News Flash:

Analiza - Datoria publica a Romaniei a trecut de 50% din PIB: pana la finalul anului va mai creste

16 August 2022
472 Vizualizari | 0 Comentarii
Datoria publica a Romaniei

Datoria publica devine din ce in ce mai greu de urnit: guvernul Ciuca a adaugat 37 mld. lei la datoria publica in primele 5 luni din 2022. Chiar si raportata la un PIB umflat de inflatie, datoria publica a crescut mai repede si a trecut de 50% din PIB.

Datoria publica a Romaniei, interna si externa, a trecut de 50% din PIB si a fost de 614 mld. lei la finalul lui mai 2022, scrie ZF, informeaza Mediafax.

De la inceputul anului, guvernul a adaugat datoriei publice circa 37 mld. lei, la un deficit bugetar de 21 de mld. de lei in aceeasi perioada, si a platit dobanzi de 11 mld. lei.

Pana la finalul anului, deficitul bugetar este programat sa ajunga la 80 mld. lei, in consecinta la datoria publica de vor mai adauga circa 60 de miliarde de lei (4,4% din PIB) doar din deficitul bugetar, la care se adauga rostogolirea datoriei vechi, care devine din ce in ce mai greu de urnit.

Unde trag pietele financiare linia rosie a finantarii Romaniei?

„Istoric, Romania a avut un risc de tara foarte ridicat comparativ cu alte state din Europa. In principiu riscul vine din dezechilibre macro. O linie rosie pe un deficit de cont curent ar insemna ca acesta sa treaca de echivalentul de -5% din PIB. Romania a trecut de mult de aceasta limita. Vedem un deficit bugetar in crestere, o datorie publica in crestere foarte rapida, care se indreapta vertiginos spre 60% din PIB”, a spus Laurian Lungu, doctor in economie si fondatorul Consilium Policy Advisors Group.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1199 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004429 (s)