News Flash:

ALERTA in Timis! Apele au strapuns barajul, la Liebling

27 Ianuarie 2015
1717 Vizualizari | 0 Comentarii
Ploile din ultimele zile au facut ravagii in apropiere de Liebling, in judetul Timis. Barajul baltii din apropierea localitatii a cedat pe o anumita portiune, iar apa a inceput sa se reverse in zona.
La inceputul lui 2010 barajul a fost avariat, iar in vara aceluiasi an balta a fost secata pentru reparatii care, spun cei care locuiesc in Liebling, nu au mai fost facute. Nivelul apei a crescut insa din nou, iar in acest sfarsit de saptamana, din cauza ploilor din ultima perioada, barajul a cedat inca o data.
„Apa a inundat mai multe terenuri agricole, a ajuns si la stupii cu albine. Este o ferma cu oi, ca o stana, acolo. Apa a ajuns pana la marginea fermei”, povesteste Codrut Anches, un tanar care a fost in zona afectata de apa.
Pompierii timiseni nu au fost anuntati despre eveniment, insa s-au autosesizat si, din ordinul prefectului, au trimis in zona un echipaj pentru evaluarea situatiei.
Din cauza ploilor, insa, drumul este greu accesibil pana in zona acumularii de apa. Hidrologii au emis, luni dimineata, avertizari de cod portocaliu pe raul Barzava si galben pe raurile Bega Veche, Timis si Moravita.
Pompierii timiseni monitorizeaza situatia de la Liebling.
„In cursul diminetii a fost semnalata o problema in jurul localitatii Liebling, unde s-a produs o bresa in dreptul deversorului unei acumulari artificiale de apa, cu suprafata de aproximativ 114 ha, apartinand unei ferme de animale din zona. Incidentul a determinat inundarea unei suprafete de aproximativ 30 ha de pasune, fara sa puna in pericol gospodariile din localitatile din zona. O echipa mixta din cadrul CJSU se afla la fata locului pentru monitorizarea situatiei. Dupa retragerea apei, se vor lua masuri pentru inchiderea bresei", transmit reprezentantii ISU Banat.
De asemenea pompierii au anuntat suplimentarea personalului si organizarea de echipe de interventie pregatite sa ajute locuitorii din zona, in cazul in care va fi nevoie, scrie tion.ro.
„S-a suplimentat personalul din serviciul operativ, in scopul receptionarii apelurilor de urgenta din partea cetatenilor. De asemenea a fost prealarmat un numar de 100 de cadre din turele libere, care vor fi organizate in echipe de interventie formate din 20-30 subofiteri, dislocate de urgenta in zonele in care vor exista solicitari din partea cetatenilor", mai transmit reprezentantii ISU Banat.
Aceasta nu este prima data cand acumularea Liebling creeaza probleme in zona.
„Administratia Bazinala de Apa Banat (ABAB) nu administreaza aceasta acumulare, ea fiind in proprietatea societatii SC Magus SRL Timisoara. Acumularea Liebling a fost avariata in urma viiturilor inregistrate in 2006 atunci creandu-se o bresa in corpul barajului de pamant si afectand evacuatorul de ape mari. In anul 2011, reprezentantii ABAB au impus societatii SC Magus SRL Timisoara masura ca sa goleasca acumularea si sa mentina golirea de fund in pozitia deschis, astfel incat sa functioneze ca o acumulare nepermanenta pana la realizarea lucrarilor de reparatii a barajului", au transmis reprezentantii ABAB, care monitorizeaza situatia in continuare.
De asemenea, directorul ABAB, Luci Ervin, a precizat ca reprezentantii administratiei s-au deplasat la fata locului si au stabilit o serie de masuri pentru remedierea situatiei.

codrut anches liebling
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1161 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004856 (s)