News Flash:

ALERTA! AVERTISMENT primit de Romania din partea Comisiei Europene

23 Mai 2017
935 Vizualizari | 0 Comentarii
sorin grindeanu3
Angajamentul pe termen mediu al Romaniei referitor la obiectivele de echilibru bugetar nu a fost respectat in ultimii ani, astfel ca, luni, Comisia Europeana a emis in premiera istorica o recomandare-avertisment in care cere Bucurestiului sa-si corecteze decalajele dintre cheltuieli si investitii.
„Medium Term Objectives” (MTO), adica obiectivele pe termen mediu pe care Romania s-a angajat sa le atinga in schimbul unor finantari suplimentare de la Comisia Europeana, presupun in primul rand asigurarea unui echilibru intre utilizarea de tip „cheltuieli” si utilizarea de tip „investitii” a banilor din bugetul public. Concret, bugetul trebuie utilizat in cea mai mare proportie posibila pentru „investitii” si, simultan, in cea mai mica proportie posibila pentru „cheltuieli”. Acesta este deficitul bugetar structural, pe care Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana sa-l reduca pana la nivelul de 1% din PIB in anul 2017.
Constatand ca acest deficit structural nu este in nici macar in scadere, cu atat mai putin in apropierea obiectivului MTO de 1% din PIB in 2016, Comisia Europeana a lansat un avertisment catre Romania, recomandand autoritatilor de la Bucuresti sa-si corecteze pe cat posibil mai repede aceasta deviatie. Este o premiera istorica, in sensul ca Executivul european nu a mai transmis o astfel de recomandare niciodata, catre niciun stat membru.
Aceasta recomandare vine dupa mai multi ani cu semnale din ce in ce mai ferme ale Bruxlles-ului pentru Romania, incepand de la celebra expresie lansata de oficialii UE in 2015, potrivit careia acordul Romaniei cu Comisia Europeana este „deraiat”.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1223 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007365 (s)