News Flash:

Blue Air explica incidentul de la Cluj. Ce s-a intamplat cu aeronava

7 Ianuarie 2016
1289 Vizualizari | 0 Comentarii
avion zapada
Aderenta pe pista de aterizare a aeroportului din Cluj-Napoca nu a fost suficient de mare, ceea ce a facut ca avionul sa alunece circa 10 metri in afara pistei, iar comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgenta cauzata de lipsa carburantului, precizeaza, joi, intr-un comunicat de presa, compania aeriana Blue Air.
Potrivit operatorului aerian, 'in faza finala de franare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat ca aderenta pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea in limitele pistei de aterizare, avionul alunecand circa 10 metri in afara pistei'.
'Conform buletinului meteo transmis de catre Romatsa (informatii preluate de la reprezentantii aeroportului Cluj) la ora 7,30, franarea pe pista de aterizare era medie spre buna, existand depuneri de zapada. In aceste conditii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea si franarea se pot efectua in siguranta. Ulterior aterizarii, un nou buletin meteo a fost emis, buletin in care conditiile meteo descrise erau: acoperire pana la 100% a suprafetei pistei cu zapada uda si conditii de franare medii. Pentru a elimina speculatiile aparute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim sa mentionam ca exista suficient combustibil in momentul aterizarii, in conformitate cu reglementarile in vigoare si respingem ferm afirmatiile conform carora ar fi fost o aterizare de urgenta cauzata de lipsa carburantului. Intarim acest lucru si prin faptul ca, in niciun moment, comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenta', noteaza Blue Air.
In ceea ce priveste cei 110 pasageri care au venit de la Bucuresti impreuna cu cei 45 de pasageri care urmau sa se imbarce de la Cluj, acestia fiind transferati in acest moment catre Sibiu de unde o alta aeronava a companiei ii va prelua si transporta catre Barcelona. Toti pasagerii au avut asigurata masa si bauturi pe intreaga perioada de asteptare.
Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile /CIAS/ a demarat o ancheta in cazul incidentului produs joi dimineata pe aeroportul din Cluj-Napoca, unde un avion al companiei Blue Air care efectua o cursa charter de la Bucuresti spre Barcelona a iesit de pe pista de rulare, a mentionat compania aeriana.
'Aeronava care efectua zborul de tip charter numarul OB 9301 pe ruta Otopeni — Cluj — Barcelona la aterizarea la Cluj a intampinat un incident minor, depasind suprafata pistei cu aproximativ 5-10 metri. La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Toti pasagerii au fost debarcati in conditii normale, acestia fiind transferati in terminalul de plecari, unde primesc suport din partea companiei si a aeroportului. A fost deschisa o ancheta de catre CIAS (Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile)', a precizat compania aeriana Blue Air.
Conform sursei citate, 'aterizarea s-a efectuat in conditii meteo dificile, ninsoare si zapada depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport'.
Joi dimineata, un avion care efectua o cursa charter de la Bucuresti si transporta peste 100 de pasageri la bord a iesit joi pe de pista Aeroportului International 'Avram Iancu' Cluj in timpul manevrelor de aterizare.
Potrivit reprezentantilor aeroportului, nu exista victime si nimeni nu a fost ranit.
Directorul Aeroportului International 'Avram Iancu' Cluj, David Ciceo, a declarat ca avionul a iesit de pe pista la aterizare.
'Aeronava nu a fost avariata, iar pasagerii au fost debarcati in bune conditii. O comisie speciala de la Autoritatea Aeronautica si de la aeroport va investiga cauzele incidentului', a spus Ciceo. 
De asemenea, oficialul a mentionat ca aeronava a iesit de pe pista aproximativ 20 de metri, probabil din cauza modului de franare, dar si ca incidentul nu a fost cauzat de conditiile meteo.
'La aproximativ 8,05, o aeronava a companiei Blue Air, care venea de la Otopeni si urma sa mearga la Barcelona, cu 116 pasageri, la capatul pistei a iesit de pe pista aproximativ 20 de metri', a completat David Ciceo.
La aceasta ora, Aeroportul International Avram Iancu este inchis, pana va fi readusa pe platforma aeronava care a iesit de pe pista la aterizare.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1348 (s) | 32 queries | Mysql time :0.018661 (s)