News Flash:

A murit fostul presedinte al Bulgariei

30 Ianuarie 2015
1821 Vizualizari | 0 Comentarii
Jeliu Jelev
Jeliu Jelev, disidentul care a fost primul presedinte necomunist al Bulgariei din 1990 pana in 1997, a murit vineri la varsta de 79 de ani, au anuntat familia si autoritatile de la Sofia, relateaza BTA, Reuters si AFP.
Informatia a fost confirmata de presedintia Bulgariei, care a vorbit despre o "un deces neasteptat", fara a preciza nici cauza, nici locul decesului. Presedintele Parlamentului, Tetka Taceva, i-a adus un omagiu lui Jelev.
"Contributia lui Jelev la progresul democratic si la drumul european al Bulgariei va fi mereu in memorie si va fi onorata de societate", a declarat Tetka Taceva, precizand ca parlamentarii vor tine un minut de reculegere pentru Jeliu Jelev.Membru al Partidului comunist bulgar in tinerete, Jelev a fost exclus in 1965 pentru faptul ca a criticat, in teza sa de doctorat, unele teorii ale lui Lenin. El a fost somer mai multi ani, pe masura ce regimul l-a izolat.
Jeliu Jelev a devenit renumit pentru cartea sa "Fascismul", pe care a publicat-o profitand de o perioada de relaxare a cenzurii comuniste. La numai trei saptamani dupa publicarea cartii, in 1981, cartea a fost interzisa si inlaturata din librarii, intrucat asemana regimul comunist cu administratia fascista a tarii din Al Doilea Razboi Mondial.
In ianuarie 1989, Jeliu Jelev a fost cofondator al Clubului glasnostului si al perestroikai, o organizatie antitotalitara care incerca sa critice regimul comunist prin intermediul sustinerii politicii liderului sovietic reformator Mihail Gorbaciov.
Dupa inlaturarea dictatorului comunist Todor Jivkov la 10 noiembrie 1989, Jelev a fondat miscarea anticomunista Uniunea Fortelor Democrate (UFD). El a fost numit presedinte al Republicii de catre parlament in august 1990, castigand apoi primele alegeri prezidentiale libere din Bulgaria in 1992, pentru un mandat de cinci ani.
Dupa ce a pierdut nominalizarea partidului pentru a candida la un nou mandat de presedinte in 1996, Jeliu Jelev a ramas in politica, dar la un nivel mai redus. El a creat o fundatie care i-a purtat numele, consacrata cercetarilor privind politica balcanica, si a fost membru si presedinte al Clubului politic balcanic, din care au facut parte fosti lideri ai statelor sud-est-europene.
In 2009, Jeliu Jelev si-a exprimat opinia ca Bulgaria ar trebui sa se transforme intr-o republica prezidentiala, dupa model francez. "Tara trebuie sa aiba atat prim-ministru, cat si presedinte, dar al doilea trebuie investit cu puteri ample, pentru a putea controla puterea executiva", sustinea Jelev.
AGERPRES

jeliu jelev tetka taceva
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1237 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007901 (s)