Primarul Nicolae Robu considera ca oricine ar fi la guvernare ar trebui sa continue proiectul descentralizarii, nu neaparat administrative, ci fiscale, astfel incat comunitatile locale sa gestioneze o mai mare parte din veniturile pe care le genereaza. Copresedintele PNL Timis crede ca oricat de bine intentionat ar fi un ministru sau un secretar de stat, acesta nu are cum sa cunoasca mai bine nevoile unei comunitati, decat cei care conduc acea comunitate.
In opinia lui Robu, primul proiect al descentralizarii, prezentat de vicepremierul Liviu Dragnea, nu a fost bine gandit si ar fi putut conduce la o centralizare si mai puternica a deciziilor.
„Dupa parerea mea nu se producea suficienta descentralizare pentru ca nu era bine gandita regionalizarea la acel moment. Regionalizarea poate rezolva problema pe care o discutam, a ramanerii mai multor venituri in plan local, dar numai daca este gandita in acest spirit. Si organizarea administrativ-teritoriala actuala este un cadru care ar permite realizarea acestui deziderat. Eu am semnalat la vremea cand discutiile privind regionalizarea erau in toi ca, daca nu e bine gandita, regionalizarea ar putea aduce un noi soi de centralism. Adica un centralism la nivelul regiunii. Nu mai avem un singur pol – capitala tarii – ci avem 8-12. Si daca banii se duc acolo si nu se intorc spre autoritatea publica locala in mod corect, cinstit, echitabil, atunci nu am facut nimic”, a afirmat Robu pentru
tion.ro.
In opinia primarului Timisoarei, descentralizarea ar trebui sa fie insotita si de o alocare mai mare de fonduri, pentru ca autoritatile locale sa poata gestiona mai bine problemele comunitatilor pe care le conduc.
„Descentralizare inseamna cat mai multe prerogative si cati mai multi bani la nivelul autoritatilor publice locale. Cine stie mai bine decat administratia unei asezari – ca o fi municipiu, oras, comuna – care sunt nevoile si care sunt prioritatile? Aici trebuie sa fie si prerogativele, aici trebuie sa fie si banii cei mai multi. Si la nivel de regiune, sau judet pe structura actuala, trebuie sa fie acele fonduri care sunt necesare obiectivelor ce nu se pot gestiona local, ci doar la acele niveluri: regiune sau judet. Avem drumuri judetene, evident ca ele trebuie sa fie in jurisdictia consiliului judetean, nu ale comunelor, pentru ca nu ar fi functionala treaba. (...) Dar in rest, ce se intampla pe aria unei comune, oras, judet, trebuie sa fie in jurisdictia autoritatii locale. Si trebuie sa aiba si resurse autoritatea publica locala”, a mai spus Robu.
El a dat ca exemplu spitalele care au trecut in subordinea Primariei Timisoara si care, anterior, fusesera lasate de izbeliste de Bucuresti.
„A fost foarte greu cand s-au trecut spitalele (sub autoritatea primariilor – n.r.) pentru ca nu au venit si resursele necesare de la gestiunea centralizata, prin Ministerul Sanatatii, la autoritatile publice locale. S-au depasit dificultatile, fiecare primarie s-a reorientat in privinta prevederilor bugetare pe care le asigura si cheltuielilor facute efectiv, astfel incat sa nu lase de izbeliste spitalele, asa cum se intampla inainte. Si aveti exemplul municipiului Timisoara. Cate lucruri s-au facut in aceste spitale in acesti ani de cand ele sunt in jurisdictia primariei... Inainte treceau ani si ani si nu se intampla nimic, decat o degradare continua. La fel se intampla cu orice, cu cladirile scolilor. Iata ca noi construim si noi scoli, pentru ca avansam cu proiectul noului campus Lenau, supraetajam, ne preocupam. Cineva dintr-un minister, oricat de competent sau de buna credinta ar fi – presupunand ca sunt intrunite aceste conditii, desi de multe ori nu sunt indeplinite – e rupt de realitati, nu cunoaste nevoile reale. Toata structura birocratica ce se interpune este greoaie. Vin tot felul de deformari ale informatiei. (...) Nu reinventam sistemul. Avem modele de tari unde lucrurile s-au inteles corect, s-au asezat corect si merg bine, asa trebuie sa facem si noi”, a explicat primarul Timisoarei.
El a adaugat ca descentralizarea nu depinde de cine se afla la guvernare, deoarece este „o nevoie acuta a Romaniei”.
„Proiectul a ramas in suspensie si nu stiu daca va mai fi reluat sau va fi intocmit altul. Trebuie sa se aseze lucrurile si din perspectiva guvernarii, este pe cale sa se contureze o noua majoritate parlamentara. Si, desigur, daca lucrul acesta se materializeaza, Guvernul va fi schimbat. Dar oricine va fi la guvernare nu va putea ignora lucrurile astea. Descentralizarea este o nevoie acuta a Romaniei. Fie pe formula actuala, fie pe formula pe regiuni. Dar descentralizarea trebuie facuta”, a mai spus Robu.
El a mai dat ca exemplu si cinematografele aflate in administrarea RADEF, care au ajuns in paragina si acum, sustine primarul, sunt pe care sa intre in proprietatea unor oameni de afaceri.
„Cinematografele sunt in administrare centralizata: RADEF. Ce se intampla cu ele? Se degradeaza toate, dar mai grav, ajung in patrimoniul privat. Cinema Studio este pierdut. Daca era la primarie, era o sala care era folosita in interesul timisorenilor. Asa, am fost informat ca va ajunge la cineva care chipurile a finantat RADEF, RADEF are datorii mari, nu are cu ce sa le plateasca si da sala Studio in compensatie. Dar cine a facut aceste datorii dubioase are si promisiune de vanzare catre altcineva. Am inteles ca numele incepe cu B si se continua cu utuza (avocatul Butuza – n.r.) Este tot rezultat al centralizarii. Daca ar fi fost date primariei, nu ar fi ajuns in starea in care sunt acum si pe mana unuia sau altuia, asa cum, iata, ajung prin tot felul de smecherii”, a concluzionat Robu.
Comentarii (1)