News Flash:

Banatul a acordat imprumuturi de miliarde de coroane in Primul Razboi Mondial

21 Iunie 2014
1431 Vizualizari | 0 Comentarii
 La un veac de la declansarea Primului Razboi Mondial, prof. dr. Vasile Dudas, cercetator stiintific specializat in 'Epoca moderna si contemporana' la Muzeul de Istorie a Banatului din Timisoara, va scoate de sub tipar volumul intitulat 'Banatul in prima conflagratie mondiala', in care vorbeste despre modul in care romanii aflati sub conducerea Coroanei Imperiale Austro-Ungare au perceput razboiul. In aceasta lucrare, autorul vorbeste inclusiv despre imprumuturile pe care banatenii avuti le-au facut Coroanei Austro-Ungare, care s-ar fi ridicat la nivelul a miliarde de coroane si din care, la finalul razboiului, nu au mai primit nimic inapoi. 
'Se implinesc 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial si este binevenita o lucrare pe aceasta tema referitoare la zona noastra, a Banatului. Despre rolul Banatului in acest razboi nu a existat o lucrare generala, ci doar studii care vorbeau despre diferite aspecte legate de acea perioada in zona noastra. (...)', a precizat prof.dr. Dudas.
Inceputul veacului XX afla Timisoara intr-o mare multietnica, o epoca infloritoare economic, cu o industrie prospera si cu banateni instariti, care aveau sa-si vada bunastarea lovita crunt de inceputul primei mari conflagratii mondiale. 
'S-au facut in repetate randuri imprumuturi de razboi, iar cei care contribuiau cu bani aveau promisiunea ca tinerii din familiile lor vor primi si concedii si ca la sfarsitul razboiului statul le va recompensa acest efort. S-au adunat sume enorme la nivelul Monarhiei, dar s-a pierdut totul, pentru ca aceste cupoane au ajuns petice de hartie fara valoare. Imprumuturile acordate de Banat s-au ridicat la miliarde de coroane. Banatul a contribuit cel mai mult in perioada interbelica la progresul Romaniei Mari', a declarat pentru AGERPRES istoricul Vasile Dudas. 
Lucrarea surprinde situatia industriei din acea perioada. Timisoara avea o industrie infloritoare, cu aproape 100 de fabrici in anul 1911. O data cu inceperea razboiului, activitatea tuturor acestor obiective industriale a fost indreptata spre sustinerea razboiului, preturile au crescut, pana in 1919, de sute de ori, iar foametea ajunsese in oras. Industria timisoreana avea sa fie ferita la inceputul conflagratiei, intrucat era de aceeasi parte a frontului cu Germania, cele mai mari pierderi urmand sa le sufere o data cu retragerea armatei sarbe.
'Partea industriei de la noi care i-a revenit Romaniei a avut unele pierderi mai ales o data cu retragerea armatei sarbe, pentru ca au incercat sa transfere dincolo o serie de masini, utilaje. Dar, va avea loc o mare actiune protestatara in iunie 1919, cand deja se cunostea ca estul Banatului ramane Romaniei. Circa 20 de mii de muncitori au declarat greva generala pentru ca exista pericolul sa nu mai aiba locuri de munca daca utilajele ar fi fost duse si magazinele golite de marfuri, patronii nu mai aveau ce vinde, nu mai aveau bani de salarii', a detaliat Vasile Dudas. AGERPRES

coroanei austro-ungare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1445 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008801 (s)