News Flash:

Adevarul ascuns despre painea feliata din comert! 80% din brandurile populare de paine contin substante despre care se spun ca sunt cancerigene

8 Mai 2018
895 Vizualizari | 0 Comentarii
paine

Inainte de a va face urmatorul sendvis, cititi lista de ingrediente de pe eticheta care se afla pe punga painii pe care ati cumparat-o, deoarece este foarte posibil sa contina carcinogeni.
Un aditiv alimentar folosit la fabricarea painii se numeste bromat de potasiu si a facut subiectul unor stiri din lumea intreaga. Recent, oficialii din domeniul sanatatii din India au facut un apel pentru interzicerea acestui aditiv, despre care s-a aratat ca determina cancer la animalele de laborator.

Testarea produselor din India pentru a se vedea care dintre ele contin bromat de potasiu a aratat existenta acestuia in 84% dintre produsele celor 38 de firme populare care produc paine, prajituri ambalate, blat de pizza si produse de patiserie.

Bromatul de potasiu a fost deja interzis in numeroase tari, inclusiv in intreaga UE, in Marea Britanie, in Canada, in China si in Brazilia.

Bromatul de potasiu nu este interzis in SUA

Utilizarea bromatului de potasiu nu a fost interzisa in SUA si desi toate statele americane obliga producatorii sa prezinte pe ambalaj lista cu ingrediente a fiecarui produs, doar California impune si o eticheta de avertizare pentru aditivii care sunt inclusi.

Bromatul de potasiu este adaugat in aluat pentru a-l face mai puternic si mai elastic. De asemenea, grabeste procesul de facere a painii si da produselor coapte o culoare alba.

Efectele genotoxice ale bromatului de potasiu

Nu au fost realizate pana in prezent studii clinice care sa evalueze efectele bromatului de potasiu asupra oamenilor, dar studiile pe culturi de celule umane par sa sugereze ca aceasta substanta poate intr-adevar sa determine cancer.

In 2015, Grupul de Lucru pentru Mediul Inconjurator (Environmental Working Group – EWG) a publicat un raport asupra bromatului de potasiu. Intr-un articol publicat pe site-ul Tree Hugger se arata: „«In mod evident nu a existat niciun studiu care sa expuna intentionat fiinte umane la niveluri mari de bromat de potasiu», a spus Josa Aguayo, analist al bazei de date EWG si coautor la raport. «Dar exista studii care s-au realizat pe celule umane.»”
Aguayo a explicat pentru Tree Hugger ca in studiile pe culturi de celule umane s-a observat ca bromatul de potasiu are efect genotoxic sau, cu alte cuvinte, afecteaza ADN-ul celular. Aguayo a afirmat ca desi aceste studii nu dovedesc cu certitudine ca bromatul de potasiu cauzeaza cancer, sugereaza totusi ca asta s-ar putea petrece.
„Producatorii sustin ca procesul de coacere transforma bromatul de potasiu intr-o sare, bromid de potasiu. Dar daca ingredientele nu sunt amestecate la raportul corect, sau nu sunt coapte adecvat, substanta originala poate ramane. Raportul EWG citeaza niste teste realizate in Marea Britanie care au relevat in unele produse finale de panificatie existenta unor reziduuri de bromat de potasiu.”

Alti aditivi periculosi din paine

Bromatul de potasiu este doar una dintre multele substante care se gasesc in produsele comerciale de panificatie. Produsele de patiserie de pe rafturile magazinelor alimentare din SUA si din alte tari contin in mod obisnuit numerosi aditivi care dincolo de faptul ca sunt potential periculosi, sunt si inutili.

Vani Hari, editorul site-ului Food Babe, afirma: „Sunt necesare doar patru ingrediente pentru a face paine: faina, maia, apa si sare, si chiar nu este deloc nevoie de toate celelalte substante”. In continuare el arata ca: „Produsele disponibile in comert, pe baza de cereale, care umplu rafturile cu produse de panificatie si patiserie sau sunt servite la restaurant sunt nesanatoase. Sunt pline de ingrediente care nu sunt alimente sau alimentare, cum ar fi azodicarbonamida (aceeasi substanta ca in talpa de cauciuc a pantofilor), alte substante chimice conservante, indulcitori, arome artificiale sau coloranti si organisme modificate genetic. Faina poate fi tratata cu oricare dintre cele 60 de substante chimice aprobate de FDA inainte ca sa ajunga in rafturile magazinelor – incluzand albirea chimica! De asemenea, procesarea industriala distruge nutrientii, cum ar fi vitamina E si fibrele.”

Eticheta poate spune „100% grau integral”, dar dupa o inspectare serioasa este foarte posibil sa gasiti sirop din fructoza de porumb si numerosi conservanti pe lista ingredientelor.

Cand cumparati produse de panificatie de la magazine, verificati intotdeauna lista de ingrediente sau, mai bine, invatati sa va pregatiti acasa propria dvs. paine naturala delicioasa. Veti economisi bani si veti manca mai sanatos… iar painea dvs. calda facuta acasa, proaspat scoasa din cuptor, va mirosi mult mai bine si va avea un gust mult mai savuros decat orice paine din rafturile magazinelor!
 


sendvis ingrediente carcinogeni aditiv
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1186 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005781 (s)