News Flash:

BOBOTEAZA: Mii de credinciosi, la bisericile din tara pentru a lua apa sfintita

6 Ianuarie 2015
1214 Vizualizari | 0 Comentarii
Boboteaza face parte din suita celor 12 sarbatori crestine importante si este menita sa reaminteasca cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, de aceea Biserica mai numeste Boboteaza si "Aratarea Domnului", "Dumnezeiasca Aratare" sau "Epifania", aceasta din urma denumire provenind din limba greaca si inseamnand "aratare", "descoperire", "revelare". De fapt, Boboteaza inseamna innoirea omului crestin.
Credinciosii si preotii considera ca apa de la Boboteaza are o putere deosebita, pentru ca a fost sfintita printr-o indoita chemare a Sfantului Duh, iar sfintirea are loc chiar in ziua in care Mantuitorul s-a botezat in apele Iordanului. Apa sfintita la biserica in aceasta zi si luata de credinciosi nu se strica niciodata. Prin agheasma se intelege atat apa sfintita, cat si slujba pentru sfintirea ei.
Slujba de Boboteaza la bisericile din tara
Cluj: Circa 2.000 de persoane au stat la rand pentru 15.000 de sticle cu apa sfintita de Boboteaza
Slujba de Boboteaza a fost oficiata, marti, la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, de un sobor de preoti condus de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, la finalul slujbei preotii iesind in fata catedralei, unde au oficiat o slujba speciala de sfintire a apei, la care au asistat aproximativ 2.000 de persoane, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dupa finalizarea slujbei de sfintire a apei, credinciotii s-au asezat la rand, in mod organizat si supravegheati de jandarmi, pentru a primi sticle cu apa sfintita.
Potrivit purtatorului de cuvant al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, pentru ziua de Boboteaza au fost pregatite inca de luni seara 15.000 de sticle cu apa, care au fost duse in fata catedralei si au fost pazite de jandarmi in noaptea de luni spre marti.
"Dupa ce a fost sfintita apa, toate sticlele au fost impartite credinciosilor, au fost persoane care au luat mai multe sticle, dar a fost impartita apa sfintita si persoanelor care nu au fost la slujba, dar au venit apoi si au cerut sticle cu apa", a declarat corespondentului MEDIAFAX Bogdan Ivanov.
La slujba religioasa de Boboteaza de la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca au participat primarul Emil Boc, prefectul judetului, Gheorghe Vuscan, deputatul clujean Aurelia Cristea, dar si sefi ai Armatei, Politiei si Jandarmeriei.
Apa de Boboteaza pentru schitul din statiunea Straja, adusa de salvamontisti de la sapte izvoare
Apa pentru slujba de Boboteaza de la schitul din statiunea montana Straja, in Valea Jiului, a fost adusa, marti, de catre salvamontisti de la sapte izvoare din Masivul Valcan, iar aproape 200 de persoane au asistat la slujba oficiata de staretul lacasului de cult situat la 1.500 de metri altitudine.
Un numar de 14 salvamontisti din Straja au plecat, marti dimineata, dupa apa de la sapte izvoare situate la peste 1.700 de metri altitudine, in Masivul Valcan, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Salvamontistii au avut de parcurs un traseu de peste trei ore si jumatate pana la izvoarele Straja, Baleia, Braita, Sohodol, Mutu, Paraul Crucii, Grivele, apoi s-au intors cu apa la schitul Straja, situat la 1.500 de metri altitudine.
"Izvoarele de unde am adus apa sunt situate la peste 1.700 de metri altitudine in munte, iar salvamontistii s-au folosit de schiurile de tura. Drumul a fost anevoios din cauza cetii, a frigului si a vantului puternic care a viscolit zapada de peste un metru. Apa a fost adusa de la fiecare izvor in bidoane de 50 de litri", a declarat initiatorul actiunii, Emil Parau.
Potrivit acestuia, salvamontistii au o traditie de 16 ani de a sprijini preotii in organizarea serviciului religios de Boboteaza, la Straja.
Apa adusa de catre salvamontisti a fost sfintita la schitul din Straja. O mare parte dintre turistii aflati in statiunea montana Straja - aproape 200 de persoane - au participat la ceremonia religioasa oficiata de staretul de acolo, iar la final au luat apa sfintita.
Peste o mie de credinciosi la slujba de Boboteaza din Portul Drobeta Turnu Severin
Peste o mie de mehedinteni au participat, marti, la slujba de Boboteaza din Portul Drobeta Turnu Severin, unde Episcopul Severinului si Strehaiei a sfintit apele Dunarii si Agheasma Mare, crucea din lemn aruncata in fluviu fiind recuperata de un angajat al Navigatiei Fluviale, cu o barca.
Slujba in Portul Drobeta Turnu Severin a inceput, marti, in jurul orei 11.30, unde preotii si enoriasii au ajuns dupa o procesiune de la sapte biserici din municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei mai multi credinciosi au venit in procesiune insotiti de Parintele Episcop Nicodim si alti preoti, de la Catedrala Episcopala din Drobeta Turnu Severin, aflata la aproximativ un kilometru de portul de la Dunare.
In port, Episcopul Severinului si Strehaiei a sfintit apele fluviului si Agheasma Mare, dupa care a aruncat in Dunare o cruce din lemn, impodobita cu busuioc si flori.
Desi traditia spune ca mai multi tineri ar trebui sa se arunce in apa, iar cel mai rapid la inot sa o recupereze si sa o aduca la mal pentru a avea sanatate tot anul, crucea a fost recuperata, cu o barca cu vasle, de catre un angajat al Navigatiei Fluviale Romane Drobeta Turnu Severin.
"Este a treia oara in ultimii sase ani. Pentru ca nu a sarit nimeni, eu cu barca m-am dus si am recuperat crucea spovedita de Preasfintitul Nicodim. Semnifica o viata frumoasa, un An Nou fericit la toata lumea, sa le mearga bine", a declarat Costel Anghelescu, angajat NFR Drobeta Turnu Severin, cel care a recuperat crucea din Dunare.
Dupa ce crucea a fost recuperata, angajatii Episcopiei Severinului si Strehaiei au inceput sa imparta Agheasma Mare credinciosilor veniti in Portul Drobeta Turnu Severin, din butoaiele a cate doua sute de litri fiecare.
Episcopia Severinului si Strehaiei a pregatit aproximativ doua mii de litri de agheasma pentru credinciosi.
Pentru a nu se crea aglomeratie si imbulzeala, Jandarmeria a amenajat culoare cu garduri de o parte si de alta a butoielor cu agheasma, astfel ca enoriasii au intrat pe rand sa-si umple sticlele.
Mii de credinciosi au asistat, de pe faleza Cazinoului din Constanta, la slujba de sfintire a apei
Aproximativ 10.000 de persoane au asistat, marti, pe faleza Cazonului din Constanta, la slujba de sfintire a apelor, oficiata de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care a aruncat apoi, conform traditiei, trei cruci in apa marii, recuperate de tineri ce au sfidat temperaturile aproape de zero.
Credinciosii, atat constanteni, cat si multi veniti din intreaga tara, au mers marti dimineata la Catedrala Arhiepiscopala "Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din Constanta, unde IPS Teodosie a oficiat Sfanta Liturghie pentru Botezul Domnului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dupa slujba, in jurul orei 11.30, clerul si credinciosii au pornit in procesiune spre faleza Cazinoului, unde a fost oficiata slujba de sfintire a apelor.
Arhiepiscopul Tomisului a sfintit apa din mai multe budane mari, din lemn, aflate intr-un alai de 11 care, trase de boi, magarusi si cai. Dupa ceremonia de la malul marii, acest alai a plecat in procesiune pe strazile orasului pentru a imparti Agheasma Mare si celor ce nu au reusit sa participe la slujba din Portul Tomis.
Conform traditiei, Inaltpreasfintitul Teodosie a aruncat in apa marii trei cruci pentru recuperarea carora au sarit, de pe mai multe salupe, cateva zeci de tineri. Crucile aruncate in mare au fost recuperate de Erdal Abaz si Alexandru Rusu, de 25 de ani, respectiv 26 de ani, ambii scafandri salvatori de la Sea Protect Goup, si de Cosmin Adrian Prisacariu, un scafandru militar in varsta de 23 de ani.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1330 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006697 (s)