News Flash:

Guvernul Dancila a depus juramantul la Cotroceni. Iohannis: Sper sa inceteze si aceasta topaiala guvernamentala

30 Ianuarie 2018
998 Vizualizari | 0 Comentarii
dancila juramant

Dupa ce la nominalizarea Vioricai Dancila a spus ca da o noua sansa PSD, presedintele Klaus Iohannis a transmis, la ceremonia de depunere a juramantului noilor ministri, un mesaj extrem de dur la adresa PSD-ALDE, sustinand ca trebuie sa inceteze cu „topaiala guvernamentala" si sa tina cont de semnalul romanilor care au iesit in strada in semn de protest fata de modificarea Legilor justitiei.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, dupa depunerea juramantului de catre guvernul condus de Viorica Dancila, ca spera ca aceasta ”topaiala guvernamentala” care a dus la degradarea climatului social si care nu este benefica sa inceteze.

„La doar un an de la alegerile parlamentare, am ajuns deja la al treilea Cabinet PSD-ALDE, dupa un dublu esec cu guvernele anterioare. In mod sigur, nu aceasta este performanta pe care o asteptau romanii. Sper ca, odata cu investirea celui de-al treilea Executiv propus de majoritatea parlamentara, sa inceteze si aceasta topaiala guvernamentala, care a dus anul trecut la degradarea climatului social si la o stare de spirit care nu poate fi benefica dezvoltarii unei societati.

Dupa alegerile parlamentare din 2016, nu am avut parte nici de coerenta la nivelul politicilor publice, nici de garantia ca valorile si preocuparea fata de cetatean sunt cele care stau la baza actului de guvernare. Dimpotriva, este o discrepanta majora intre promisiunile cu care partidele coalitiei majoritare au venit in fata romanilor si situatia in care ne aflam, cu doua guverne esuate si cu degringolada accentuata la nivelul tuturor sistemelor publice", a spus Iohannis. 
Presedintele a avertizat ca nu exista pana acum progrese notabile nici in sanatate, nici in educatie, iar in cazul infrastructurii marile proiecte „impresioneaza prin absenta". Seful statului s-a referit in special la Legile justitiei.

„In justitie schimbarea legislatiei a fost fortata, ignorand argumentele intregului sistem judiciar, dar si numeroasele critici venite inclusiv de la partenerii nostri externi. Exista o linie rosie pe care guvernantii si decidentii majoritatii nu au voie sa o depaseasca. Afectarea independentei justitiei este de neacceptat! Coalitia aflata la putere nu trebuie sa ignore semnalul transmis de sute de mii de romani, care de un an de zile continua sa sustina in strada statul de drept", a adaugat acesta.

Iohannis a avut critici pe linie la adresa coalitiei de guvernare si a adus in discutie si domeniul fiscal, acolo unde schimbarile au bulversat atat populatia, cat si mediul de afaceri si ca, in loc ca lucrurile sa fie simplificate, s-a ajuns la probleme care pot aduce instabilitate financiara si dezechilibre economice majore. „In locul promisiunilor de crestere a salariilor, multi angajati reclama astazi ca, de fapt, salariile lor vor scadea".

”In domeniul politicii fiscale, schimbarile anuntate si operate au bulversat populatia si mediul de afaceri. In loc sa fie simplificate lucrurile, iar veniturile salariatilor sa fie majorate, ne confruntam cu incertitudini care risca sa degenereze in instabilitate financiara si dezechilibre economice majore. In locul promisiunilor de crestere a salariilor, multi angajati reclama astazi ca, de fapt, salariile lor vor scadea”, a spus seful statului.

„Va incepeti, iata, mandatul sub auspicii dintre cele mai nefavorabile. Aveti o misiune dificila, va trebui sa convingeti, plecand cu un capital de incredere redus, generat in primul rand de erorile politice si administrative facute de precedentele doua cabinete. Preluati, asadar, din start si factura esecului celor doua guverne anterioare, propuse tot de aceasta majoritate, si aveti, cu atat mai mult, obligatia sa depuneti toate eforturile pentru ca lucrurile sa revina pe fagasul normal", a mai atras atentia Iohannis. 

Klaus Iohannis a afirmat ca PSD-ALDE a irosit prea mult timp si a ratat numeroase oportunitati pentru ca a ignorat promisiunile pe care le-a facut in campania electorala.

Prea mult timp a fost irosit si prea multe oportunitati au fost ratate, tocmai pentru ca, in loc sa tina cont de promisiunile facute in campania electorala, coalitia de guvernare le-a ignorat inca de la inceput, a mai spus presedintele, insistand ca lucrurile trebuie indreptate urgent.

Klaus Iohannis a precizat ca 2018 este anul Centenarului Romaniei moderne si ”un moment unic in existenta natiunii romane”.

”Este nevoie de solidaritate, de unitate, de coerenta la nivelul societatii, nu doar pentru a marca asa cum se cuvine implinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ci pentru a trasa, in primul rand, directiile Romaniei viitoare”, a spus Iohannis.

Presedintele Romaniei le-a transmis membrilor noului Guvern ca romanii asteapta o directie ”clara, neechivoca, in acord cu nazuintele de intarire a statului de drept, de eliberare a institutiilor de sub amenintarea coruptiei”.

„Nu avem, pana astazi, proiecte majore care sa reuneasca principalii actori din societate. Avem, in schimb, mari asteptari din partea romanilor. Cetatenii asteapta o directie clara, neechivoca, in acord cu nazuintele de intarire a statului de drept, de eliberare a institutiilor de sub amenintarea coruptiei. Oamenii isi doresc prosperitate intr-o tara in care politicienii respecta cetatenii, o tara care stie ce vrea si incotro se indreapta. Sunt lucruri pe care puterea politica de dupa alegerile din decembrie 2016 nu a vrut sau nu a fost capabila sa le livreze pana acum", si-a incheiat seful statului discursul. 
Premierul Viorica Dancila si membrii Guvernului au depus juramantul de credinta luni seara la Palatul Cotroceni.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru numirea Guvernului Romaniei condus de Viorica Dancila, potrivit unui comunicat de presa transmis de Administratia Prezidentiala catre Mediafax.

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 29 ianuarie a.c., decretul pentru numirea Guvernului Romaniei”, potrivit comunicatului.

Guvernul condus de Vasilica-Viorica Dancila este format din: Paul Stanescu - Viceprim-ministru, Ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice; Gratiela Leocadia Gavrilescu - Viceprim-ministru, Ministrul mediului; Viorel Stefan - Viceprim-ministru; Ana Birchall - Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei; Carmen Daniela Dan - Ministrul afacerilor interne; Teodor-Viorel Melescanu - Ministrul afacerilor externe; Mihai-Viorel Fifor - Ministrul apararii nationale; Eugen Orlando Teodorovici - Ministrul finantelor publice; Tudorel Toader - Ministrul justitiei; Petre Daea - Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale;Valentin Popa - Ministrul educatiei nationale; Lia-Olguta Vasilescu - Ministrul muncii si justitiei sociale; Danut Andrusca - Ministrul economiei; Anton Anton - Ministrul energiei; Lucian Sova - Ministrul transporturilor; Rovana Plumb - Ministrul fondurilor europene; Stefan-Radu Oprea - Ministrul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat; Sorina Pintea - Ministrul sanatatii; George Vladimir Ivascu - Ministrul culturii si identitatii nationale; Ioan Denes - Ministrul apelor si padurilor; Nicolae Burnete - Ministrul cercetarii si inovarii; Petru Bogdan Cojocaru - Ministrul comunicatiilor si societatii informationale; Ioana Bran - Ministrul tineretului si sportului; Bogdan Gheorghe Trif - Ministrul turismului; Natalia-Elena Intotero - Ministrul pentru romanii de pretutindeni; Viorel Ilie - Ministru pentru relatia cu Parlamentul si Victor Negrescu - Ministrul delegat pentru afaceri europene.

Viorica Dancila: Eu mi-am propus sa duc acest mandat trei ani, deci nu pot sa vorbesc de o inlocuire

Premierul desemnat Viorica Dancila a declarat, luni, dupa votul de investitura, ca nu poate vorbi despre o eventuala inlocuire din functie a sa si ca si-a propus sa aiba un mandat de trei ani in functia de premier.

”A trecut investitura guvernului cu o majoritate larga, ceea ce pentru mine e un prilej de bucurie, dar si o responsabilitate pentru toti cei care au aratat ca au incredere in acest guvern si au incredere intr-un premier femeie”, a declarat Viorica Dancila.

Intrebata ”in cate luni” va fi schimbata din functie, Viorica Dancila a raspuns: ”Eu mi-am propus sa duc acest mandat trei ani, impreuna cu ministrii, deci nu pot sa vorbesc de o inlocuire”.

”Vreau sa plec cu incredere si cu increderea pe care mi-au aratat-o toti cei care si-au pus sperantele in acest guvern si, mai ales, in programul de guvernare”, a adaugat Dancila.

De asemenea, ea a evitat sa raspunda daca exclude varianta modificarii Legilor Justitiei printr-o ordonanta de urgenta.

”De ce ma intrebati acum despre?... Intram in detalii”, a adaugat Dancila.

Viorica Dancila a anuntat ca miercuri va avea loc prima sedinta de Guvern.

"Nu as vrea sa ma raportez la ceilalti premieri, ci la mine, voi urmari cu strictete fiecare punct al programului de guvernare si voi incerca sa am o relatie buna cu fiecare ministru. Voi colabora cu fostul premier Mihai Tudose. Nu voi intrerupe un lucru bun numai pentru ca a fost altcineva inainte", a spus Viorica Dancila.

Guvernul Dancila a primit votul de incredere in Parlament, dupa ce 282 de parlamentari au votat pentru, 136 impotriva si un ales s-a abtinut.

Pentru a trece, Cabinetul Dancila avea nevoie de 233 de voturi.

Mediafax.ro


vioricai dancila klaus iohannis viorica dancila
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006597 (s)