News Flash:

ALERTA! Risc maxim de producere a avalanselor in Ceahlau: zapada are aproape 1 metru. In weekend, in zona montana Neamt, temperatura resimtita va fi de - 34 grade C. Sfaturile salvamontistilor

22 Februarie 2018
805 Vizualizari | 0 Comentarii
avalansa

Salvamontistii nemteni anunta ca riscul producerii avalanselor in Masivul Ceahlau este maxim, de gradul 5 din 5. Salvamontistii ii sfatuiesc pe turisti sa evite deplasarile in perioada crepusculului si a noptii, intrucat in zona montana din Neamt va fi extrem de frig.
Potrivit Salvamont Neamt, in masivul Ceahlau zapada masoara peste 80 de centimetri, iar alerta cu privire la pericolul producerii avalanselor se mentine la cote maxime, gradul 5 din 5.

”Atat pe fata estica, cat si pe cea vestica s-au produs in ultimele zile avalanse produse prin ruperea corniselor din Ocolasul Mare. Chiar daca dimensiunea lor nu este spectaculoasa, acest tip de avalansa care urmeaza culoare de coborare inguste de tip jgheab sau canion si care se sparg in final in padure sunt cele mai destructive si cu sanse aproape nule de supravietuire”, arata sursa citata.

De asemenea, salvamontistii anunta ca in urmatoarele zile, in intreaga zona montana a judetului Neamt se vor inregistra temperaturi foarte scazute.
”In zona inalta, mai ales in noaptea de sambata si duminica, vantul va atinge viteze moderate de 40 km/h, dar care vor genera un windchill (temperatura resimtita de corp) in jurul valorii de minus 34 grade.

”Incercati sa evitati deplasarile in perioada crepusculului si a noptii, cand masele de aer au tendinta de a se deplasa mult mai agresiv, determinand si fenomenul de viscol. Nu uitati sa aveti haine de schimb, manusi si ochelari de protectie, un termos individual cu ceai cald. Nu parcurgeti traseele cu expunere prelungita in vant si nu stationati in culoarele de vant”, sunt sfaturile salvamontistilor.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a anuntat, miercuri, ca de la sfarsitul saptamanii va patrunde in tara o masa de aer rece de origine polara, in weekend inregistrandu-se valori intre -13 si - 18 grade Celsius in nordul Moldovei si in estul Transilvaniei, iar in Capitala de -3 grade.

 


salvamontistii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1114 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004994 (s)