News Flash:

A murit sculptorul Constantin Lucaci

20 Iulie 2014
1406 Vizualizari | 0 Comentarii
Constantin Lucaci
Sculptorul Constantin Lucaci, un maestru al artei monumentale romanesti, a murit, sambata seara, la varsta de 91 de ani. 
Constantin Lucaci, nascut la data de 7 iulie 1923, a fost laureat al Premiului Herder, acordat in 1984 de Universitatea din Viena pentru intreaga sa opera. 
Este celebru, in special pentru fantanile sale cinetice, sculpturi monumentale in piatra si otel, dintre care una poate fi admirata in centrul municipiului Resita. Prima fantana este cea de la Constanta, realizata in 1971. Urmeaza cea de la Turnu Severin, in 1979, Vaslui - 1981, Resita - 1984, Braila, cu trei fantani (1988 - 1992), Giurgiu in 2000 si Alba Iulia, in 2007.
Inmormantarea maestrului va avea loc joi, 24 iulie, la Bucuresti, iar cu o zi inainte trupul neinsufletit va fi depus la atelierul sau din Pangrati. 
Constantin Lucaci a fost Cetatean de onoare al judetului Caras-Severin, din 2008. In 2012, s-a deschis un muzeu dedicat operelor sale, la Bocsa, orasul sau natal. Inaugurat in prezenta maestrului, Muzeul 'Spatiu si lumina' a fost deschis in cadrul Complexului Velicek, situat in imediata apropiere a Primariei Bocsa. Aici pot fi admirate 17 piese unicat, pe care maestrul le-a donat patrimoniului cultural al orasului sau natal. Muzeul din Bocsa este cel de-al doilea muzeu Constantin Lucaci din lume. Primul a fost deschis sub patronajul Vaticanului, la Pinacoteca Sanctuarului San Francesco din Paola, in Italia. 
In afara Romaniei, lucrarile maestrului mai pot fi vazute la Venetia, alaturi de opere ale lui Picasso, Mark Tobey sau Marc Chagall. Alte lucrari ale artistului se gasesc in colectii particulare sau publice din orasele Antwerp, Copenhaga, Ferrara sau Milano. 
Recunoasterea a venit dupa ce a fost prezent cu doua expozitii personale la Bienala Internationala de Arta de la Venetia.
In luna aprilie a acestui an s-a lansat la Resita volumul bilingv 'Constantin Lucaci. In cautarea Legendei Personale', semnat de jurnalista Dorina Sgaverdea. Intreaga constructie a cartii a fost inspirata de fantanile cinetice ale maestrului. AGERPRES

constantin lucaci
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1158 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005048 (s)