News Flash:

ANM: Se resimt -39 GRADE C pe Calimani / Cod portocaliu de GER, NINSORI SI VISCOL

26 Februarie 2018
922 Vizualizari | 0 Comentarii
ger cumplit

Bucurestiul si judetele Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea au intrat luni, la ora 10:00, sub cod portocaliu de vant puternic, ninsori viscolite si vizibilitate scazuta. O alta atentionare cod portocaliu e valabila deja in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman.
ANM: Se resimt -39 de grade pe Calimani. Capitala, sub cod portocaliu, temperaturi de -20 de grade

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat, luni, ca, din cauza vantului puternic, se resimt temperaturi de pana la -39 de grade la Calimani, iar in Bucuresti, -20 de grade.

„La Calimani (Varful Calimani, judet Suceava -n.r.) se resimt -39 de grade Celsius, -35 de grade la Lacauti (statia meteo de pe Vf. Omu – n.r.), -35 la Vf. Tarcu, -32 la Vf. Omu, -32 de grade la Penteleu. In Capitala se resimt -20 de grade, -21 de grade la Grivita, in Baragan, -20 la Dedulesti, judetul Arges, si -20 de grade la Morareni – judetul Mures. Erau -23 de grade Celsius in Delta Dunarii, la Mahmudia si -21 de grade la Negresti din judetul Vaslui, -23 de grade la Roman” a declarat, luni, pentru agentia de presa MEDIAFAX, meteorologul Romica Jurca.


ANM precizeaza ca vor fi ninsori si vant puternic in toata tara, local rafale de vant de peste 70 de km pe ora, vizibilitate sub 50 de metri si strat de zapada de 30 de centimetri.

„In dimineata aceasta au fost temperaturi de la -4 grade in Lugoj pana la -22 de grade Celsius la Joseni, temperaturi masurate in adapostul meteorologic. In sudul si sud-estul tarii vor fi ninsori si vant, in partea cu cod galben si portocaliu. In judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman o sa fie cod portocaliu pana diseara la ora 23.00. Aici puterea mai mare va fi a ninsorilor si chiar strat de zapada de 30 cm. Iar in partea de sud-est a tarii, adica Dobrogea, sudul, estul si centrul Munteniei, aici accentul se pune mai mult pe intensificarea vantului, rafale de peste 60 de km si chiar local de peste 70 km pe ora, viscol puternic, vizibilitate sub 50 de metri. Acestea sunt valabile pana maine la ora 14.00. In Capitala, de la ora 10.00 pana maine, la ora 14.00 va fi cod portocaliu, rafale de vant de peste 55-60 km/h si pana maine dimineata posibil un strat de zapada, in general, intre 15-30 cm, greu de exprimat cu precizie, din cauza vantului care si aici o sa spulbere zapada, o sa viscoleasca ninsoarea. Atunci o sa fie si zone unde probabil o sa fie stratul de 4-5 cm si zone unde va fi troienita si nu este exclus sa ajunga si undeva in jurul a 30 cm” a completat un alt meteorolog.

Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, de luni, de la ora 4 pana marti la ora 20, in sudul Banatului, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei este cod galben de ninsori insemnate cantitativ, intensificarile ale vantului si viscol.

In aceste zone, ninsorile vor fi moderate si local insemnate cantitativ si se va depune strat de zapada consistent; vantul va avea intensificari cu viteze de 45-55 km/h, iar in partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 km/h, viscolind si spulberand zapada. De asemenea, vizibilitatea va fi diminuata.

Luni, intre orele 7 si 23 va fi fi cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, unde se va depune si un strat consistent de zapada, local de peste 30-40 cm, iar vantul va avea intensificari cu viteze in general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea.

De asemenea, in Municipiul Bucuresti si in judetele Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea, luni, de la ora 10 pana marti, la ora 14 va fi cod portocaliu de vreme rea.

In aceste zone, vantul va avea intensificari sustinute, cu rafale de 55-65 km/h, local peste 70 km/h si vor fi perioade de timp cu ninsoare puternic viscolita, determinand scaderea vizibilitatii sub 50 de metri.

De asemenea, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, sambata, o atentionare cod portocaliu de ger, care vizeaza Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si care intra in vigoare luni dimineata. Meteorologii avertizeaza ca se vor inregistra si minus 22 de grade Celsius.

In acest context, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a solicitat prefecturilor din judete sa ia masuri si sa sprijine populatia pe durata codurilor galben si portocaliu de ger, precizand ca oamenii nu trebuie sa porneasca la drum lung fara combustibil suficient si fara instalatie de incalzire.

"Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a dispus Institutiilor Prefectului convocarea comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, asigurarea bunei functionari a utilitatilor publice si monitorizarea evolutiei stocurilor de materiale antiderapante destinate interventiei pe reteaua de drumuri la nivel national. Echipajele SMURD si ale serviciilor de ambulanta vor fi prezente in zonele cunoscute ca fiind frecventate de persoanele fara adapost, pentru identificarea acestora si transportul la centrele de cazare temporara amenajate de autoritatile locale. Pacientii dializati si femeile insarcinate, care, din cauza fenomenelor meteorologice, risca sa ramana blocati in zone izolate, vor fi transportati la unitatile sanitare din teritoriu si internati la sectiile de specialitate", reiese dintr-un comunicat transmis de catre Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, DSU recomanda cetatenilor sa nu stea timp indelungat la temperaturi scazute, mai ales in cazul persoanelor care sufera de diverse afectiuni, sa poarte imbracaminte si incaltaminte adecvate, iar orice situatie de risc sa fie sesizata la numarul unic de urgenta 112.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1332 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007047 (s)