News Flash:

Autonomia maghiarilor, ceruta de Consiliul National Maghiar: 'Sansele Romaniei de a adera la Schengen ar fi mai bune!'

28 Noiembrie 2022
240 Vizualizari | 0 Comentarii
Autonomia maghiarilor

Consiliul National Maghiar din Transilvania (CNMT) a transmis, printr-o rezolutie, ca sprijina aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar ca sansele de aderare ar fi mult mai bune daca guvernul roman ar accepta solutionarea unor probleme importante care tin de comunitatea maghiara.

Potrivit documentului, solutionarea problemelor maghiarilor este posibila doar printr-un dialog onest, care trebuie sa includa si realizarea autodeterminarii si autonomiei comunitatii.

CNMT a mentionat, de asemenea, ca atunci cand Romania a aderat in 2007 la UE, Uniunea Europeana a stabilit o lista de sarcini pentru tara, pe care s-au regasit mai multe aspecte cu privire la comunitatile nationale.

“Trebuie sa constatam, cu tristete, ca Romania nu si-a indeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea si invatamantul superior de stat in limba maghiara si educatia ceangailor”, se arata in rezolutie. Cu toate acestea, potrivit consiliului, cel mai ingrijorator lucru este faptul ca in ultimii 30 de ani, in ciuda presiunii de a demonstra ca Romania a meritat integrarea, sentimentul anti-maghiar nu a scazut, iar cazurile de incitare impotriva maghiarilor nu au fost pedepsite in mod corespunzator”, considera CNMT, citat de MTI.

“Este trist si ingrijorator si faptul ca in ultimii ani, incitari la ura si discursuri de ura la adresa maghiarilor au avut loc si la nivel de prim-ministru si de presedinte de stat”, se mai precizeaza in rezolutie.

Cu toate acestea, consiliul a subliniat ca sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen, insa si acum – la fel ca in cazul aderarii la Consiliul Europei, la NATO si la Uniunea Europeana – aderarea trebuie sa fie o decizie bazata pe performanta, care sa tina cont nu numai de promisiunile elitei politice, ci si de dezvoltarea reala a tarii.

Anterior, presa din Romania a dedicat mult spatiu pozitiei Consiliului National Secuiesc (CNS), care a solicitat ministerelor de Externe ale statelor membre ale spatiului Schengen ca inainte de a decide cu privire la primirea Romaniei sa solicite informatii de la liderii bisericilor maghiare si de la organizatiile de reprezentare a intereselor maghiare din Romania despre situatia din tara a drepturilor fundamentale ale omului, printre care si a drepturilor minoritatilor nationale.

O decizie cu privire la aderarea la Schengen a Romaniei, Bulgariei si Croatiei poate fi luata la cadrul sedintei Consiliului Justitie si Afaceri Interne a Uniunii Europene, din 8 decembrie.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1300 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007491 (s)