran, consilier judetean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (cate 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanti ai Consiliului Judetean Cluj) pentru ca, in exercitarea atributiilor functiei, sa promoveze in cadrul CJ Cluj un proiect de hotarare si sa emita o Hotarare de Consiliu Judetean, prin care sa se aprobe, in favoarea societatii UTI Hotel & Parking SRL, in cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcari long term pentru 108 locuri in incinta Aeroportului International Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinsi, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro".

In ceea ce priveste relatia dintre Horea Uioreanu si omul de afaceri Vasile Pogacean, procurorii sustineau ca Pogacean i-ar fi dat cu titlu de mita lui Uioreanu aproape 135.000 de lei.

“In perioada aprilie 2013-mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogacean Vasile remiterea, cu titlu de mita, a unei sume totale de 693.224 lei, constand intr-un procent de aproximativ 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate in derulare de catre firma Sinai Comimpex SRL apartinand omului de afaceri, suma fiind pretinsa tocmai pentru ca, in calitatea sa de conducator la institutiei judetene sa aloce sumele vizate de omul de afaceri. Dupa ce a primit, in avans, o prima transa in cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, in lunile mai si octombrie 2013, in calitate de presedinte al Consiliului judetean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizesul Gherlii, Catcau, Iclod, Bontida) pentru lucrari pe care primariile respective le aveau in derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, in detrimentul altor comune”, se arata in rechizitoriul dosarului.

Lucrarile la Aeroportul International Cluj-Napoca au fost un prilej bun pentru ca Horea Uioreanu sa primeasca de mai multe ori bani cu titlu de mita de la omul de afaceri Ioan Bene, aratau procurorii DNA.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1171 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008221 (s)