News Flash:

Asteptarea a luat sfarsit: noul regulament Timpark a fost adoptat. Parcare gratuita o luna pentru donatorii de sange

27 Ianuarie 2022
369 Vizualizari | 0 Comentarii
timpark

Modificari de tarife, locuri de parcare in plus si gratuitate timp de o luna pentru donatorii de sange. Acestea sunt doar cateva noutati din proaspat aprobatul regulament al serviciului de parcare din Timisoara.
 
 
Regulamentul de functionare a sistemului de parcare Timpark a fost dezbatut si votat de consilierii locali marti, 25 ianuarie 2022, si cuprinde mai multe schimbari.

Parcarile din Timisoara sunt impartite in patru zone cu tarife distincte si 33 de subzone rezidentiale. Liniile de diferite culori de pe harta indica locurile de parcare cu caracter special. In Zona Verde sunt strazile cu parcare cu tarif progresiv, in celelalte zone sunt strazile cu locuri de parcare cu uz rezidential.

 

Noul regulament pentru administrarea parcarilor publice din Timisoara ofera 10 tipuri de abonamente. Cel mai scump tip de abonament este cel „Combinat pentru Zonele I + II + III”, care ofera posibilitatea de a parca in intreg orasul, cu exceptia zonei centrale, si are un pret de 2,59 lei/zi (respectiv 72 lei/luna sau 777 lei/an).

In zona centrala – zona 0 sau zona verde – nu se vor mai emite abonamente. In aceasta zona se va parca doar la ora, iar costul parcarii va creste progresiv, dupa cum urmeaza: de la 4 lei pentru prima ora si pana la 7 lei incepand cu a patra ora de stationare, daca alegeti sa folositi vouchere sau card bancar; daca platiti prin SMS, tarifele vor incepe de la 0,75 euro in prima ora si vor ajunge la 1.31 euro incepand cu a patra ora. Tarifele sunt valabile de luni pana duminica intre orele 8 si 20. Intre 20 si 8, parcarea este gratuita.

In ceea ce priveste optiunea de a parca in zonele rezidentiale care fac parte din sistemul TimPark, cei care fac dovada ca locuiesc in interiorul perimetrului de aplicare a sistemului de taxare, vor avea la dispozitie abonamente pentru rezidenti, cu un singur autovehicul/persoana. Pentru ca cei care cumpara abonamentul „Rezident” sa gaseasca un loc de parcare/stationare cat mai aproape de casa, zonele tarifare sunt impartite pe trei categorii: rosie (I), galbena (II), si albastra (III) in subzone tarifare. Litera de inceput a subzonei defineste zona tarifara. Spre exemplu, litera R din denumirea subzonei semnifica ca acea subzona se regaseste in zona rosie.

Metodele de plata vor ramane aceleasi – Bip, SMS, Aplicatia TPark, abonamente fizice si vouchere, tarifele variind in functie de zona si timpul stationarii. Daca doriti sa achitati prin vouchere sau card bancar, in zona verde (0) veti fi taxat cu 4 lei/ora, in zona rosie (I) cu 2 lei/ora, cu 1.5 lei/ora in zona galbena (II), iar in zona albastra (III) cu 1 leu/ora. Daca doriti sa achitati prin SMS, tarifele vor varia intre 0,25 euro (zona albastra) si 0,75 euro (zona verde).

Cei care parcheaza fara sa plateasca risca sa fie amendati cu 180 de lei. La trei amenzi neplatite se vor bloca rotile.

Tarifele vor fi actualizate anual, avand ca index inflatia. Ultima actualizare a tarifelor a fost facuta in 2012. Noul regulament intra in vigoare din 1 martie 2022.

Beneficii
De mentionat este ca persoanele cu dizabilitati au la dispozitie Abonamentul „Persoana cu dizabilitati”, care este gratuit si le ofera drept de stationare in toate zonele de tarifare, inclusiv in zona centrala. De asemenea, cetatenii care doneaza sange vor beneficia de parcare gratuita in luna in care a avut loc donarea, in acest sens fiind adoptat un amendament in cadrul sedintei Consiliului Local Timisoara. Proprietarii de masini electrice vor beneficia de un abonament special, care le va permite sa parcheze/stationeze gratuit oriunde in oras, mai putin in zona verde.

Sistemul TimPark se va extinde doar pe strazi pe care sunt amenajate sau marcate locuri de parcare, ceea ce inseamna ca in urma extinderii, TimPark va fi functional pe circa 15% din strazile Municipiului Timisoara, in restul orasului parcarea va fi gratuita.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1100 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005305 (s)