News Flash:

BAC 2016: Rectorul Universitatii de Vest Timisoara propune reintroducerea admiterii la liceu

14 Iulie 2016
1019 Vizualizari | 0 Comentarii
examen bac4
Rectorul Universitatii de Vest Timisoara (UVT), prof. univ. dr. Marilen Pirtea, sustine ca Bacalaureatul este 'simptomul care indica o problema in preuniversitar', iar introducerea examenului de admitere la liceu ar fi o posibila solutie. 
'Dupa Bacalaureat, vedem ca o treime dintre candidati nu au promovat examenul. Nici elevii si nici profesorii nu sunt de invinuit, ci incapacitatea sistemului de a-i indruma pe tineri in functie de abilitatile lor. Ingrijorator este si faptul ca, desi avem aproximativ acelasi procent de promovare ca in 2015, in valoare absoluta sunt 86.292 de promovati, fata de 106.000 cati aveam anul trecut inainte de contestatii, in scadere cu 20.000', arata rectorul Marilen Pirtea, intr-un comunicat de presa remis marti AGERPRES. 
El considera ca invatamantul de toate gradele, de la cel primar pana la cel universitar inclusiv se afla intr-o relatie care se interconditioneaza, astfel ca licealul, al carui nivel este determinat de rezultatele de la Bacalaureat, de multe ori este considerat responsabil pentru dificultatile studentilor de a se ridica la nivelul exigentelor universitare si pentru abandonul ridicat din anul intai. 
'Acestea sunt doar simptome ale disfunctionalitatilor din sistem, iar cauza trebuie cautata in tranzitia dintre gimnaziu si liceu', considera Pirtea. 
Rectorul UVT atrage atentia asupra faptului ca evaluarea nationala de la finalul clasei a VIII-a are 'marele neajuns' ca nu ii orienteaza pe elevi in vederea continuarii studiilor, iar liceele n-au nicio putere de decizie in a-si selecta elevii. 
Mai mult, sustine el, unitatile de invatamant au posibilitati extrem de limitate in formarea unei oferte educationale pe specificul regional si pe competentele resurselor umane de care dispun. 
'Liceele ajung sa inmatriculeze multi elevi care nu se regasesc in profilul educational al unitatii de invatamant, selectia fiind una centralizata, universala si ajungem in situatia in care elevii, familiile in intregul lor, investesc munca, resurse, patru ani hotaratori din viata lor, iar in final dau bacalaureatul si trag concluzia ca acea traiectorie profesionala nu a fost potrivita pentru ei', opineaza rectorul UVT. 
In astfel de situatii, afirma Pirtea, este normal ca se pierde increderea in sistemul public de educatie si nu se simte motivatia continuarii studiilor. 
Potrivit rectorului, o abordare mai personalizata a tranzitiei de la gimnaziu la liceu ar ajuta si la reducerea ratei de abandon scolar atat in preuniversitar, cat si in universitati, unde se ridica la 40%. 
'Este greu, ca institutie de invatamant superior, sa rezolvi o problema care se trage din preuniversitar. Daca am reusi ca prin admiterea la liceu sa directionam elevii catre acele unitati de invatamant care li se potrivesc ca profil si abordare, in cativa ani am vedea studenti mai bine pregatiti, mai motivati si multumiti de deciziile lor, chiar daca este posibil ca numarul lor sa scada in continuare printr-o astfel de masura', precizeaza Pirtea. 
In acest context, o tema de dezbatere ridicata de catre rectorul UVT este posibilitatea introducerii examenului de admitere la liceu. 
'Consider ca este momentul sa ne gandim la posibilitatea de a acorda mai multa libertate de decizie unitatilor de invatamant. As merge pana la ideea introducerii examenului de admitere, iar liceele sa aiba libertate in stabilirea cerintelor, conforme cu strategia lor educationala, proces care ar conduce la o selectie mai eficienta a elevilor. (...). Va fi necesar sa discutam despre cum oferim sansa ca un tanar care a optat pentru o ruta educationala profesionala sa poata sa acceada la invatamant superior fara sa reia intreg ciclul liceal. Poate vor fi necesare discutii fundamentale despre faptul ca evaluarea nu trebuie vazuta ca un instrument de a-i pedepsi pe cei pe care noi nu-i consideram sunt suficient de merituosi', detaliaza rectorul Pirtea. 
UVT este dispusa sa-si implice specialistii in stiintele Educatiei in gasirea acelor solutii optime pentru un viitor mai sigur al tinerilor, mai mentioneaza Pirtea. AGERPRES

bacalaureat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1253 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005233 (s)