News Flash:

Augustin Lazar, despre desecretizarea protocoalelor: Decizia se va lua dupa o analiza temeinica

20 Martie 2018
883 Vizualizari | 0 Comentarii
Augustin Lazar 1

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, marti, la CSM, ca desecretizarea protocoalelor este o decizie importanta care presupune o analiza temeinica. Precizarea, dupa ce ministrul Justitiei a cerut desecretizarea acordurilor incheiate de parchete cu SRI.
"Este o decizie importanta desecretizarea si ea se va lua de indata ce se va incheia operatiunea de analiza temeinica in aceasta problema. Ca orice alta decizie, Ministerul Public face mai intai o analiza de legalitate, apoi luam masura. Dicutam de principiu, facem o analiza pentru a vedea daca exista conditiile legii pentru aceasta", a declarat Augustin Lazar.

SRI si-a exprimat disponibilitatea de a desecretiza protocolul incheiat in 2009 cu Parchetul General.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a transmis, luni, catre Parchetul General, o cerere de desecretizare a protocoalelor incheiate cu Serviciul Roman de Informatii, precum si informatii despre existenta acestora.
"In data de 19 martie 2018, ministrul justitiei, prof. univ. dr. Tudorel TOADER, a solicitat domnului Augustin LAZAR, Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza prerogativelor constitutionale si a competentelor legale, comunicarea urmatoarelor aspecte:
•daca si cate protocoale secrete au fost incheiate intre Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pe de o parte si Serviciul Roman de Informatii, pe de alta parte;
•data incheierii si semnatarii respectivelor protocoale;
•demararea procedurii legale de desecretizare a continutului acestora", transmite Ministerul Justitiei printr-un comunicat de presa.

Vineri, Presedintia a transmis ca CSAT nu a impus incheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor institutii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intra in responsabilitatea Consiliului Suprem sau a presedintelui. Sursa citata precizeaza ca, in ceea ce priveste declasificarea, aceasta se face prin Hotarare a Guvernului, la solicitarea motivata a emitentului.

Ulterior, premierul Viorica Dancila a anuntat ca solicita desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si alte institutii ale statului, avand in vedere interesul public, precum si pozitia oficiala exprimata de Administratia Prezidentiala.


desecretizarea protocoalelor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1329 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004948 (s)