News Flash:

ALERTA! Medic: Din pacate, sezonul gripal e pe val, deja s-a depasit pragul epidemic. Toate categoriile de varsta trebuie sa se vaccineze

4 Februarie 2018
885 Vizualizari | 0 Comentarii
medic de familie

Medicii atrag atentia asupra declansarii unei epidemii de gripa din cauza lipsei de interes a populatiei fata de imunizare, mentionand ca se recomanda vaccinul antigripal pentru orice categorie de varsta. De la inceputul sezonului, au decedat opt persoane.
"Din pacate, sezonul gripal e pe val, deja s-a depasit pragul epidemic, avem foarte multe cazuri si avem decese, ceea ce inseamna ca ne confruntam cu un virus virulent, iar singurul remediu al acestei boli este vaccinarea, cu atat mai mult cu cat nu avem un tratament specific pentru gripa. Gripa este produsa de un virus care nu se poate trata cu antibiotice, nu au niciun efect. Neavand un medicament anume, care sa omoare virusul, singurul mod prin care ne putem feri de boala este sa ne vaccinam. Din pacate, rata vaccinarii este scazuta, dozele oferite de MS au venit extrem de tarziu", a declarat, pentru Mediafax, Sandra Alexiu, medic de familie, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie (SNMF).

Alexiu a subliniat ca populatia nu isi doreste sa achizitioneze acest vaccin pentru ca nu exista o educatie constanta in acest sens, chiar daca vaccinul nu este scump. Vaccinul antigripal trivalent costa in jur de 25 de lei, iar cel tetravalent este 50 de lei.

"Acest vaccin este recomandat tuturor, doar ca statul roman il asigura, cu prioritate, pentru anumite categorii care sunt numite la risc. Se considera ca aceste categorii sunt mai expuse, pot face forme mai grave, chiar letale. Ne referim la persoanele varstnice, cele cu imunodeficiente, cadre medicale care intra in contact cu oamenii bolnavi si gravidele. Gripa afecteaza si persoanele perfect sanatoase, adaptate din punct de vedere imunitar, de aceea este bine ca vaccinarea sa cuprinda toate grupele de varsta", a adaugat medicul.
Reprezentantul SNMF a explicat ca este nevoie de o promovare serioasa a vaccinarii antigripale, inca din luna septembrie, inainte de debutul sezonului rece, prin toate mijloacele posibile.

De la inceputul sezonului 2017-2018, au fost inregistrate opt decese confirmate cu virus gripal, iar in ultima saptamana, la nivel national, au fost descoperite 283 cazuri de gripa, numarul total ajungand la peste 87.000.

Pana la data de 28.01.2018 au fost vaccinate antigripal peste 820.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

"Mi-as dori ca in cel mai scurt timp sa fie folosite toate dozele de vaccin disponibile in cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care stiu ca au in evidenta pacienti care se incadreaza in aceste categorii si sunt inca nevaccinati, sa ii cheme la cabinet pentru vaccinare", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, prin intermediul unui comunicat de presa.
 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1239 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006001 (s)