News Flash:

Bolnavi de Covid-19 tratați în ambulanțe, în Timiș

26 Martie 2021
718 Vizualizari | 0 Comentarii

Până să fie internați în spitale, bolnavii de Covid-19 în stare gravă așteaptă cu orele în ambulanțe sau în UPU. Chiar și două ore au stat șoferii de ambulanță cu pacienți în curtea spitalelor, ca să-i predea la evaluare, la început de săptămână. E plin și la unitățile de primiri urgențe, înainte de ATI.

Criză nu numai la ATI, ci și în prima linie, la ambulanțe și urgențe. La început de săptămână, mașinile de ambulanță au stat la coadă în curțile spitalelor ca să predea bolnavii de Covid-19 cu forme grave respiratorii unităților UPU, pentru a fi triați. Asta se întâmplă, spun reprezentanții SAJ, pentru că în 65% din solicitările serviciului de ambulanță este vorba de pacienți Covid-19. Iar la Urgențe e la fel de plin ca la ATI. Și nici medicii nu sunt suficienți.

„S-a întâmplat luni (n.r – să rămânem blocați cu ambulanțele), când am intrat toți în panică și a durat câteva ore. Ultimul care a anunțat seara că nu mai sunt locuri la UPU a fost Spitalul Județean, a fost surplus de cazuri grave, mulți pacienți care necesitau mai multe guri de oxigen decât erau. S-a luat legătura cu Mihai Grecu și DSP Timiș și s-au găsit soluții de a evacua bolnavi în alte părți, în timp ce noi ne îndreptam cu cazuri grave spre spital. 65-70% este Covid din activitatea ambulanțelor, asta se traduce prin 500 de solicitări Covid și 200-300 din cele normale, în 24 de ore”, a declarat Iancu Leonida, șeful serviciului de Ambulanță Timiș.

Un șofer de ambulanță a povestit că a stat chiar și două ore cu pacientul în mașină ca să se elibereze un loc.

„O ambulanță cu medic a stat în fața spitalului circa o oră jumătate – două ore să aștepte să se elibereze un loc. Pacientul nostru a fost panicat: ce se întâmplă, ce fac, unde mă duceți, ce îmi faceți, nu mă simt bine”, spune Marius Cioclu, ambulanțier SAJ Timiș.

Timpii de așteptare pentru urgențe au ajuns să fie și până la două ore, de la preluarea pacienților în ambulanțe și până ce aceștia ajung în UPU.

„Cererea (n.r- serviciului de ambulanță” a devenit tot mai mare. Cazurile non-critice au devenit o problemă și puțini pacienți se externau, mulți se internau, așa că mulți au rămas în ambulanță pentru așteptare. Avem un timp mediu de așteptare de 30 de minute. Ca un paradox, timpul la codul roșu de predare a fost mai mare ca la celelalte urgențe, pentru că acești pacienți necesită oxigen. Noi eram pregătiți să deplasăm ambulanțe să facem schimbul de oxigen în curțile spitalelor, nu am fost departe”, mai spune șeful SAJ Timiș.

Din 400 de oameni declarați pozitivi cu coronavirus, doar 100 ajung să fie evaluați de medicii din UPU, potrivit specialiștilor din serviciul de ambulanță. În realitate este vorba de mult mai mulți pacienți diagnosticați cu Covid-19. De la 380 de solicitări zilnice, ambulanțele au ajuns să fie solicitate și de 900 de ori pe zi.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004579 (s)