News Flash:

Aproape toate deconectarile de la reteaua de termoficare a Aradului se fac ilegal

6 Iulie 2016
1149 Vizualizari | 0 Comentarii
RU PR 08022011 Press vs Soldering 03
Aproape toate deconectarile de la sistemul centralizat de termoficare al municipiului Arad s-au facut ilegal in acest an, proprietarii de locuinte preferand sa plateasca o amenda decat sa parcurga procedurile legale, care necesita timp, aprobari si costuri de patru ori mai mari.
Potrivit reprezentantilor CET Hidrocarburi Arad, furnizorul de energie termica, sute de proprietari de locuinte din oras au ales, in acest an, sa se deconecteze ilegal de la reteaua termica a orasului, in timp ce in anii trecuti nu au fost constatate astfel de situatii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Purtatorul de cuvant al institutiei, Marina Plaveti, a declarat, miercuri, ca in timp ce doar cinci proprietari de locuinte si-au depus cereri de deconectare, care le-au fost aprobate, alti 223 au ales calea ilegala, astfel ca aproape toate deconectarile de la retea au fost facute fara parcurgerea etapelor legale.
"Este o situatie pe care nu am intalnit-o in anii precedenti, dar asta si pentru ca astfel de constatari se fac doar in urma denunturilor sau autodenunturilor. Cei care se deconecteaza ilegal platesc o amenda la Primaria Arad, cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei", a declarat Plaveti.
Conform sursei citate, parcurgerea etapelor legale inseamna costuri de aproximativ 2.000 de lei, ceea ce inseamna de patru ori mai mult decat amenda platita. In plus, in varianta omiterii caii legale, prorietarii nici nu mai asteapta 45 de zile, cat dureaza procedurile.
Purtatorul de cuvant al Primariei Arad, Corina Draghici, a precizat ca, pana in prezent, au fost date 187 de amenzi pentru deconectari ilegale, fiind in curs de solutionare si celelelalte cazuri constatate de furnizorul de energie termica.
Presedintele Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad, Dorina Lupse, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, ca tot mai multi proprietari aleg varianta renuntarii pe cale ilegala la sistemul centralizat de termoficare pentru ca este mai ieftin si mai rapid, oamenii ocolind procedurile birocratice.
"Practic, oamenii isi taie tevile si merg imediat la CET pentru a se autodenunta, platind amenda. Atata vreme cat amenzile sunt mici in comparatie cu suma ce trebuie platita la o deconectare legala, aceasta situatie va lua amploare. Din pacate, locatarii care raman in sistemul centralizat, tot mai putini, vor suporta costuri mai mari cu incalzirea", a declarat Lupse.
Conform sursei citate, asociatiile de proprietari sunt singurele care se pot indrepta impotriva celor care se deconecteaza ilegal, "dar nu exista inca astfel de cazuri, pentru ca procesele si expertizele implica alte cheltuieli insemnate".
"Un motiv pentru care aradenii se debranseaza de la retea este pretul mare al gigacaloriei. Dupa Constanta, Aradul este al doilea oras din punctul de vedere al pretului gigacaloriei, care este de 290 de lei. Administratia locala nu a facut nimic in ultimii ani pentru reducerea costurilor de productie si furnizare a agentului termic", a spus Lupse.
In municipiul Arad exista 33.928 de locuinte racordate la sistemul centralizat de termoficare, mai putin cu 25 la suta fata de numarul maxim de bransamente, existent in anii '90, inainte de primele deconectari voluntare.
In 2012, 147 de proprietari de locuinte au renuntat legal la sistemul centralizat de incalzire.

marina plaveti arad corina draghici
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005966 (s)